GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ve genel başkan yardımcısı Hamit Özpolat Cumhurbaşkanı baş danışmanı eski kültür bakanı Yalçın Topçu’yu makamında ziyaret ederek Hakkâri gezi ve izlenimlerini ilettiler.

Cumhurbaşkanlığı külliyesinde gerçekleşen görüşmede GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz 15-21 Haziran tarihleri arasında Hakkari’ye gerçekleştirdikleri gezi ve temaslarıyla ilgili şunları söyledi ‘.. Sayın bakanım 15-21 Haziran tarihleri arasında ülkemizin doğusunda İran ve Irak’la sınır olan ve 40 yıldır terör olaylarıyla sarsılan ve anılan Hakkâri ilimizi sağlanan güvenlik huzur ortamında ilk Sivil toplum örgütü olarak kapsamlı bir şekilde gezdik vatandaşlarla görüştük kanaat önderleriyle görüştük. Bölgede yarım asıra yakın bir zaman vatandaşlarımız terör örgütünün baskısı altında esaret hayatı yaşamışlardır. 

CUMHURIYET TARİHİNİN EN HUZURLU GÜNLERİ

Gezimiz sırasında 1984 yılında ilk olarak Şemdinli karakol baskınıyla başlayan bu bölgede anılan karakoldan, Şemdinli yüksek rakımlı dağlarını Çukurca’yı Yüksekova’yı ve sınır bölgesini 14 kişilik gazete heyetiyle gezdik. Gördük ki devlet siyasi kararlılık göstermiş bölgede can mal güvenliğini sağlamış, Hakkâri’nin dağlarına sokaklarına huzur ve güvenlik gelmiş bizde bölge halkı kadar sevindik.

SÜLEYMAN SOYLU 66 DEFA HAKKÂRİ’YE GİTMİŞ

Güvenliğin aş ekmek su kadar önemli olduğunu bölge halkı yaşayarak gördü, bundan sonrada bu huzur ortamının devamı için herkesin üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz. Bu huzur ve güvenlik ortamının sağlanmasında siyasi kararlılık gösteren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, 5 yılda Hakkâri’yi 66 defa ziyaret eden İç işleri bakanımız Süleyman Soylu ’ya, Hakkâri Valisi İdris Akbıyık’a, Silahlı kuvvetlerimize, emniyet güçlerimize ve sağduyu sahibi Hakkârililere şahsınızda teşekkür ediyoruz’

BİRİKMİŞ SORUNLARIN BAŞINDA İŞSİZLİK GELİYOR

Sağlanan bu huzurla beraber 40 yıllık ihmal edilmiş sorunları var Hakkâri’nin. Özellikle işsizlik önemli sorunların başında geliyor. Bölgeye sıfır vergi içeren, tam teşvik paketi uygulanırsa buraya yatırımcılar çekilmiş olur, işsizliğin azaltılması hususunda bir adım olur diye düşünüyoruz. Bölgeye önemli teşvikler sağlanması lazım.

HAKKÂRİ MADEN REZERVİ YÜKSEK BİR İL

Ayrıca şunu gözlemledik, Hakkâri-İran-Irak sınırında çok büyük bakır, çinko ve altın rezervi bulunmuş. Bölgede bir yatırımcı kazmayı vurmuş ve çok önemli bir miktarda Türkiye'ye döviz ve para kazandıran madenleri işletmeye başlamış. Biz oradaki maden rezervlerinin büyüklüğünü gördüğümüz zaman emperyalistlerin bölgeyi neden bu kadar iştahla karıştırmaya çalıştıklarını anlamış olduk. Bu çinko damarı Dünyanın sayılı bir madeniymiş. Hakkâri’den başlayıp taa Adıyaman’daki maden işletmelerine kadar uzanan büyük bir maden yatağının rezervinin üzerinde Türkiye oturuyor.

 Buradan enerji bakanımız ve Cumhurbaşkanımız, yerli yatırımcılarımız özellikle Hakkâri bölgesine el atarak madenlerin yeryüzüne çıkarılarak işlenmesi gerekir.

YERLİ YATIRIMCININ ÖNÜ AÇILMALI

Ayrıca yerli işletmecilerden dinledik çıkarılan madenlerin Türkiye’de işletilerek piyasaya sürülmesi gerekiyor. Bir milyon dolarlık bir madeni İran’da bir tesise gönderiyorlarmış, orda işlendikten sonra Türkiye'ye 3 milyon dolara dönüyormuş. Bu döviz kaybı oluşturan durumun ortadan kaldırılıp, yerli yatırımcının desteklenerek madenlerimizin Türkiye’de işlenmesi için yerli yatırımcıyı desteklememiz gerekir.

