CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere,"Yüz binlerce tütün üreticisini yakından ilgilendiren, onların ekmeğiyle alakalı olan yasa teklifimize destek olun, çiftçilerimizi bu hapis tehdidinden hep beraber kurtaralım."dedi.

Tutdere, TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun teklifiyle ilgili grubu adına konuştu.

Tutdere, konuşmasında," İnfaz yasasını görüşürken bir anda kendimizi Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda bulduk."dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ulusa Sesleniş konuşmasında çiftçilere hitaben, 'Bir karış boş arazi bırakmayacaksınız:' sözlerini anımsatan Tutdere, şu ifadelere yer verdi:

"Tamam, çiftçilerimiz arazilerini ekiyor, ektiği ürüne sizin getirmiş olduğunuz yasa 3 yıl hapis getiriyor, bunu nasıl açıklayacaksınız? Çiftçi görevini yapacak, gidecek nisan ayında, mayıs ayında ekimi yapacak ancak temmuzda bu yasa yürürlüğe girdiğinde bu mahsulü nasıl kaldıracak.?

-"BU YASA NEDENİYLE TÜTÜN ÜRETİCİLERİ TEMMUZ AYINDA ÇOK CİDDİ SIKINTILARLA KARŞI KARŞIYA KALACAK"

İşin açıkçası biz, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'ndaki düzenlemelerin koronavirüs mücadelesiyle ilgisini, irtibatını kuramadık; inşallah teklif sahipleri buna ilişkin irtibatı, neden böyle bir şey yapma gereği duyduklarını da ifade ederler. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun özellikle 3'üncü maddesinin 20'nci fıkrası Türkiye'de yüz binlerce tütün üreticisini çok yakından ilgilendiriyor ve bu yasanın yürürlük tarihi 1 Temmuz'da yani 2 ay sonra bu yasa yürürlüğe girecek. Bu yasa neyi getiriyor? Tütün Üst Kurulundan yetki belgesi almadan tütün satan, bulunduran, nakledenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiriyor. Düşünün bu hapis cezaları 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Bugüne kadar bu konuyu defalarca ifade etmiş olmamıza rağmen gerekli yasal çalışmalar yapılamadı. Süre tükendi, artık işin sonuna geldik."

-"ÇİFTÇİLERİMİZİ HAPİS TEHDİDİNDEN KURTARACAK YASA TEKLİFİMİZE DESTEK OLUN"

TBMM Genel Kurulunda özellikle iktidar milletvekilleri başta olmak üzere tüm parti gruplarına çağrıda bulunan Tutdere, “Temmuz ayında çok ciddi bir sorunla karşı karşıya kalacağız. Onun için gelin, bu teklifimize destek olun.7 gündür burada infaz yasası için bütün önerilerimizi, eleştirilerimizi söyledik. Hiçbirini dikkate almadınız ama hiç olmazsa yüz binlerce tütün üreticisini yakından ilgilendiren, onların ekmeğiyle alakalı olan yasa teklifimize destek olun, çiftçilerimizi bu hapis tehdidinden hep beraber kurtaralım; aksi takdirde, koronavirüs salgını nedeniyle şu anda infaz yasası teklifiyle boşaltacağınız cezaevlerine 1 Temmuz’dan sonra tütüncüler girecek, kamuoyunda böyle bir algı var "Acaba, cezaevleri tütün üreticileri için mi boşaltılıyor?" İşin açıkçası, benim de aklıma gelmiyor değil. Eğer siz bu değişikliği gerçekleştirmezseniz tütün üreticileri bu tehditle karşı karşıya kalacaktır.

Buradan uyarıyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak bizler, Adalet Komisyonunda arkadaşlarımız bu öneriyi sundular, bu tehlikeyi, bu tehdidi sizlere anlattılar, dinlemediniz. Genel Kurulda da ben partim adına tekrar sizlere çağrıda bulunuyorum, sizleri uyarıyorum. 1 Temmuzda bu yasa yürürlüğe girecek, yüz binlerce tütün üreticisi mağdur olacak, çoğu insan cezaevine girecek.” ifadelerini kullandı.

-"10 GRAM TÜTÜN SATAN 12 AY CEZA ALACAK"

Tutdere, teklifte yer alan 'eşyanın değerinin hafif olması hâlinde verilecek cezalar yarısına kadar, pek hafif olması halinde ise üçte birine kadar indirilir' şeklindeki ibarenin yeterli olmadığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu düzenleme kurtarmıyor ki değerli arkadaşlar. Bu mevcut yasa yürürlüğe girdiğinde 10 gram tütün satan bir üretici 12 ay ceza alacak, 50 kilo, 100 kilo satan üretici 18 ay ceza alacak, tekerrür halinde bu cezalar ikiye katlanacak. Bunu nasıl açıklayacaksınız? Bunun hukukla, mantıkla hiçbir alakası yok. Onun için, iş işten geçmeden, daha büyük mağduriyetler yaşanmadan, gelin, hiç olmazsa bu teklifi hep beraber çiftçimiz için, köylümüz için hayata geçirelim.

-"ARTIK BÜYÜK SİGARA DEVLERİ SİZE KIZMAYACAK"

Koronavirüs salgınının dünyada yeni bir anlayışı hayata geçirdi, bütün ülkeler sınırlarını kapattı, ticaret değişti, üretim şekilleri de değişti. Artık, sizin şimdiye kadar çekindiğiniz büyük sigara devleri, Philip Morrisler de size kızmayacak. O zaman, gelin kendi üreticinizden, kendi yerli ve millî tütününüzden yana tavır koyun, bu yasayı gelin hep beraber değiştirelim, çiftçilerimiz de köylülerimiz de rahat bir nefes alsınlar.

2017'de bir dizi düzenleme yaptınız ancak yarım bıraktınız, aradan 3 yıl geçti yasal çalışmaları tamamlayamadınız, gerekli yönetmelikleri çıkaramadınız, kooperatiflerin ürünü pazarlaması, satması konusundaki engelleri bir türlü kaldıramadınız. Hal böyle olunca bu son iki ay içerisinde de kooperatiflerin kurulması, tesislerin olması şu anda ki şartlar itibarıyla mümkün görünmüyor. Dolayısıyla 1 Temmuz’da ki bu tehlike, bu tehdit canlılığını muhafaza ediyor. Tekrar tekrar Türkiye Büyük Millet Meclisindeki bütün gruplara, halk adına burada vekillik yapan bütün milletvekillerine çağrıda bulunuyorum: Türkiye'yi 1 Temmuz'da çok ciddi bir tehdit bekliyor, yüz binlerce insana cezaevi yolu açılacak. Gelin, bu yanlıştan hep beraber dönelim ve bu teklifi bugün burada kabul edelim, çiftçilerimizi de üreticilerimizi de rahatlatalım."


Kaynak:PHA

Editör: TE Bilişim