Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bağışıklığını ve enerjisini Erzurum’dan özel olarak getirttiği dut pekmezine bağlı olduğunu açıklamasının ardından Adıyamanlı şireciler Erdoğan’ın yediği pekmezin Adıyaman'a 60 kilometre uzaklıkta bulunan Tut ilçesinden ismini alan ve tescillenmiş olan 'dut' pekmezi olduğunu söyleyerek dut pekmezi göndereceklerini dile belirttiler.

Türkiye'de tek olan ve ilçenin en büyük gelir konumundaki dut meyvesini işleyerek satışa hazır hale getirilen tesis ile tescillenmiş 'dut' pekmezinin kilogramı ise 30 ile 50 lira arasında değişiyor.

Yaş ve kuru 'dut' pekmezi ikiye ayrıldığını ve fiyat farkının bundan olduğunu belirten şifreci esnafları 'dut' pekmezi bilimsel olarak yapılan tahliller sonucunda kanser hücrelerini öldürdüğü kanıtlandığını ifade ettiler.

-"ADIYAMAN'DA TESCİLLENDİ, TÜRKİYE'NİN HER TARAFINA SATILIYOR"

Adıyaman'da sabahları çoğu insanın aç karnına bir kaşık içtiğini ve cumhurbaşkanına Erzurum pekmezi diye Adıyaman pekmezini verdiklerini belirten Şireci esnafı Ayhan Aşılan, “Adıyaman’ın dut pekmezi meşhurdur. Zaten Adıyaman'ın ilçesi var ismini vermişiz ilçenin bizim burada olan dut pekmezi Erzurum denilmiş öyle bir şey yok. Adıyaman'da çoğu insan sabahları aç karnına içerler. Astıma, bronşite, virüse faydalıdır. Cumhurbaşkanına Erzurum pekmezi diye Adıyaman pekmezi vermişler pekmez bizim. Dut pekmezi dediğin zaman Adıyaman'ın Tut ilçesi hem orada çok yetişen hem de pekmez olarak dut pekmezi. “dedi.

Adını Tut ilçesinden aldığını ve Dut soğuk alanlarda yetişmediğini aktaran Adıyaman Şireciler ve Peynirciler Kalkınma Derneği Başkanlığı Ali Rıza Özçakmak,"Dut sıcak bölgede yetişir. Erzurum soğuk bölge olduğu için ne ağacı olur nede dutu olur. Adıyaman'ın Tut ilçesinde yetişen ve adını duttan alan dut pekmezidir. Artı bilimsel olarak Dut pekmezi kanser hücrelerini öldüren Adıyaman'da satılan dut pekmezi yüzde 99 organiktir içinde hiçbir katkı maddesi yoktur. Ayrıca belki cumhurbaşkanına yanlış bilgi vermiş olabilirler. Adıyaman'da tescillendi ve Türkiye'nin her tarafına satılıyor."şeklinde konuştu.

-"ADIYAMAN'IN DUT PEKMEZİ MEŞHURDUR"

Pekmez almaya gelen vatandaşlardan Hanifi Yar, "Adıyaman'ın dut pekmezi meşhurdur her derde devadır. İçmelerini öneriyoruz böyle soğuk günlerde bire bir Adıyaman'ın dut pekmezi herkes bunu bilmektedir. Adıyaman'ın dut pekmezi meşhurdur. Cumhurbaşkanımıza bilgi verilmişse bile kesinlikle Adıyaman'ın dut pekmezidir. “diye konuştu.

Tut ilçesinde dut çok miktarda olduğunu belirten vatandaşlardan Ahmet Doğan, ise "Adıyaman'ın dutu meşhur sabah aç karnına bir kaşık yersen her derde davadır. Tut ilçesinde çok miktarda bulunur adından da aldığı gibi Adıyaman'ın dutu meşhurdur. Erzurum'da dut yetişmez Adıyaman'ın Tut ilçesi var zaten adı Tut ilçesi. Dut pekmezi çok iyidir insanlara faydalıdır. “dedi.

Erzurum'da dut değil hayvancılığın yaygın olduğunu anımsatan Adıyaman Şire Pazarı Esnaf Dernek Başkanı Abdulkadir Babar, "Erzurum'da hayvancılık vardır dut Erzurum'da yetişmez soğukta hiç yetişmez. Adıyaman sıcaktır. dut sıcakta yetişir. “şeklinde konuştu

Kaynak:PHA

Editör: TE Bilişim