-KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜ OLUŞTURUYOR

Adıyaman ve ilçelerinde bulunan yüksek kesimlerde de sıkça rastlanırken tüm dünyayı etkisi altına alan koranavirüs salgını nedeniyle bu yıl ziyaretçisiz kalan ters lalelerin sunduğu görsel şöleni yörenin doğa fotoğrafçıları tarafından görüntülendi.

Adıyaman başta olmak üzere Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yetişen ve 'ağlayan gelin' olarak da anılan ve aynı zamanda hüznün sembolü olarak da kabul edilirken eşine az rastlanan çiçek türlerinden biri olan ters lale, Anadolu efsanelerinin bir yansıması olarak kabul ediliyor.

Adıyaman, Hakkari, Van, Malatya, Bitlis, Elazığ ve Batman'da yetişen ters lale, bu yörelerin simgesi haline gelirken, bin ila 3 bin metre yükseklikteki alanlarda yetiştirilebilen bir çiçek olma özelliği taşıyor..

-BİR ÇOK KÜLTÜRDE HÜZNÜN SİMGESİ

Soğanlı bitkiler familyasına ait olan ters lale, birçok kültürde hüznü simgeliyor. Efsanelere konu olan ters lale, dini açıdan da öneme sahip ters lale, 19. yüzyıla kadar Anadolu'ya has bir çiçek olmasına rağmen Osmanlı'nın son dönemlerinde ülke dışına da çıkarılmaya başlandı.

Yanı sıra, islam inancından da yeri olan ters ve kırmızı renkteki lale, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in Kerbela'da katledilişlerinin simgesi olarak da atfedilmiştir.

Bir efsaneye göre, de ters lalenin bu şeklinin nedeni aşkları dillere destan olan Ferhat ve Şirin'in kavuşamama hikayesine dayanır.

Kaynak:PHA