Savaşları ve onların sonuçlarını anlatan kitapları bizim gibi mesleği tarihçilik olan hatta tarih okumayı seven kişilere sürekli okumasının bir faydası yok. Bu kitabı ve savaşların sonuçlarını anlatan diğer eserleri, bu ülkeyi yöneten idareciler eğer onların zamanı yoksa danışmanlarının okuması lazım.

Küçük Kaynarca antlaşması felaketlerine neden olan 1768-74 Osmanlı-Rus savaşı'nı bilen bir danışman 1876 yılında Sultan Abdülhamit'e bu meşum tarihten sonra meydana gelen savaşları sonuçlarını yıkıntıları göçleri katliamları Rusların Kafkaslarda giriştikleri etnik soykırımı yıllarca bir arada yaşayan insanların birbirlerini nasıl boğaz latıklarını yeni tahta çıkmış Sultan Abdulhamit'e onun danışmanları anlatsalardı Rusların Sırbistan'da istedikleri ıslahatı yapabilseydi bu savaş önlenebilir miydi?

Sultan Abdülhamid Han 33 yıl boyunca bütün mesaisini ülkenin sanayileşmesine harcasaydı Türk aydınları teorik tartışmalar yerine kurtuluşu, yönetimi değiştirmede arama yerine ülkenin kalkınmasında arasalardı, Osmanlı'yı caydırıcı bir güç olarak gösterebilselerdi Balkan harbi felaketleri yaşanır mıydı! yine bir ı Dünya savaşı ve sonuçları yakın zamanda bizi idare edenler bütün güçlerini Afgan savaşı'nı durdurmaya Irak savaşı'nı durdurmaya Suriye savaşını durdurmaya yönetselerdi?

Savaşlarda yaşanan acılar felaketler kıyımlar düşmanlıkları nefreti körüklemek için değil tedbir almak, hazırlıklı olmak için okunmalı!