İç dekoru, havalandırma sistemi ve Devlet Konukevine devriyle tarihi Han,  200 yıl öncesi atların develerin nal seslerinin yankılandığı konaklama ve ticaret merkezi  hatıralarını barındıran güzelliğiyle Mehmet ağa hanı, yeni adıyla Tuz Han'ı göz kamaştırıyor..

İl Özel İdaresi tarafından projelendirilerek restorasyon çalışmaları bitirilen Tarihi Tuz Hanı,  ihtişamlı yeni görüntüsü ile butik otel, kafe, restoran hizmetinin yanı sıra, resim vs sergileri içinde çok amaçlı salonu ve avlusu kullanılabilecek.

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar beraberinde Belediye Başkanı Süleyman Kılınç,  Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Işık, İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ve diğer yetkililerle birlikte önemli ölçüde tamamlanan Tuz Han’ında hafta sonu yaptığı incelemede yapılan işleri ve yapılması gerekenleri hakkında ilgililerden bilgiler aldı.

Vali Mahmut Çuhadar ve beraberindeki heyet,  restorasyon çalışmaları tamamlanarak kurumsal bir şekilde işletilmek üzere Vilayetler Hizmet Birliğine verilen Tarihi Tuz Hanının katlarını gezdi.

ÇUHADAR  ‘KURUMSAL İŞLETİM İÇİN VİLAYETLER HİZMET BİRLİĞİYLE ANLAŞTIK’

Taş mimarisi, kapıları ve duvarlarındaki ahşap süsleme ile günümüz şartlarına uygun modern bir şekilde restore edilen Tarihi Tuz Hanının önümüzdeki günlerde misafirlerini ağırlayacağını belirten Vali Mahmut Çuhadar, “Tarihi han yapılan çalışmalarla ihtişamlı bir görünüme kavuştu.  Bu güzel eseri kurumsal bir şekilde işletmek üzere Vilayetler Hizmet Birliği ile anlaşmaya varıldı. Tuz Hanı içerisinde 73 kişinin konaklayabileceği otel, restoran, kafe ve dış cephede 8 adet dükkân hizmet verecek. Hanın içindeki kafe ve restaurant halkımıza açık olacaktır. Kentimizin tarihi mirasında önemli bir yer tutan Tarihi Tuz Hanının önümüzdeki günlerde tefrişat çalışmalarının tamamlanarak hizmete sunulmasıyla birlikte kadim kent Adıyaman’da yerli ve yabancı turistlerin konaklayabilecekleri bir mekân oluşturulmuş olacak. Bu önemli eserin Adıyaman’ımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

IŞIK ‘Otel, Restaurant, sergi salonu olarak kullanılacaktır’

Özel idare genel sekreteri Sami Işık yaptığı değerlendirmede ‘.. burası zaten Otel’di yani Han’dı 2002 yılında kamulaştırma işlemlerine başlandı, 2017 yılında kamulaştırması tamamlandı. Yapımı için İhale edildi i %95 tamamlandı.

 İşletim hakkı İçişleri bakanlığına bağlı ve İl özel idaresinin de ortak olduğu Vilayetler hizmet birliğine tahsis edilmiştir.  Söz konusu yer Otel Resteurant, Cafe, Sergi salonu, Toplantı salonu, Olarak tüm halkımıza hizmet verecektir.

ÇELENK ‘ TUZHANI İÇİN BELEDİYE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI’

OSB başkanı Kadir Çelenk  ‘.. atıl harabe haldeki Tuz hanı aslına uygun olarak Restore edilip Adıyamanlıların hizmetine hazırlanması çok sevindirici bir durum.  Tuz hanı civarında gerek belediye ye ait, gerekse özel mülk sahiplerine ait iş yerleri de Han’a yakışır hale getirilmesi için belediyemizin elini taşın altına koyması gerekir.

KIYMAZ ‘  TUZHANI  KURTARILARAK HAYATA DÖNDÜRÜLDÜ’

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz  ‘..  1987 yılında gazeteciliğe başladığım ilk yıldı, Vali Selahattin Onur’u ziyaret ettim. Adıyaman için yapılması gerekli öncelikler içerisinde gelen giden turistlere hitap edecek yer olmadığını Tuz Hanı’nın satın alınarak Tokat Taş han benzeri hale getirilmesinin yararlı olacağını söyledim, bunun üzerine ‘ kalk bakalım beraber oraya gidelim görelim ‘ dedi ve yürüyerek Han’a gittik.  O gün bu gündür Tuz hanı Restore edilsin diye belki yüz defa haber yaptım, açıklamada bulundum. Gördüğümüz her siyasiye buranın önemini hatırlattık. Bu gün gördüm %95 tamamlanmış ve Adıyaman’ın Osmanlıdan kalan nadir eserlerinden biri yapılan çalışmayla hayat buldu.

 Devlet konukevi yapılma düşüncesi de çok isabetli. Devlet güvencesi koruması altında olmasıyla yıpranmasını da önlemiş olur. Çok amaçlı salonu vs de halkın hizmetinde olması çok isabetli olmuş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’ dedi.

Haber: GAP olay

Editör: TE Bilişim