Koronavirüsten dolayı kısıtlamalarla geçen 2020 yılında yapılan çalışmaları değerlendirip, 2021 yılında planlanan projeler hakkında bilgiler veren Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, 2020 yılındaki sıkıntılara rağmen yeni yılın tüm insanlık için daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçmesi dileğinde bulundu.

2020 yılının acısıyla tatlısıyla geride kaldığını söyleyerek başladığı konuşmasında, geride bırakılan yılda pandemi sürecine rağmen önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Başkan Kılınç, 2020 yılında belirledikleri yatırım bütçesinin yüzde 68 oranında gerçekleştirildiğini söyledi. 2020 yılı bütçesinin 315 milyon TL olduğunu ve bunun 56 milyon 430 bin TL’sinin yatırım bütçesi olarak belirlendiğini ifade eden Başkan Kılınç, pandemi dönemine rağmen elde edilen yüzde 68’lik gerçekleşme başarısından dolayı büyük bir gayret ortaya koyan personelini kutladı.

"2020 yılında önemli yatırımlar hayata geçirildi" 

2020 yılında önemli yatırımları hayata geçirdiklerini de söyleyen Başkan Kılınç, bunların en önemlisinin Altınşehir Mahallesi’ndeki Farklı Seviyeli Köprülü Kavşak (Battı-Çıktı) ile Katı Atık Depolama Tesisi olduğunu belirtti. Bu iki yatırımın, Adıyaman’ın yıllardır hayalini kurduğu yatırımlar olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Kılınç, kısa süre içerisinde bu yatırımları şehre kazandırmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Şehir içi ulaşım ağının yeni açılan yollarla daha genişletildiğini de dile getiren başkan Kılınç, bu kapsamda Güney Çevreyolunun başlangıcı olarak kabul edilen Millet Caddesi’nin tamamlandığını, hastane köprülü kavşağı, güney, kuzey ve 4. Murat çevreyolları projeleri, organize sanayi-küçük sanayi bağlantı yollarının da planlanan projeler arasında olduğunu söyledi.

Ulaşım alanındaki diğer yeniliklere de değinen Başkan Kılınç, bu anlamda birçok noktada yol ve kavşak düzenlemeleri yaptıklarını, Engelsiz Ulaşım Aracını devreye koyduklarını, dinamik sinyalizasyon ile bisiklet yolları projelerinin devam ettiğini de söyleyerek, planlanan projeleri şöyle sıraladı:

“Klimalı duraklar, ‘Otobüsüm Nerede?’ uygulaması, bisiklet yolları ve istasyonları, akıllı kavşak otomasyonu, akıllı durak uygulaması ve sesli durak projelerimiz 2021 planlarımız arasında yer alıyor.”

“Pandemiye rağmen yatırımlar arttı”

Pandemi sürecine rağmen yapılan yatırımların arttırılarak devam ettiğini de sözlerine ekleyen Başkan Kılınç, yapılan çalışmaları önceki yılların istatistikleriyle karşılaştırarak verdi:

 “2018 yılında yapılan asfalt 42 bin ton yani 29 kilometre iken, bu oran 2019 yılında 80 bin ton yani 57 kilometreye, 2020 yılında da 115 bin ton yani 82 kilometreye çıkarılmıştır. Aynı şekilde; 2018 yılında yapılan kaldırım 67 bin metrekare iken, bu oran 2019 yılında 121 bin 196 metrekareye, 2020 yılında da 145 bin metrekareye çıkarılmıştır. 2018 yılındaki yol yapımı ise 3 bin 500 metre iken, bu oran 2019 yılında 8 bin 369 metreye, 2020 yılında ise 14 bin metreye çıkarılmıştır. Benzer durum altyapı çalışmalarımızda da görülmektedir. 2019 yılında döşenen içme suyu hattı 6 bin 237 metre iken, bu rakam 2020 yılında 7 bin 743 metreye çıkarılmıştır. 2019 yılında döşenen atık su hattı 17 bin 742 metre iken, 2020 yılında bu rakam biraz düşerek 15 bin 876 metre olmuştur. 2019 yılında döşenen yağmur suyu hattı ise 2 bin 125 metre iken, 2020 yılında 5 bin 231 metreye çıkarılmıştır.”

Altyapı ve üst yapı yatırımlarında devam eden ve planlanan projelerden de bahseden Başkan Kılınç, “Temel görevlerimizi harfiyen yerine getirmenin yanında, alt ve üst yapı yatırımlarımız da eksiksiz bir şekilde devam ediyor. Bu çerçevede, Kuşaklama Kanalı Projesi, Tarihi Oturakçı Pazarı, Sokak Hayvanları Geçici Barınma ve Tedavi Merkezi, Hayvan Pazarı ve Mezbahane, Gençlik Merkezi, Kentsel Dönüşüm, Kültür Merkezi, Gürlevik İsale Hattı Yenileme Projesi, Kent Meydanı ve Otopark, Belediye Hizmet Binası ile şehrin muhtelif yerlerindeki kanalizasyon şebeke döşeme çalışmaları devam etmektedir.  MADAD Gürlevik İsale Hattı Yenileme Projesi, FRIT II Şehir Merkezi İçme Suyu Şebeke Hattı Yenileme Projesi ile FRIT II Şehir Merkezi Yağmur Suyu Şebeke Hattı Yenileme Projesi de projelendirilen çalışmalarımız arasında yer almaktadır."diye konuştu.

