44 günlük Karabağ savaşında elde ettiğimiz şanlı gelecek kahraman evlatlarımız ve şehitlerimiz sayesindedir. Sözün gerçek anlamıyla sadece onların değil, onları doğuran annelerin ve vatan sevgisini aşılayan babaların önünde saygıyla eğiliyoruz.

"Vatan sağolsun! "Ermeni işgalcilere hak ettikleri cevabı düşünceleriyle veren, kanlarıyla katleden, bizlere sevinç yaşatan kahraman şehit ve gazilerimizin önünde başımızı eğiyoruz. Azerbaycan askerinin cesareti ve gücü, başta Başkomutan İlham Aliyev olmak üzere 44 günde dünyaya tanıtıldı ve Azerbaycan askerinin ölümünün bile sadece Ermenilerin değil "t hayali" olduğunu kanıtladı. bu kutsal topraklara bakan hortum.

Azerbaycan Ordusunun gerçekleştirdiği karşı taarruz operasyonlarında düşmana layık bir cevap veren kahraman evlatlarımız, kanları pahasına da olsa dünyaya ciddi bir mesaj verdiler. Bu savaşta vatanımızın dört bir tarafından ayağa kalkan vatan evlatlarının her biri kahramanlık örneği göstererek hainlere güzel bir ders vermiştir. İşgal altındaki topraklarımız çok kısa sürede gerçek sahiplerine verildi ve böylece 30 yıllık hasret sona erdi. Yüzlerce şehidimizin dilek ve temennileri yarım kaldı, yangınları söndürüldü. Ne kadar yazsak da yaşasak da onları doğuran ananın babanın yarasına merhem olamayız.

Bunlardan biri şehit Miryasin Seyidov hakkında yazmak istedim. Ve vatan uğruna, Karabağ'ımız uğruna can veren şehitlerimizdendir. Gönüllü olarak savaşa katıldı.

Miryasin Seyidov, 23 Aralık 1998 tarihinde Julfa ilçesine bağlı Abragunus köyünde dünyaya geldi. 2005-2016 yıllarında Julfa bölgesindeki Abragunus köyü ortaokulunda orta öğrenim gördü. Sonra bir süre gerçek bir askerlik adamıydı. 2020'de. Askerliğini bir dönemden fazla bir süre gerçek bir askerlik görevlisi olarak sürdürdü.

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri askeri Miryasin Seyidov, 27 Eylül 2020 tarihinden itibaren Azerbaycan silahlı kuvvetleri tarafından başlatılan Vatan Savaşı'nda yer aldı. Hocavand savaşları sırasında Kızıl Pazar yerleşkesinin kurtuluşu için savaştı.

Miryasin Seyidov da diğer şehitlerimiz gibi eksik dilekleri ile şehit oldu. O gece annesi Sahila Hanım sabaha kadar uyumamış, içinde yaşanan bir heyecan ve korku duygusuyla yatağından uyanmıştı. Bir annenin yüreği.. Oğlunun vurulduğunu. Acı içinde yaşadığını hisseden, kendisinden alacağı haberi sabırsızlıkla bekliyordu. O acı haber geldi..

Şehit Miryasin Seyidov'un savaş sırasında hatıra defterine yazdığı gönül sözleri karşımda duruyorum. Yazdıklarını okumak zor da olsa okumaya çalıştım.

"Her akşam postaneye gidiyorum ve uyanık kalıyorum

Sanırım gecem ve gündüzüm değişiyor

Yıldızlara, aya bakıyorum

Seni çok özledim anneciğim"

Bunu savaş sırasında görevde olan bir askerin defterinden aldım. Annesine ithaf edilen bu şiirde askerimiz kim bilir o an ne duygular yaşadı.

Ailenin ilk çocuğuydu. Vatansever, vatansever, yardımcı, büyük küçük haddini bilen, son binasını paylaşmasını bilen bir adamdı. Annesine çok aşıktı. Sporun her türlüsünü severdi özellikle futbolu. Evde rahatsız olmamak için çağrı kartı gelene kadar, Karabağ'a ve vatan savunmasına gideceğini kimseye söylemedi.

Geçenlerde ailesine savaşa gideceğini bildirdi. Haberi alan aile ne yapacağını bilemedi. Sonunda "yalan söylemenin yolu yok" diyerek hazırlıklara başladılar. Aile onun aklını kapatamayacaklarını biliyordu. Sahila hanım oğlunun en sevdiği dolma ve diğer yemeklerinden bir anlık "şok yasasa" için hazırlandı. Yemeğin ortasında herkes hasret ve heyecanla bakıyor, ne diyeceğini bilemiyordu. Kelimeler boğaza düğümlendi. Birisi o gece uyumadı. Sahila hanımın gözyaşları sel oldu Gecenin bitmesini hiç istemedi. Bu ayrılığa nasıl dayanırız diye düşündükçe heyecan daha da arttı.

