İlçeye 8 kilometre mesafede bulunan 83 metre uzunluğunda 4 kemer göze sahip olan Altınlı Köprü’nün restorasyonla dayanıklılığının arttırılarak gelecek nesillere aktarılması için korunması amaçlanıyor.

Adıyaman'ın Besni, Gölbaşı ilçeleri ile  Elbistan ve Kahramanmaraş'ın geçiş güzergahı olarak önemli yere sahip olan köprü, Roma döneminde yapılarak Anadolu Selçuklu ve Osmanlı zamanında ise köprü ayakları üzerinden yeniden inşa edilerek günümüze kadar taşındı.

Göksu Çayı üzerinde bulunan Altınlı Köprü, kervan güzergahında olduğu ve bugün ise Çetintepe Barajı bittiğinde sular altında kalacak olması nedeniyle suya dayanıklılığının arttırılması için yapılan restorasyon çalışması tamamlandı.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, köprünün Anadolu Selçuklu ve Osmanlı zamanında eski ayakları üzerinden yeniden inşa edildiğini ifade etti.

 Altınlı Köprü’nün Adıyaman iline bağlı Gölbaşı ilçesi Kuzey tarafında yaklaşık 8 kilometre mesafede 83 metre uzunluğunda 4 kemer göze sahip olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

“İlk önce Roma döneminde yapılan köprünün Anadolu Selçuklu ve Osmanlı zamanında eski ayakları üzerinden yeniden inşa edilmiş olabileceği düşünülmektedir. Göksu Çayı üzerinde kurulmuş olan köprünün eski bir kervan yolu güzergahında bulunmaktadır. 16. Yüzyıl Osmanlı arşiv kayıtlarında bu köprünün Adıyaman Besni'nin Gölbaşı, Elbistan ve Kahramanmaraş güzergahında bulunması bu köprünün önemini ve sürekliliğini ortaya koymaktadır. Söz konusu Altınlı köprü Profesör Doktor Fahrettin Kırçıoğlu'na göre Deli Dumrul'un meşhur köprüsü olarak ta ifade edilmektedir. Köprü Çetintepe Barajının yapılmasıyla sular altında kalacak ve söz konusu köprünün restorasyon çalışması tamamlanmıştır."

Kaynak:PHA

Editör: TE Bilişim