Ahmet Yanar Bey’in kaleminden:
PİLOT ALBAY HAYRİ KORKUT
Erdemli’den Kıbrıs Gazisi Bir Kahraman
Doğum: 1926 Vefat: 28 Mayıs 2009
1926 yılında Erdemli’ye bağlı Yağda köyünde yedi çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Mehmet Bey (Akça Muallim), annesi Ayşe Hanım’dır. Babası Mehmet Bey, Konya’da medrese tahsili görür ve uzun yıllar Güzeloluk’ta öğretmenlik yapar. Köylü onu Akça Muallim olarak çağırır. Baba Mehmet Bey, I. Cihan Savaşı yıllarında Doğu cephesinde Sarıkamış’ta ve Filistin cephesinde savaşır ve gazi olarak yurda döner.
İlkokulu Silifke Cumhuriyet İlkokulu’nda, ortaokulu da Silifke Ortaokulu’nda bitirdi. Ortaokul yıllarında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile aynı sınıfta sıra arkadaşlığı yaptı. O yıllarda dersine giren öğretmenlerden biri de Erdemli Kuvay-ı Millîye Teşkilatı’nda çalışan Ahmet Refik Bey’di. Çocukluk yıllarında keçi çobanlığı ve çiftçilikle de uğraştı. İyi bir tahsil yapabilmek için Konya Lisesi sınavları için eşek ve at sırtında Konya’ya ulaştı. Sınavı kazandı. Ancak ailesi liseyi Eskişehir’deki ağabeyi Hava Astsubayı Ahmet Zühtü’nün yanında okumasına karar verdi. Liseyi 1945 yılında Eskişehir Lisesi’nde bitirdi. Aynı yıl Ankara’da Kara Harp Okulu’na girdi. Kara Harp Okulu’ndan 1949 yılında başarı ile mezun oldu.
Teğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katıldı ve Eskişehir’e atandı. Eskişehir’de havacılık eğitimi alarak başarılı bir pilot oldu. Üsteğmen olarak Eskişehir, Bandırma ve Balıkesir’de çalıştı. Yüzbaşılığa terfi edince Diyarbakır’a atandı. Diyarbakır’dan Amerika’ya Newyork Havacılık Üniversitesi’ne gönderildi. Newyork’tan 1960 yılında yurda döndü. Aynı yıl Eskişehir’e binbaşı rütbesiyle atandı. Yüzlerce pilot yetiştiren Binbaşı Hayri Korkut, Eskişehir’den Ankara’ya Genel Kurmay Başkanlığı Harekât Dairesi’ne atanarak burada tam 13 yıl çalıştı. Burada yarbay ve kıdemli albay rütbelerine kadar yükseldi. Genel Kurmay Başkanlığı Harekât Dairesi’nde çalışırken eğitimini geliştirmek amacıyla önce Almanya’ya sonra da İngiltere’ye gönderildi. Burada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin subay yetiştirme ve eğitim vermedeki üstünlüğünü yapılan eğitimlerde dünyaya tanıttı. Bandırma ve Diyarbakır’da yapılan NATO tatbikatlarında idare ve sevk ettiği birliklerin hep birinci olmasını sağlayarak, yabancı kuvvetleri Türk birliklerine hayran bıraktırdı. Hayri Korkut, bu tatbikatlarda Türk hava birliklerinin 200 atıştan 198 tanesini tam isabet ettirmesini sağladı.


25 Aralık 1963 tarihinde Yunanistan Kıbrıs adasına gizlice çok sayıda asker çıkardı. Kıbrıslı Türkleri ortadan kaldırmak ve Enosis’i gerçekleştirmek için hazırlanan, Rum EOKA çeteleri, Yunan askerleri ile birlikte saldırıya geçerek çocuk, kadın, yaşlılar da dâhil olmak üzere binlerce Kıbrıs Türk’ü soydaşımızı vahşice katlettiler. Rumların Erenköy’e saldırmaları üzerine, Türk jetleri Kıbrıs üzerinde uyarı uçuşu yaptı. Panikleyen Rumlar saldırılarına son vermek zorunda kaldılar. 1963 Erenköy Çıkarması’nda Hava Filo Komutanı olarak Yarbay Hayri Korkut görev yaptı. Hayri Korkut, Kıbrıs semalarında dolaşarak hedefleri bir bir tespit etti. Rumlar, 8 Ağustos 1964 tarihinde yeniden saldırdılar. Rumları Kıbrıs Türk Halkı'na karşı işledikleri insanlık dışı eylemlerden caydırmak için Türk jetleri Yarbay Hayri Korkut komutasında yeniden Kıbrıs semalarında göründü. Bu uçuş sırasında Yüzbaşı Cengiz Topel’in uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Cengiz Topel paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir edildi ve barbarca yapılan işkenceler neticesinde şehit edildi.
Hayri Korkut, Cengiz Topel’in vuruluşunu şöyle aktardı: “Yüzbaşı Cengiz Topel iyi bir tavla oyuncusu değildi. Çünkü iyi bir tavla oyuncusu hamleleri yerinde yapar. Vururken kaçar, kaçarken de açıklarını kapatır. Defalarca dalmamasını ikaz etmeme rağmen kulaklarını kapadı ve çok hamle yaptı, yaparken açıklarını kapatamadı, uçağı isabet aldı. Cengiz Topel, İşkence neticesinde hunharca katledildi ve şehit oldu.”
