Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından 28 Mayıs 1918'de ilan edilen Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 101. kuruluş yıldönümü nedeni ile Muratpaşa Belediyesi, Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği ve Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi'nde (ASSİM) "Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez" etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğin ardından iftar yemeği düzenlendi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türk Birliği Partisi (T.B.P) Antalya İl Başkanı Hasan Kahraman, Antalya Anadolu Hemşehri Dernekleri Platformu (AHDER) Genel Başkanı Deniz Akgün, Londra Azerbaycan Evi Başkanı ve İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (ITDF) Dr. Ali Tekin Atalar, Bitlis Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Vedat Yapa, Tüm Hataylılar ve Hatay Dostları Derneği Başkanı Hikmet Kenan Yozgatlı, Kırgızistan ve Akdeniz Ülkeleri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Periza Asanaalieva, Kazakistan,Türk, Avrasya halkları dostluk ve kültür derneği Başkanı Akmaral Ryspai, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Manavgat Şubesi Başkan Yardımcısı Haşim Aktaş, Irak Akdeniz ve İslam Ülkeleri İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcısı Hüsamettin Durak ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu, Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Cengiz Gadimli: "28 Mayıs 1918 yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kurulmuştur. Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan edilmesi kayıtsız şartsız Azerbaycan Türk milletinin tarihinde ve kaderinde önemli bir olay idi. Cumhuriyetin iki yıllık hakimiyet devri, Azerbaycan Devletinin milli tarihi için çok önemlidir. Bu topraklar üzerinde bayrağımızı yükselten büyük önderimiz Mehmet Emin Resulzade’nin söylediği: "Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez" sloganı Azerbaycan Türklerinin hedefi olmuştur. Bu devirde kurulmuş milli cumhuriyetler içerisinde Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Doğu Müslüman dünyasında kurulan ilk laik demokratik cumhuriyeti oldu. Düzenlediğimiz programda yurt içi ve yurt dışından pek çok dernek, yüzlerce misafirin katılımlarıyla bizlerin sevincine ve gururuna ortak oldular. Bu önemli günümüzde bizi yalnız bırakmayan Muratpaşa Belediye Başkanımız sayın Ümit Uysal’a katılım ve katkılarından dolayı teşekkür ederiz." dedi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise; "Bu etkinliği düzenleyen Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği ve Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği'ne ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.  Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 101. kuruluş yıldönümü  kutlamak gibi anlamlı bir günde bir aradayız. Bugün Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın 28 Mayıs 1918 tarihinde Mehmet Emin Resulzade liderliğinde ilan edilen Azerbaycan Cumhuriyeti, başta Mehmet Emin Resulzade olmak üzere Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucularını minnetle anıyoruz." şeklinde konuştu.
 

Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı da:" Türk Dünyası coğrafyasında ilk demokratik cumhuriyet olan Azerbaycan Cumhuriyetinin kurulması herkes için örnek oldu. Azerbaycan'ı diğer kardeş Türk halkları örnek alarak kendi cumhuriyetlerini kurdu. Sizler bizim kan kardeşimizsiniz, sizin derdiniz bizim derdimiz. Irak Türkleri, Dağlık Karabağ dahil olmak üzere Azerbaycan'ın işgal altındaki bütün toprakları kurtulana kadar Azerbaycanlarının yanında durmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Gadimli, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'a günün anısına Azerbaycan kültüründen esintiler taşıyan hediye takdim etti.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin oluşumunu anlatan "Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez." adlı bir belgesel filmi gösterildi.

Daha sonra Azerbaycanlı sanatçılar sahne aldı. Program, Azerbaycanlı çocukların ve öğrencilerinin sunduğu çeşitli müzik ve dans gösterileri katılımcılardan büyük alkış topladı ve davetlilere neşeli dakikalar yaşattı.

Etkinliğin ardından Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi'nde (ASSİM) düzenlenen iftar programına  katılım oldukça yüksekti. Samimi bir ortamda geçen yemekte hep birlikte iftar yapılırken, hoş sohbetler edildi, birlik beraberlik ve dayanışma mesajları verildi.
 

Editör: TE Bilişim