Kırım Tatar teşkilatları platformu tarafından Ankara Milli kütüphane Yunus Emre konferans salonunda düzenlenen İşgal altındaki KIRIM’DA İNSAN HAKLARI VE Kırım tatarları konferansında konuşan Cumhurbaşkanı başdanışmanı Yalçın Topçu Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlığının korunmasından yanayız dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimî Temsilcisi Anton Korınevıç, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna Milletvekili, Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası İlişkiler Grubu Eş Başkanı Rüstem Umerov, TBMM Eskişehir Milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyesi Emine Nur Günay ve Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov konuşmalarını gerçekleştirdi

Konferansta konuşan Cumhurbaşkanı başdanışmanı Yalçın Topçu  şunları söyledi ‘ Değerli Katılımcılar,

Sizleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve şahsım adına saygı ile selamlıyorum.

Bu toplantımızın Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, bölgenin barışına, güvenliğine, Kırım’ın kadim Halkı Tatar soydaşlarımızın her türlü haklarına kavuşmasına vesile olmasını diliyorum. BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 73. yıl dönümünde, bütün insanlığın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum.

Türkiye; üyesi olduğu tüm uluslararası platformlarda insan haklarına karşı her türlü tehditleri dile getiriyor, ırk, din, dil ayrımı gözetmeksizin “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi” nin tam manasıyla uygulanması için de her daim uluslararası hukukun meşruiyeti içinde mücadele etmektedir.

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturu ile tarihinden ve medeniyet birikiminden aldığı ilhamla bütün insanların temel hak ve özgürlüklerinin korunmasından yana olan Türkiye; aynı zamanda bundan 73 yıl önce İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile güvence altına alınmış olan fakat ne yazık ki halen haklarına kavuşamamış milyonlarca insana da umut ışığıdır.

Üye ülkeler arasındaki güvenliği ve barışı korumakla yükümlü olan BM’in en güçlü organı olan BMGK’nın ne yazık ki bu noktada başarılı olduğunu söylememiz mümkün değildir.

BMGK, dünyadan küçük olduğu için kendinden büyük olan dünyanın güvenliğini sağlayamamaktadır. İnsanlığın karşı karşıya olduğu gerçek durum budur. Dünyanın birçok yerinde kan var, gözyaşı var, insan hakları ihlalleri var, savaş, insanlık ve çevre suçları işleniyor ve işlenmeye devam ediyor.

Bu vahim gerçeğin düzeltilmesi mümkündür. Çare; Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın her platformda ifade ettiği “Dünya 5’ten büyüktür” sözünün gereğini, 5’ten büyük dünyanın bir an evvel yerine getirip, bu duruma gelmesine vesile olan 5’linin elinden geleceğini kurtarmasıdır.

Kırım Tatar halkının lideri, Ukrayna Milletvekili Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun;

“Biz Kırım’ı silah zoruyla değil, diplomasi ve yaptırımların baskısıyla kurtarmayı istiyoruz.“

sözü barışçıl, insani ve uluslararası hukuka uygun bir duruştur. Vatanı işgale uğramış, en tabii insan haklarını elde etmek için ömrü çile ile geçmiş, kendi varlığını milletinin varlığı ile bütünleştirmiş bu müstesna Liderin, her şeye rağmen seçtiği bu meşru yol, ümit ederim ki bütün dünya tarafından anlaşılsın ve gereği yapılsın.

Türk halkı ve devleti; Kırım’a ve kadim halkı olan Tatar halkına bölgedeki herkesten hem yolda hem de gönülde çok daha yakındır.

Rusya ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok devletleri arasında Kırım Tatarı kardeşlerimiz barışa, refaha ve esenliğe köprü olabilirler, bu durum bizimde devlet ve millet olarak en büyük arzumuzdur.

Türkiye; Rusya ve Ukrayna ile iyi ilişkilere sahiptir. İki ülke arasındaki gerilimin, hem bölgedeki diğer halkların, hem de her iki ülke halkının faydasına olmadığı gerçeğini en yüksek sesle ifade etmektedir. Türkiye, bu iki komşu ülke arasında barışın ve esenliğin hakim olması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır.

Ukrayna; bölgede istikrarın, esenliğin, barış ve refahın hakim olması için “olmazsa olmaz” bir ülkedir. Stratejik ortağımız Ukrayna ile ekonomiden eğitime, turizmden sağlık sektörüne geniş bir yelpazede işbirliğimiz mevcuttur. Bu çerçevede Türkiye; Ukrayna'nın siyasi egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü, her daim destekledi, desteklemeye de devam edecektir. Aynı zamanda Türkiye ile Ukrayna arasındaki tarihi ve insani bağların önemli bir unsuru olan Kırım Tatarı kardeşlerimize Ukrayna makamları ile birlikte her zaman olduğu gibi desteklerimiz devam edecektir.’ dedi.