Rumların barbarca saldırıları ve katliamları 1974 yılına kadar devam etti. Türk Silahlı Kuvvetleri 20 Temmuz 1974 tarihinde kanayan bu yaraya kesin çözüm bulmak için adaya müdahale etmek zorunda kaldı. Jet Pilot Albay Hayri Korkut, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Hava Harekât Komutanı olarak görev yaptı. Savaştan sonra başarısından dolayı Lefkoşa’da adı bir caddeye “Korkut Caddesi” olarak verildi.
Hayri Korkut, bir hatırasını şöyle nakletti: “Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit karargâhımızı ziyaret etti. Tam bu sırada Amerikalı bir yetkili telsizle aradı ve bu çıkarmayı yapmayın, aksi takdirde 6. Filo’yu karşınızda bulursunuz dedi. Ecevit kararlı bir şekilde ‘filonun karşımıza çıkacağı varsa batacağı da var’ dedi. Biz Başbakan’daki bu kararlılığı görünce 75 pilot 6.filo’ya intihar saldırısı yapmaya karar verdik. Tabi Amerika bu kararlılık karşısında sinmek zorunda kaldı.”
1976 Yılında Pakistan’da yaklaşık altı ay kaldı ve Pakistan Hava Kuvvetleri pilotlarını eğitti. Jet Pilot Albay Hayri Korkut, meslek hayatı boyunca görevli gittiği Amerika, İngiltere, Almanya, İtalya ve Pakistan’da Türkiye’yi başarı ile temsil etti. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yüzlerce başarılı pilotlar yetiştirdi. 1982 Yılında, 33 yıl şerefle görev yaptığı Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki görevinden emekliye ayrıldı ve Ankara’ya yerleşti.
İleri derecede İngilizce, Almanca ve Fransızca bilen Albay Hayri Korkut, kendini ifade edebilecek kadar da İtalyanca bilmekteydi. 1955 Yılında İstanbul’da Yüksel Hanım’la evlendi, bir kız bir erkek evladı oldu.
Millî konularda hassas ve samimi olan Hayri Korkut, işinde ciddiyetini ve disiplinini hiç bozmadı. Uçmadan önce uçağın sesinden arızasını anlayabilecek derecede hassas oluşu onun yaptığı işi sevgiyle yaptığının bir göstergesiydi. Ama günlük yaşayışında şakacı yönünü de hiç terk etmedi. Çocukluğundan itibaren hayvan sevgisi ile dolu, gezmeye ve yeni yerler görmeye çok istekli bir yapıda hayat sürdü. Ünlü film oyuncusu Göksel Arsoy’un başrolde oynadığı “Gökler Bizimdir” filminde pilot olarak rol aldı.
Çocukluğunda akrobasi gösterilerine düşkün olan Hayri Korkut, yüksek ağaçlara çıkarak ayağını iple bağlayıp aşağıya burgulu dönüşler yaparak sarkması, kendisine “Deli Hayri” lakabının verilmesine sebep oldu. Gençlik yıllarında bölgedeki askerî uçuşlarda köyünün, doğduğu evin ve babasının mezarının üzerinden pike yaparak saygı ve selamlama gösterisi yaptığını Yağda köyü sakinleri halen anlatmaktadır.
NATO’nun İtalya’daki tatbikatların birinde Amerikalı bir bayan pilot, Venedik’te akrobasi gösterileri sırasında köprü altından zorlu bir geçiş yapar. Hayri Korkut, aynı hareketi yaparsa puanlar eşit olacak, ancak o daha zor olanı yapar; köprü altına gelince uçağı ile ters döner ve köprü altından geçer geçmez uçağı düzeltir. Tatbikata katılan ülkelerin pilotları şaşkındır. Birinci olmayı beklerken bu zor hareketin kuraldışı sayılması sebebiyle ikinci ilan edilir. Amerikalı bayan pilot Hayri Korkut’a, “Sen mutlaka köylü çocuğusun, böyle bir deliliği ancak köylü çocukları yapabilir.” der. Hayri Korkut da “Tam üstüne bastınız.” der.
Özgür bir yaradılışa sahip olan Hayri Korkut ile ekibinden Binbaşı bir arkadaşı, Karadeniz üzerinde eğitim uçuşu yaparlarken yanlışlıkla Sovyetler Birliği sınırını ihlal ederler. Rus uçakları hemen uçaklarımızı kuşatır. Binbaşı, ülkeler arasında kriz olmasın diye hemen belirtilen alana iner. Ancak Hayri Korkut, “Havaalanını göremiyorum, koordinatlarını verin.” diyerek oyalama taktiği yapar. Piste iner gibi yapar ve pist üzerinde yoğun bir sis tabakası oluşturur, radar takip alanının dışına çıkarak üssüne döner. Ankara, “Neden teslim olmadın ikinizi de birlikte alacaktık.” diye sorar. Hayri Korkut, “Ben buradayım.” der.
Hayri Korkut, uzun süre böbrek yetersizliğinden tedavi gördü. 28 Mayıs, 2009 tarihinde Ankara’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Cenazesi, 29.05.2009 Cuma günü Ankara Kocatepe Camii’nde yapılan askerî törenden sonra Gölbaşı Mezarlığına defnedildi.
Ruhu şad olsun.
Not: Yazı ve fotoğraf Ahmet Yanar'ın Face sayfasından alınmıştır.