Dünya Kültür Mirası Listesindeki, En Güzel Kadının Mezarı Tahrip Ediliyor

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki 2 bin yıl önce Kommagene Kralı 2. Mithradates tarafından dünyanın en güzel kadını dediği annesi İsias için yaptırdığı Karakuş Tümülüsü olarak bilinen anıt mezarın dört bir yanında bulunan heykel başları ayaklar altında tahrip ediliyor.

Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan “Karakuş Tümülüsü” olarak bilinen anıt mezarının etrafındaki sütunun aslan başlıkları kırıldı.

Nemrut Dağı güzergahında bulunan yaklaşık 2 bin yıl önce Kommagene Kralı 2. Mithradates tarafından dünyanın en güzel kadını dediği annesi İsias için yaptırdığı ve günümüzde bu Tümülüs’te annesi ve kız kardeşleri Laodike ve Antiochis'in anıt mezarının etrafındaki sütunlardan düşen aslan kafası ve yüz kısmının büyük bir bölümünün bilinçli olarak kırıldığı ileri sürüldü.

-“TARİHİMİZİ KORUYAMIYORUZ”

İlçede yıllardır turizm sektöründe çalışan Mahmut Arslan, heykel başlarının korumasız bir şekilde yerde kalmasının üzücü olduğunu belirtti.

Aslan, bu eserlerin dünyanın her hangi bir ülkesinde olması daahilinde turizm patlaması yaşanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Burada ise yerde yatan aslan kafasına sahip çıkmıyoruz. Aslanın kırılan kafasını gördüğümde şok oldum. Yazık, günahtır. 2 bin yıl doğallığını kaybetmeden günümüze kadar kalan tarihi korumuyoruz. Yetkililerin konuya el atacağını umarım.”