"Hedefimiz daha yeşil bir Adıyaman"

Adıyaman Belediyesi tarafından yapılan yeşillendirme ve düzenleme çalışmalarından da bahseden Başkan Kılınç, şunları söyledi:

"Söylediğimiz gibi pandemi sürecine rağmen yatırımlarımız artarak devam etti. Bunlardan en önemlisi de yeşillendirme çalışmalarımız oldu. Çünkü yeşil alan konusu üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu. Bu çerçevede yaptığımız çalışmaların ilki park ve yeşil alan sayılarını arttırmak oldu. Şu an 103 adet mevcut parkımız var ve bunların toplam alanı 1 milyon 155 bin metrekare. Bunun yanında da 10 adet parkımızın çalışmaları devam ediyor. Bunların alanı ise toplamda 49 bin metrekare. Bu parklarla birlikte ilimizde kişi başına düşen yeşil alan oranımız 3.85 metrekareye çıkacak ancak hedefimiz bu oranı 6.50 metrekareye çıkarmak. Bunların yanında yeşillendirme ve çevre düzenleme projelerimiz kapsamında birçok noktada da çalışmamız devam ediyor. Bunlardan birkaç tanesini sıralayacak olursak; 15 adet semt sahası, 10 adet çocuk ve yürüyüş parkı, Kent Park, bulvar peyzaj çalışmaları, 10 adet oyun park grubu, Kent Ormanı, Demokrasi Parkı düzenlemesi, Kale Parkı düzenlemesi, Altınşehir Anıtı, Atatürk Bulvarı aydınlatma ve peyzajı, Sümer Meydanı Projesi, her parka kedi-köpek kulübesi yapımı, şehrin müstakil noktalarına sokak hayvanları için Mamamatik ve Su-Mama odaklarının konulması… Bunların yanında kentsel estetik çalışmalarımız kapsamında da Saat Kulesi, Işık Kuleleri ve Adıyaman Meydan Şelalesi ile ilgili çalışmalarımız yoğunlaşmış durumda. Tabi bu projeleri sayarken Millet Bahçesi Projesini de unutmayalım. Şu an çalışmaları devam ediyor. Planlanan projelerimiz ise; Gastronomi Merkezi, Karadağ Macera Parkı, Pirin Santral Parkı, AK Konut Parkı..."

"Pandemi sürecinde halkımızı yalnız bırakmadık"

Pandemi sürecinde yapılan çalışmalara ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilen sosyal desteklere de değinen Başkan Kılınç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Pandemi sürecinde il merkezi ve köylerdeki toplam bin 807 vatandaşa 1000’er TL sosyal yardımda bulunuldu. Ayrıca, Belediyemizin yanı sıra Sosyal Yardımlaşma, İHH ve Türk Kızılay’ının birlikte oluşturduğu Merkezi Sosyal Yardım sistemimize dahil edilen 7 bin 197 vatandaşımıza yardımlar yapılmaya devam ediyor. Ayrıca Adıyaman Belediyesi olarak pandemi süreci boyunca şehir genelinde birçok çalışmaya imza attık.

Belediye olarak, virüsün ülkemizde etkisini göstermeye başladığı ilk günden itibaren tedbirler almaya başladık. Oluşturduğumuz ekiplerle toplu taşıma araçları, meslek grubu siteleri, ATM’ler, duraklar, otogar, taziye evleri, ibadethaneler, parklar, çocuk oyun grupları, çöp kutuları ve konteynırlar gibi risk teşkil eden her alanı sık sık dezenfekte ettik. Ayrıca, bir yandan şehir genelinde dezenfekte çalışması yapan arkadaşlarımız, diğer yandan da şehir merkezindeki cadde, sokak ve kaldırımları deterjanlı suyla yıkayarak, virüsün etkisini minimuma indirmeye çalıştı. Bunların yanında; billboardlardan, toplu taşıma araçlarımızdaki ekranlardan, belediyemizin sosyal medya hesaplarından ve hazırladığımız el ilanlarıyla halkımıza gerekli bilgilendirmeler yaptık.

Zabıtamız ise ilgili kurumlardaki teknik personellerle çeşitli işyerlerinde hijyen ve fiyat denetimleri gerçekleştirdi. Belediyemize ait şehir içi otobüslerde sosyal mesafe korunsun diye çeşitli tedbirler alan arkadaşlarımız, köy ve ilçe dolmuşlarında da sık sık denetimlerde bulunarak sosyal mesafe kurallarına uyulması için gerekli uyarılarda bulundu. Taziye evlerimizi, parklarımızı ve hayvan pazarımızı kapatıp, hastanemizde olası bir yoğunluğa tedbir olması amacıyla bahçeye çadır kurduk. Belediyemize yapılacak ödemeler için online sisteme geçtik. Sağlık çalışanlarımıza ayrı bir araç tahsis ettik. Sağlık çalışanlarımız ve kendi çalışanlarımız için Kadın ve Gençlik Merkezimiz bünyesinde ürettiğimiz binlerce maskeyi halkımıza dağıttık." diye konuştu.

"2021 yılının tüm insanlığa sağlık, huzur ve barış getirmesini diliyorum"

Konuşmasının sonunda 2021 yılı ile ilgili dileklerini de ifade eden Başkan Kılınç, sözlerini şöyle tamamladı:

 "2020 yılında hayatı altüst eden koronavirüsten dolayı yeni yıl için Rabbimizden ilk isteğimiz sağlıktır. Bunun yanında ülkemiz ve tüm dünya için barışın, sevginin ve hoşgörünün egemen olması, insanlarımızın refah içerisinde yaşamasıdır. Bu dileklerle bir kez daha 2021 yılının tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum."


Kaynak:PHA