Son Posta Gazetesi 28. Ağustos.1937 tarihinde Silifke Belediyesi ile ilgili bir haber. Belediye bütçesi on dört bin lira imiş. Belediye Başkanı Sait Uğur iken...

ÖRNEK BİR BELEDİYE

Silifke Belediyesi gösteriş üzerine değil, lüzum üzerine çalışıyor ve kasabanın belli başlı ihtiyaçlarını karşılıyor.

Silifke (Hususi) Kuruluş tarihi çok eski olan kasaba ağaçsız ve yapıları eski olduğu için iyi bir görünüş arz etmez. Ana caddelere açılan sokaklar dar ve dolambaçlıdır. Bununla beraber tüm cadde ve sokakların çok temiz olduğu göze çarpar.

Silifke’nin mütevazı belediyesi, her şeyden önce kendisini halka anlatmakta ve şehirle kaynaşmakta muvaffak olmuştur. Halk, şehir işlerini kendi işi kadar düşündüğü içindir ki umumi ahvale zarar verecek ufak bir hareketten çekiniyor. Fırın, lokanta, bakkal ve kasap gibi esnaf belediye memurları tarafından daimi bir murakabe altına alınmış ve esasen bunlar cezayı mucip bir hareket icrasından kaçınmakta bulunmuştur.

Belediyenin kendisini halka sevdirmesinin bir sebebi de, az para ile çok iş görmesi yahut gösteriş üzerine değil, lüzum üzerine çalışması teşkil eder.

Filhakika, Silifke Belediyesi bütçesi on dört bin lirayı geçmediği halde halk için faydalı birçok işler görmüştür.

Bir elektrik fabrikası kurularak saat yirmi dörde kadar şehre cereyan vermesi temin olunmuş, bir müteşebbisle anlaşmak sureti ile ve Göksu’dan istifade edilerek bir un fabrikası tesisi edilmiş, şehrim methalinde bir Atatürk heykeli dikilerek etrafında küçük bir park ve gezinti için yollar yapılmış, eski mezbaha tadilen fenni tesisatı muhtevi modern bir hale sokulmuş, şehrin muhtelif yerlerinde bir çok binalar istimlâk edilerek meydanlar açılmış, beş muntazam dükkân inşa edilmiş, şehir haricine kadar yollar ve yaya kaldırımlar döşenmiştir.

Silifke’nin henüz sağlanamayan en mühim ihtiyacı sudur. Ahali içme suyunu Göksu’dan temin ediyor. Mamafih içme suyuna ait proje yaptırılmış olduğundan halk bu çamurlu suyu içmekten yakında kurtulacaktır.

Belediye diğer zaruri ve lüzumlu işleri tespit ederek sıraya koymuş ve gelirine göre bir program hazırlamıştır. Programa dâhil olan işlerin senesi içinde başarılmasına çalışılacaktır ve çalışılmaktadır.

Bir anıt görseli olabilir