Adıyaman Milletvekili AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, Adıyaman ve ilçelerde yatırım noktasında, her alanda çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtirken sulama çalışmaları ve yatırımlarında da somut adımlar atıldığına dikkat çekerek  Büyükçay Barajı inşaat yapım işi ön yeterlilik ihalesininde müjdesini verdi.

12 Şubat 2020 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 2020 yılı yatırım programına 815 Milyon TL keşif bedelle alınan ve Büyükçay barajı inşaat yapım işi ön yeterlilik ihalesi 20.11.2020’de yapılacağının müjdesini veren Adıyaman Milletvekili AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, "Adıyaman ve ilçelerimize yatırım noktasında, her alanda olduğu gibi çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. İlimizin öncelikleri arasında yer alan ve büyük önem verdiğimiz sulama çalışmaları ve yatırımlarında da hükümetimiz tarafından her geçen gün somut adımlar atılmaya devam edilmektedir. Bilindiği üzere, ilimizin dev projelerinden ve çok büyük oranda araziyi cazibeyle sulayacak olan Büyükçay Baraj ve Sulama ünitelerinin planlama, etüt, proje, ÇED işlemleri takiplerimiz neticesinde tamamlanmış olup, 12 Şubat 2020 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 2020 yılı yatırım programına 815 Milyon TL keşif bedelle alınmıştı. Buradan bir kez daha bu büyük projeyle ilgili müjdeyi vermek isterim. Büyükçay barajı inşaat yapım işi ön yeterlilik ihalesi 20.11.2020’de yapılacaktır."dedi.

"97.990 dekar arazinin tamamı cazibeli olarak sulanacaktır"

Narince Kasabası’nın güneyindeki hat ile baraj rezervuarı arasında bulunan 97.990 dekar arazinin tamamı cazibeli olarak sulanacağını aktaran Aydın,"Büyükçay Barajı ile 97 990 dekar zirai arazinin cazibeli olarak sulanması ve yılda 84 milyon kilowatt-saat enerji üretilmesi hedeflenmektedir.
Proje, sulama ve enerji üretimi amaçlı olarak geliştirilmiştir. Proje kapsamında yapılacak Büyükçay Barajı’nda düzenlenecek olan Çelik Regülatörü vasıtasıyla derive edilecek (Alireş (Müzik) deresi suları dâhil) Büyükçay Deresi sularından ve Kırk Pınar regülatörü vasıtasıyla yönlendirilecek Kan Çayı sularından faydalanılacaktır. Böylece, proje ile Atatürk Barajı rezervuarının kuzeyinde, Nemrut Dağı’nın güney eteği boyunca doğu-batı istikametinde uzanan, Narince Kasabası’nın güneyindeki hat ile baraj rezervuarı arasında bulunan 97.990 dekar arazinin tamamı cazibeli olarak sulanacaktır. Barajdan sulanacak alana suyun taşınması için 9360 mt. uzunluğunda ve 4.50 mt. çapında Haydaran Tüneli inşa edilecek olup, ayrıca Haydaran Tüneli çıkışında Haydaran HES ve bu HES çıkışında başlayan isale hattı sonunda Setepe HES olmak üzere yapılması planlanan iki adet HES’ten enerji üretilmesi sağlanacaktır."şeklinde konuştu

"Sulama manasında tek karış toprak kalmayana kadar çalışmalarımız devam edecek"

Sulama manasında tek karış toprak kalmayana kadar çalışmaların aralıksız olarak sürdüreceğini belirten Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu önemli yatırımla birlikte Adıyamanımız ve ilçelerimizde sulama manasında tek karış toprak kalmayana kadar çalışmalarımız önceden olduğu gibi her daim devam edecektir. Her manada ilimiz ihtiyaçlarının giderilmesi ve bu yatırımların kazandırılması noktasında bizden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli, milletvekilli arkadaşlarımız, DSİ Genel Müdürümüz ve ekibiyle emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım. Ön yeterlilik ihalesi yapılacak olan Büyükçay Barajı’nın şimdiden ilimize ve hemşerilerimize hayırlara vesile olmasını temenni ederim."


Kaynak:PHA
Editör: TE Bilişim