Sabahleyin, "Ah oğlum, belki gitmezsin? Çok korkuyorum . Umarım sen de vurulursun". Miras'ın annesini kucaklıyorum; "Ah anne, ne diyorsun sen? Oraya giden gençlerden biriyim. Ne ben şehit olan gençlerden, ne de sen analarından fazla. Ölmeyeceğim, öldüreceğim. Ben gitmezsem, o gitmezse, bu da gitmezse ne demek?. Vatanımızı düşmanımıza mı bırakalım? Siz annelerin dualarına ihtiyacı yok bu bize yeter dedi ve arkasına bakmadan evinden ve sevdiklerinden ayrıldı.

Ailesinden sır sakladı, döndükten sonra da gönlündeki müjdeyi aldı. Savaş sırasında paylaşımda aldığı bir şiirde duygularını dile getirdi. Kahramanımız kim bilir ne duygular yaşadı o an.

Her sabah uyandığımda gülüm

Resme bakınca gemiyi batırıyorum

Sensiz olduğum her an gülüm

Bu ağrısız kafayla başımı belaya sokuyorum

Kim bilir yaşasaydı belki güzel bir şair yazar olurdu. Kimse onun bu özelliğini bilmiyordu. Ailede sevdiği kızın kim olduğunu bilen kimse yok.

Mirgafar baba ve Sahila annesinin Mirgafar annesinin bilmediği bir şey vardı. Gün gelecek, vatansever, yiğit, yiğit bir evlat yetiştirdiği için onunla gurur duyacaklar, şehadetin zirvesinde olan bir evlat için gurur duyacaklar.

Türk dünyasının ünlü şairi şehit annesi Mehmet Akif Ersoy'a hitaben;

“Ey şehit anası sakın ağlama, başın dik, gözün pak olsun,

göz yaşı akıtma, senin yavrun toprak altında

ama cennetin başköşesinde bunu unutma..

Şehidini vuran eller ağlasın..

Yavrun öldü yeri cennet, ana yavrunu vuran eller ağlasın,

onların yatacak yeri yok onlar ağlasın!”demişdir.

Vatan, 24 Ekim 2020'de askeri operasyonlarda muharebe görevlerinin icrası sırasında şehit olan Miryusif Seyidov'u unutmadı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün sağlanması için askeri birliğin önüne konulan görevlerin icra edilmesi sırasında görevini onurla yerine getirdi. 15.12.2020 İçli Emirine göre Miryasin Seyidov ölümünden sonra "Vatan için" madalyası ile ödüllendirildi. [

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 29.12.2020 tarihli kararnamesine göre, Azerbaycan'ın Şuşa bölgesinin işgalden kurtarılması için yürütülen muharebe operasyonlarına katılan Miryasin Seyidov Aft kopyası, "Şuşa'nın serbest bırakılması için" madalyasıyla ödüllendirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 30.12.2020 tarihli kararnamesine göre, Azerbaycan topraklarının oc'den kurtuluşunda muharebe görevleri ve hizmet görevlerinin yerine getirilmesi süresindeki fark için Miryasin Seyidov'un son ölümü. Kupation ra "Askerlik Hizmetleri" madalyası ile ödüllendirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 24.06.2021 tarihli Emri ile, Azerbaycan'ın Fuzuli bölgesinin işgalden kurtarılması için yürütülen muharebe operasyonlarına katılmak üzere, Miryasin Seyidov'un ölümünün ardından, "Fuzuli'nin serbest bırakılması için" madalyasıyla ödüllendirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 24.06.2021 tarihli emri gereğince, Azerbaycan'ın Hocavand bölgesinin kurtuluşu için yürütülen muharebe operasyonlarına katılması için Azerbaycan Cumhurbaşkanı Miryasin Seyid'in 24.06.2021 tarihli emrine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Miryasın Seyid, upation miryassin seyid avın ölümünden sonra ödüllendirildi "Hocavand'ın serbest bırakılması için" madalya.

Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Gazilerimize Allah'tan şifa, ailelerine ve sevenlerine sabır diliyorum.

Ruhun şad olsun vatan. Karabağ Azerbaycan'dır!

Vatan için ölmekse kaderim, böyle kaderin ellerinden öperim. (Mehmet Akif Ersoy)