Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkan Ahmet Boztaş ile sosyal medyada fenomen olan Antalya Gurmesi Murat Atay ve Gurme Nihat Eryılmaz Manavgat susamı ile ilgili röportaj yaptı. İlk olarak MATSO’yu ziyaret eden Atay ve Eryılmaz’ı susam tarlasına davet eden Başkan Boztaş, MATSO 2. Meslek Komite Üyesi Mustafa Yazan ile birlikte susam tarlasında hasat yapan çiftçiler ile birlikte susamın nasıl hasat edildiğini ve tarihçesini anlattı.

Manavgat Susamı mikro klima özelliği ile kaliteli

Manavgat susamının aromasının farklı olduğunu belirten Başkan Boztaş, “mikro klima ve toprağın verimliliğinden kaynaklı susamımızın hem aromasında hem de yağ oranı daha yüksek. Manavgat'ta yetişen susamın yağ oranının yüzde 60 oranlarına çıkıyor. Bu oran diğer susamlarda yüzde 40 civarında çıkıyor. Manavgat Susamı ilça sanayinde kullanılıyor” dedi.

 

Saray Mutfağını süsülüyordu

Manavgat susamının binlerce yıl öncesinde, ilk tohumun bölgeye Hindistan'dan geldiğini anlatan Başkan Boztaş, Manavgat susamının tarihte Osmanlı saray mutfağında kullanıldığını kaydeden Boztaş,” 1400'lü yıllarda müsellem ve tapu tahrir defterlerindeki kayıtlardan, ilçede o yıllarda 76 tahinhane olduğunun ve bu bilgilerin tarihi vesikalarda kayıtlı olduğunu ifade etti.

Türkiye'de yıllık yaklaşık 150 bin ton susam tüketildiği vurgulayan Boztaş, bunun yaklaşık 30 bin tonu Türkiye’de üretiliyor bununda yaklaşık 6 bin tonu Manavgat’ta üretiliyor” diye konuştu.

 

Manavgat Susamının ismini haksız kullanılmasının önüne geçeceğiz

MATSO olarak Manavgat Susamına coğrafi işaret alabilmek için Türk Patent Enstitüsüne müracaat ettiklerini belirten Boztaş, kısa zamanda coğrafi işaret alarak Manavgat Susamının haksız kullanılmasının önüne geçeceklerini söyledi.

Başkan Boztaş,  Manavgat ve ürünlerimizin tanıtımına verdikleri destekten dolayı Antalya gurmesi Murat Atay ve Gurme Nihat Eryılmaz’a Manavgat iş dünyası adına çok teşekkür etti.

 

Manavgat Susamı ata tohumu

MATSO 2. Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Yazan ise Manavgat Susamın tohumunun ata tohumu  olduğunu genlerinin hala ilk günkü gibi korunduğunu belirterek dünyadaki en kaliteli susamın Manavgat Susamı olduğunu ve Japonların altın susam diye tabir ettiğini ifade etti.