Seyyid Abdulmecid Geylani (Efendi) Hakk’a yürüdü.

Adıyaman’ımızın mümtaz ve münevver şahsiyeti, Kadiri piri Abdülmecid Geylani, namı diğer Efendi Hazretleri 29 Nisan 2020 Çarşamba günü sevenlerinin huzurundan ayrılıp, sevilenin huzuruna rücu etti.

Kendileri 1943 yılında Suriye’nin Hama vilayetinin Geylaniye mahallesinde dünyaya geldi. Çocukluk ve gençlik yıllarını Asi nehrinin kenarında kurulu olan, su değirmenleri şehri olarak da bilinen, Yunus Emre’nin adına şiir (dertli dolap şiiri) yazdığı Hama’nın tarih ve ilim kokan manevi havasında geçirdi. Hama vilayeti tarih boyunca medeniyet ve ilim şehri oldu. Büyük mutasavvuf ve şair Eşrefoğlu Rumi’nin (1370-1469) de bağlı olduğu (Abdulkadir Geylani’nin beşinci kuşak torunu Şeyh Hüseyin El-Hamavi hazretlerine) Hama dergahı yüzlerce yıl boyunca bağrından ilim ve irfan sahibi zatlar yetiştirdi.

1967-1973 ARASI SÜREN ARAP İSRAİL SAVAŞINDA CEPHEDE SAVAŞTI GAZİ OLDU

 Niyazi Mısri’den Hacı Bayram’a, Adıyaman’lı Hacı Abuzer Baba’dan Hindistan’daki birçok veli ve erenlerde Hama dergahının esintileri ve nur kokusu mevcuttur. Yaklaşık sekiz yıl askerlik yaptı. 1967 ve 1973 Arap-İsrail savaşlarında ön cephede savaşarak bacağından yaralandı ve gazi oldu.

 Baas rejiminin ihanetine cephede savaşırken bizzat şahit oldu. Zalim Baas rejimi tarafından 30 bin masum sivilin katledildiği 1982 Hama katliamında ailesinden yüzlerce kişiyi şehit verdi. Bu olaydan sonra muhacirlik hayatı başladı. En büyük dileklerinden biri Suriye’nin demokratik rejime kavuşmasıydı. İnancından taviz vermediği, zalim Esad rejimine boyun eğmediği için zindanı, işkenceyi, sürgünü ve hatta ölümü bile göze almış bir kahramandı. Nitekim bu eziyetlerin çoğuna maruz kaldı.

Bağdat Üniversitesi Siyasal İlimler Fakültesi ve Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden olmak üzere iki ayrı fakülteden mezundur.

Kendileri Abdulkadir Geylani’ninin 24. kuşak torunu, aynı zamanda Hazreti Peygamberin 36. kuşak evladı ve dolayısıyla Hazreti İbrahim’in neslinden idi.

Apaçık Ehl-i Beyt'ten olup şecereleri (soy kütüğü) yüzlerce yıldan beri hem kendi ailelerinde, hem de dünyanın birçok yerindeki arşivlerde ( İstanbul Topkapı Sarayı, Paris Louvre Müzesi )  saklanmaktadır. Nitekim Seyyid Abdülmecid Geylani’nin ailesi ve son olarak kendisi Hama’nın Nakib-ül Eşraf’ı ve postnişini idi.

 Kendileri aralıklarla Türkiye’de yaşadı ve son olarak yaklaşık 22 yıldan beri Adıyaman’da ikamet etmekteydi. Hadis ve tefsir konusunda muazzam bir bilgiye ve izah yeteneğine sahip, alim, aynı zamanda hafız bir zat idi.

Mütevazı yaşam tarzıyla gönüllerde taht kurmuş, dünyalık birçok makam ve teklifi elinin tersiyle itmiş, ahlaklı nesil yetiştirmek için çabalamış, okumayı, pozitif bilimi teşvik etmiş, yobazlığa, hurafelere ve takiyyeye karşı çıkmış, aynı zamanda Türkiye ve Türk bayrağı sevdalısı münevver bir arif idi.

Kabri ve manevi huzuru, bir mücevher gibi Adıyaman'ımıza emanettir.

Hatırası gönüllerde şu oldu,

Hu’dan geldi Hu’ya gitti Hu oldu…

AĞABEYİ ABDULCELİL GEYLANİ 1982 AYAKLANMASINDA EN SON ÖNCÜPINAR SINIRKAPISINDA UĞURLANMIŞTI

1980’lerin başında Suriye'de halkın hoşnutsuzluğu yer yer muhalefetin yaptığı gösteriler 1982 yılında büyük halk ayaklanmalarını ateşleyince Hafız Esat’ın muhalefete karşı hareketi çok sert ve vahşice olmuşdu.

Suriye ordusu ablukaya aldığı Hama, Humus, Dera ve bir çok yerde toplu katliama girişti batılı kaynakların açıkladığına göre  30 bini hama'da olmak üzere 100 bin kişi bu operasyonlarda can verdi.

Hafız Esad birlikleri Hama’da Geylani soyadı taşıyan evladı resul Hz. Alinin torunlarını çoluk çocuk kadın yaşlı genç ağır silahlarla tarandı cesetleri sokaklara ve Hama içinden geçen asi nehrine atıldı, söylenenlere göre bu nehir aylarca cesetlerle kan rengiyle kaldı.

Abdulmecit Geylani hazretlerinin 1.derecede akrabası yüzlerce kişi bir mahallede toplu katledilmiştir.

Hama kuşatıldığında Türkiye’de Kilis’te bir ziyaret için bulunan ağabeyi Abdulcelil Geylani ‘Kardeşlerim abluka altında mücahitler cephede iken benim burada kalmam içime sinmez’ diyerek Kilis Öncupınar sınır kapısından geçtikten sonra bir daha haber alınamadı.

Adıyaman ve Adıyamanlıları çok seven Abdulmecit Geylani sohbetlerinde Osmanlı tarihi ve İslam tarihi le ilgili bilgileriyle dikkat çekti.

 Her yaştan her sınıftan vatandaşların zaman zaman ziyaret ettiği Abdulmecit Geylani’yi geçen yılda Dünya ehlibeyt vakfı genel başkanı Fermani Altun’da ziyaret etmişti.

Mütevazi, nazik, kibar ve güler yüzlü olan Abdülmecit Geylani kendisi ihtiyaç halindeyken bile elindekini ihtiyaç sahiplerine vermekten, paylaşmaktan keyif alan, eli gönlü zengin biriydi.

 Sofrasından her hafta yüzlerce dostu yer içer kalkar sofrası bereketli biriydi, Adıyaman’da onunla tanışan herkes onu seviyor sayıyordu, hakkımız varsa helal olsun, mekanı cennet olsun, Yüce Rabbim onu cennetine koysun bizleri de komşu eylesin(Amin)

Abdülmecit Geylani kaleme alıp kitap haline getirdiği eserleri

1-Hama Meşayıhları

2-Muceddıdı iman

3-Rısaleyi Celiliye

4-Nurul Kadiriye

Haber:Gapolay haber merkezi