Kazakistan Cumhuriyetinin 30.bağımsızlık günü nedeniyle Ankara keçiören belediyesi Kültür merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topcu Kazak lider Nazarbayevin sözlerine atıfta bulunarak “Türkiye’ye düşman olan bize de düşmandır. Kazakistan her zaman Türkiye’nin yanında ve onu desteklemeye devam edecek. Bütün çalışmalarınızda yanınızdayız. Bütün düşmanlara karşı mücadelenizde Kazak kardeşlerinizin sizin yanınızda olduğunu bilmenizi istiyorum’ sözlerinin altını çizerek Türkiye'de Kazakistan'ın yanındadır dedi.

Kazakistan'ın bağımsızlığının 30. yılı nedeniyle Keçiören Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu'nda "Elbaşı, Türk Entegrasyonunun Mimari" konulu konferans düzenlendi.

Kazakistan Dostluk Derneği Başkanı Cesurhan Taş'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Mesut Emre Karaköse ve Bozok Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Kürşat Zorlu konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreteri (TÜRKSOY) Düsen Kaseinov katıldı.

Konferansta konuşan Cumhurbaşkanı başdanışmanı Yalçın Topçu şunları söyledi ‘Değerli Katılımcılar. Kazakistan'ın büyük başarı ve yükselişine dünya devletleri arasında giderek artan ağırlığına gururla şahit oluyoruz. Bu vesile kardeş Kazak halkına ve hükumetine en kalbi duygularla esenlikler diliyor, Ata yurdumuz Kazakistan’ın 30. Bağımsızlık yılını kutluyorum. Gök mavisi, altın renkli güneşli ve uçan kartallı bayrağının gölgesinde dünya durdukça var olsun inşallah.

Kazakistan Cumhuriyetinin kurucu Cumhurbaşkanı,Halkın Lideri,Türk Dünyasının Aksakal’ı,Türk Devletleri Teşkilatının Ömür Boyu Onursal Başkanı,Bilge Devlet Adamı Sayın Nursultan Nazarbayevi,saygı, sevgi,minnet ve şükranla selamlıyor ve kendilerinin,halkına, Türk Dünyasına,
bölgesine ve dünyanın barışına,güvenlik ve refahına yaptığı büyük ve unutulmaz katkı hizmetleri için sizlerin de katılmanızı istirham ederek ayakta alkışlayarak sözlerime başlamak istiyorum.




Aksakalımızı ne kadar saysak, ne kadar övsek azdır. Onun ulusu, Türk Dünyası, bölgenin ve dünyanın barışı ile refahı için yaptığı onlarca tarihi hizmetten sadece bir kaçını arz edersem sanırım meramımı daha iyi anlatmış olurum.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla dünyanın dördüncü nükleer silah cephaneliğine sahip olan Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev nükleer silahlardan vazgeçme kararı alarak, Nükleer silahsızlanma konusunda öncü rol üstlenip, Kazakistan’ın Asya’da önemli bir merkez ülke haline gelmesine, uluslararası politikada ara bulucu ve sözü dinlenir bir ülke olarak kabulüne büyük katkılar sağlamıştır.

- Güney Kazakistan eyaletine Türkistan adının vermesi, Kril alfabesinden, Latin alfabesine geçilmesi ve Kazakistan Meclisi’nde Kazakça dışında başka dilde konuşmanın yasaklaması gibi tarihi kararların altında onun imza vardır.

- “Büyük Bozkırın Yedi Yönü” ile Kazakistan halkına ve tüm Türk Dünyası’na seslenerek, kimliğimize, tarihimize, köklerimize ve kültürümüze sahip çıkarak evlatlarımızı yetiştirmemizi istemiştir.

- Milli varlık mücadelesi ile bağımsız Kazakistan Cumhuriyetini kurmuş bunun yanı sıra güçlü bir Türk Dünyası içinde insan üstü bir çaba sarf etmiş ve bu gün adı “Türk Devletleri Teşkilatı” olan bu tarihi hizmet de onun eseridir.

TÜRKIYE’YE DÜŞMAN OLAN KAZAKİSTAN’A DÜŞMANDIR

Ben sözlerime; 2016 Ağustos ayında Türkiye’ye gelerek bütün dünyaya hitaben söylediği şu tarihi sözlerini sizlere arz ederek son veriyorum.

“Türkiye’ye düşman olan bize de düşmandır. Kazakistan her zaman Türkiye’nin yanında ve onu desteklemeye devam edecek. Bütün çalışmalarınızda yanınızdayız. Bütün düşmanlara karşı mücadelenizde Kazak kardeşlerinizin sizin yanınızda olduğunu bilmenizi istiyorum.”

Allah; Kazakistan’ımızı vatanı, milleti ve devleti ile korusun yüceltsin ve yükseltsin.
Aksakalımız Sayın Nursultan Äbişulı Nazarbayev’e de sağlık ve mutlulukla hayırlı uzun ömürler versin’dedi.

ALTINOK 'ESİR TÜRKLERE ÖZGÜRLÜK'

Keçiören belediye başkanı Turgut Altınok'ta proğramda yaptığı konuşmada  Sovyet Rusya'nın dağılmasıyla birlikte 90'lı yıllarda dünyada ekonomik ve siyasi anlayış yeniden tanzim edilmiştir. Biz de çocukluğumuzda duvarlara "Esir Türklere Özgürlük" yazıları yazıyorduk. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dağıldıktan sonra Nursultan Nazarbayev liderliğinde Kazakistan da bağımsızlığını ilan etti. Bir tarafta Rusya bir tarafta Çin varken bunların arasında bir devlet kurmak zor. Elbaşı Nur Sultan Nazarbayev bunu başarmıştır. Türkiye Cumhuriyeti devletimiz kardeş devletlerin bağımsızlığını tanıyan ilk devlettir. Bugün aynı zamanda Nursultan Nazarbayev'in doğum gününü, ad gününü de kutluyoruz. Kazakistan hızla büyüdü. Ekonomik ve siyasal anlamda önemli bir ülke halin e geldi. İnanıyorum ki bundan sonra da güçlü ve bağımsız bir devlet olarak ebet müddet yaşayacak. Atatürk diyor ki "Ey Türk gençliği! Atanı tanıdıkça kendinde büyük işler başarmak için güç, kuvvet ve kudret bulacaksın." Bu nedenle gençlerimizi tarihimizi iyi okumalıdır." dedi


 

Editör: TE Bilişim