Çat Barajı Petelik mevkiinde bulunan, oluşumu 3 bin yılda tamamlanan ve bitkilerden oluşan 80 yüzen ada geçen yıl kurak geçmesinden dolayı kıyıya vurmuştu bu yıl ise yoğun yağışın ardından yüzmeye başladı.

Yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği yüzen adaların boyları 3 ila 5 metre, genişlikleri ise 100 ila 1000 metrekare arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle yüzen adalar kıyıya vurarak ara ara ise üzerinde bulunan kurumuş otlar yanmıştı.

Bu yıl ise yoğun yağışın ardından Çat Barajı'nın su seviyesinin yükselmesi ile baraj üzerinde bulunan yüzen adalar ise artık yüzüyor.

-"GEREKEN KORUMA VE BAKIMI YAPILMIYOR"

Yüzen adaları ziyarete gelen Mehmet İlhan, dünyada benzerine çok nadir bir şekilde rastlanılan bu yüzen adacıkların bir türlü gerektiği korumayı ve bakımı göremediğini kaydetti.

İlhan, yapılan birçok projenin yüzen adacıkları tam korumaya yetmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “

Bin yıllar içerisinde meydana gelen bu adacıkların bu şekilde yok olup gitmelerine gönüllerimiz razı olmuyor. Devlet yetkililerine buradan çağrıda bulunuyoruz. Baraj gölünde yüzen adaların yüzmesinde hep bir bütün oldukları için adaların baraj ortasında birleştirilirse deformasyonda uğramazlar, kıyıya da vurmazlar ve hem turistlik açısından hem de Ülkemizin bir geliri açısından çok iyi olacağını düşünüyorum. Bunu da devlet yetkilerine özellikle ricada bulunuyorum. Böyle bir proje yaparlarsa yüzen adalar hem turizme katsı olur hem de ziyaretçi saysı artar."

-“ÇAT BARAJINA YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİ BEKLİYORUZ”

Çelikhan Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mehmet Dağdeviren ise Çelikhan’ın Malatya ve Adıyaman arasında yer alan küçük ve şirin bir ilçe olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Çelikhan adeta bir cennet vatanıdır. Çat Barajı gölünde bulunan yüzen adaların tarihi geçmişi bin yıllığa dayanan bu yüzen adalar hepsi birer bir top sahası büyüklüğündedir. 3-4 metre kalınlıkta olup su yüzeyinde hareket halindedir. Bu yıl mevsimsel yağışların yağması ve su debinin yükselmesiyle beraber baraj gölü kıyısında kalan adalar yüzmeye başladı. Çat Barajı'nda balık ve kuş türlerin bulunması farklı bir güzelliği barındırıyor. Bir cennet gölü olan Çat Barajı'na artık yerli ve yabancı turistlerin ziyaret etmelerini bekliyoruz. Yüzen adalarını turizme kazandırılması için gerekli çalışmalara başlanacağını belirtti.”


Kaynak:PHA