Adıyaman Musiki Derneği Sanat Müziği Koro Şefi İrfan Turan, amaçlarının şöhret olmadığını, hobi olarak yaptıklarını ifade etti.

Turan, müzik öğretmeni olmadığını amatörce, hobi olarak ilgilendiğini işaret ederek, sürekli değişen kadroyla haftanın bir veya iki gecesi müzik çalışmaları yaptıklarını söyledi.

-"GENÇLERİMİZİ MÜZİĞİMİZLE DONATMAK İSTİYORUZ"

Milli müzik olan sanat müziğini tanımaya ve kaybetmemek için çalıştıklarını vurgulayan Turan, “Gençlere öğretilerde bulunuyoruz, dersler veriyoruz, fasıllar yapıyoruz. Fırsat buldukça bazı mekanlarda bazı uygun yerlerde dinletiler yapıyoruz. Misafirler ağırlıyoruz zaman zaman grup misafirleri ağırlıyoruz. Onlara sanat müziğimizin atmosferini yaşatmaya çalışıyoruz. Sanat müziğimiz biliyorsunuz milli müziğimiz, halk müziğiyle beraber bir bütündür. Sanat müziği dediğimiz zaman sanat müziği, halk müziği pek yapılmaz. 40'lı yıllara kadar birlikte götürülmüştür. Teknik olarak ayrılıklar var, bizim bünyemizde halk müziği de var. Biz zaman zaman halk müziği yapıyoruz. Bizim amacımız şöhret olmak değil, amacımız para kazanmak değil, burada her arkadaşımız amatör, herkesin işi gücü var. Öğrencimiz var, memurumuz var, esnafımız var, biz müziğimizi yaşatmak istiyoruz. Adıyaman'da bir sanat kapısının açık olmasını istiyoruz. Gençlerimizi buraya çekmeyi arzu ediyoruz. Onları müziğimizle donatmak istiyoruz."dedi.

Turan, gençlerin hobi olarak sanatla donatılması gerektiğini vurgulayarak, "Sanat dediğiniz zaman sadece müzik değildir. Resim var, heykel tranş vardır, hat vardır, bir yığın sanat dalı vardır. İnsanlarımız gençlerimiz hobi olarak donatılmalıdır. Özellikle milli kültürümüzle tanışmaları, vefatına kadar müzikle yaşar. Gelsinler mekan kendilerine ait, topluma açık burası. Öğrensinler daha iyi bilenler vardır gelsinler biz onlardan faydalanalım temennimiz budur."şeklinde konuştu.

-"ANLATIYORUZ, DİNLİYORUZ, RUHUMUZU RAHATLATIYORUZ"

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde psikolojik rahatsızlığı olan hastaların tedavilerinde yardımcı olmak amacıyla 2 yıl hocalık yaptığını aktaran Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Müziğin psikolojik etkileri de var insan psikolojik canlı. Dolayısıyla toplumsal psikolojiyi etkileyen olumlu yönler var. Eski tarihlerimizde müzikle sağlık sorunlarının tedavi edildiğini gerçektir şifadır. Biz burada da belki kronik bir hastalığımız yok ama psikolojik olarak rahatlıyoruz. Tertemiz bir ortamda, saygın bir ortamda güzel müziğimizi yapıyoruz. Anlatıyoruz dinliyoruz ruhumuzu rahatlatıyoruz. Tüm ilgi duyanları davet ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda her Cuma İl Sağlık Müdürlüğümüzün ruh hastalıklarıyla ilgili bir birimi var orada ben 2 yıl hocalık yaptım çalışmalar yaptım çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Oradaki hastalarımızla hala görüşüyorum karşılaşıyoruz muhabbet ediyoruz onlardan buraya gelenlerde oluyor bize görev düşerse biz her zaman hazırız."

Gençlere çağrıda bulunan Turan, "Gençlerimiz zaten günümüzde elektronik ortamlar gençlerimizi çocuklarımızı bizlerden alıp götürdü bu zaten başlı başına bir problem onun olmadığı dönemde dahi gençlerimiz mutlaka hobilerini oluştursunlar. Bizim kapımız açık, bir sanat dalıyla muhakkak ilgilensinler."dedi.

Kaynak:PHA

Editör: TE Bilişim