Sivil kayyum atansa daha iyi olur

Ayrıca vatandaşların genelinde şunu gözledik, bölge de terör nedeniyle devlet belediyelere kayyum atama gerçekleştirmiş. Vatandaşların büyük çoğunluğunun talebi devletin buraya kayyum olarak Vali ataması yerine, sivilde bir kanaat önderi STK temsilcisi kayyum olarak atanırsa, vatandaşla devlet ilişkilerinin daha sağlıklı yürüyeceği yönünde bir fikir önerdiler.

 Devletin bu bölgede teröristlerin kaşıyacağı meseleleri onlardan daha önce davranarak, üniversite iş birliği ile, bilim adamlarıyla, yaşanmış tecrübelere dayanarak bölge halkıyla ilişkilerini, samimiyetini, devlete olan sadakatlerini gösterecekleri imkanlar yaratıp, sosyal ve kültürel adımlar atması gerektiğini gözlemledik ’dedi.

Yalçın TOPÇU ‘ GAP GAZETECİLER BİRLİĞİNİ TEBRİK EDİYORUM’

Hakkâri gibi çok acıların yaşandığı bir bölgemize herkesten önce davranıp bir sivil toplum örgütü olarak GAP gazeteciler birliğinin ziyaretler gerçekleştirip sorunları yerinde inceleyip bunları bizlere iletme gayretinizde dolayı sizleri tebrik ediyorum.

Öncelikle bu değerli ziyaretiniz için teşekkür ediyorum. Zati alinizi uzun yıllardır tanıyorum; Zeynel Abidin Kıymaz ve gazeteci arkadaşları hem memleketin her türlü meselesine koşan koşturan, elinden geldiğini yapan bir insan olarak, hem de bir basın mensubu olarak tanıyorum, Allah razı olsun sizlerden.

 Bu bölgeye yaptığınız ziyaret için, hem size, hem gazeteci arkadaşlarınıza, hem de GAP gazeteciler birliği cemiyetinize çok teşekkür ediyorum.

Bölgede bizzat meseleleri yerinde görerek buraya getirdiğiniz bu bilgiler çok değerli. İnşallah ilgili makamlara Sayın Cumhurbaşkanımıza bu izlenimlerinizi takdim edeceğim. Sizin de ifade ettiğiniz gibi, Türkiye Cumhuriyeti devleti, bölücü terör örgütünü bu bölgeden kazımaya kararlı. Zaten bu kadar yıl sürüp, amaca kavuşamama sebebi milletin kararlılığındandır.

ANADOLUDAKİ KARDEŞLİĞİ BOZAMAYACAKLAR

Bunun adı kürdü- Türkü -Arap’ı Arnavut’u birinci sınıf Türkiye vatandaşlarıyla bölücü terör örgütünün savaşıdır. Coğrafyaya baktığınız zaman bu Anadolu kiliminin desenleri olan, kürdün evinde de şehit acısı var, Türk’ün evinde de var, Çerkez, Laz, Arnavut’un evinde de var. Kürt ile Türk can kardeş, kan kardeş, din kardeşidir.

BİN YILLIK KARDEŞLİĞİMİZ VAR

Bu coğrafyayı ortak kullandık. Bin yıllık tarih, akrabalık, evlilik vs onlar bunlar değil, bizler Bağdat’a pasaportla gitmedik, Ankara'yı İstanbul'u İzmir'i Türk de Kürt de, Arnavut da, Çerkez de, Arap da hep birlikte kurtardık. Beraber askerlik yaptık. Aynı camilerde beraber saf tuttuk. Cenazelerimizin altına beraber girdik. Bunun içinde zaten bizi bölmeyi beceremediler. Hiç bir ülke hiç bir millet, bu denli 7 düvelin arkasında durduğu bir terör örgütüyle mücadele edip, böylesine çıkamaz. Bu bizim birliğimiz ve beraberliğimiz. Düğünlerimizin beraber olması, cenazelerimizin beraber kalkması ve dediğim gibi kendimizi o harika Anadolu kiliminin olmazsa olmazı deseni görmek.

Binlerce yıllık kardeşliğimiz bozup bizi biri birimize kırdırıp bölgedeki kaynakları sömürmek isteyen emperyalistlerin bir oyunudur.

Aklıselim bölge halkı bunun böyle olduğunu biliyor. GAP gazeteciler birliği heyetine tekrar Hakkâri ziyaret temasları nedeniyle teşekkür ediyorum. İzlenimlerinizi ve önerilerinizi ilgili yerlere ulaştıracağım’ dedi.

Editör: TE Bilişim