Bölgede yağan yağışlar ve kar sularının erimesiyle taşan Sarıkaya deresi tarlalara zarar verdi.

Derenin taşması Mestan ve Kavak köylerindeki yaklaşık 500 dönüm kadar arazilerin sular altında kaldığı için Gökçay, Bağlıca, Koçali ve Doğanlı köy’ü muhtarları ve vatandaşlar alarma geçti. Köy sakinleri kendi imkanları ile taşan derenin suyu tarlalara girmemesi için yaptıkları çaba sonuç vermedi.

Dere seviyesinin 1-2 metre düşürülmesi için büyük bir ekvatör ile dere ıslah çalışmasını sürdürülüyor.
Konu hakkında açıklama yapan Koçali köy’ü eski muhtarı Mustafa Çam, Sarıkaya köyü bölgesinde sel nedeniyle büyük bir taş yığının geldiğini kaydetti.

Çam, açıklamasına şöyle devam etti:

“Sonbahar ve ilkbahar da yağmur ve kar sularıyla beraber o taşları ve çakıllarla dereye getirip stok yapıyor. Derenin taşması ile araziler zarar görüyor. Yaklaşık bundan 10 gün önce Gökçay, Bağlıca, Koçali ve Doğanlı köy muhtarları ile beraber il müdürümüzün yanına gittik. Bu bölgede 4 köyün arazilerinin derenin taşmasından dolayı suyun altında kaldığını belirttik. İl müdürümüzün bize söylediği laf şu aracın burada olmadığını belirterek Kahramanmaraş DSİ Bölge Müdürlüğüne olduğunu belirterek ramazan bayramına kadar araç göndereceğini söyledi. Bu sıkıntının giderilmesi için milletvekillerimizi ve DSİ Bölge Müdürlüğünü arayarak sıkıntımızı giderdik.”

-“MAKİNE İKMAL ŞEFİ GÖREVİNİ YAPMIYOR”

DSİ’nin dere ıslahı için dozer göndereceklerini belirten Çam, “Biz geçen hafta gün boyu yetkileri aradık ve cuma günü kendilerine ulaştığımız zaman düzerin Kahramanmaraş’ta değil Adıyaman merkezine bağlı Kömür beldesindeymiş. Makine ikmal şefi bize gerçeği söylemeyip meğer araç buradaymış elamanlarda Kahramanmaraş’a gitmiş. Hafta sonu olduğundan dolayı ekipler çalışmamışlar. Hafta sonu olabilir. Burada afet vardır vatandaşın çektiği sıkıntı var ve hafta sonu elamanlar çalışsaydı bugün buraya bu tarlalara sel girmeyecekti ve tarlalar zarar görmezdi. DSİ elamanları bırakıp gittiği zaman tekrar milletvekillerimizi ve DSİ Bölge Müdürlüğünü aramak zorunda kaldık. Kahramanmaraş’tan ekipler gelecekti ve bu dereyi ıslah edeceklerdi. Makine ikmal şefi iki gün elamanları burada çalıştırmış olsaydı dere suyu taşıp arazilere girmezdi.”dedi.

Çam, DSİ Bölge Müdürlüğünün görevini yaptığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Siyasiler görevini yapıyor ancak makine ikmal şefi görevini yapmadı. Sadece makine ikmal şefi elamanları buraya göndermemekten dolayı tarlalarımız su altında kaldı ve vatandaşlarımız sıkıntı çekti. Geçen haftadan bu yana 4’ncü sefer ekvatörü getirip çalıştırıyoruz. Her gün iftarımızı açtığımız zaman sahura kadar dere kenarında söğüt ağaçları budadık kendi imkanlarımızla dere kenarına koyduk tarlalara su girmemesi için büyük gayret sarf ettik. Büyük ekvatör suyun içindeki taş ve çakılı çıkartıp temizliyor ve tekrar dere taşıp dolduruyor. Biz kendi imkanlarımızla 1veya 2 metre dere seviyesini düşürtmemiz için ekvatörü getirip çalıştırdık. Ama bu vatandaşın işi değil ki DSİ’nin işidir. Bu çalışma 10 gün mü sürüyor ve yahut ne kadar sürecekse bilmiyoruz ama DSİ’nin bu dere yatağını ıslah edilmesini bekliyoruz"


Kaynak:PHA
Editör: TE Bilişim