AK parti kurucuları arasında yer alan ve uzun dönem AK parti genel başkan yardımcılığı yapan Fırat Adıyaman Kâhta doğumluydu.

8 Agustos 1943 yılında Adıyaman Kâhta’da Dünya’ya gelen Dengir Fırat Cumhuriyetin kurucu kadrosundan doğudan Sivas kongresine katılan hacı Bedir ağanın torunu olarak köklü bir aileden siyasete katılmıştı.

 Uzun yıllar Demokrat partide siyaset yapan Fırat 1969 yılında Demokrat parti Adıyaman gençlık kolları başkanlığı yaptı, Adalet ve Doğruyol partilerinden zaman zaman milletvekili adayı oldu seçilemedi.

1994 yılında Recai Kutan’ın aracılığıyla Necmettin Erbakan’ın Refah partisinden Adıyaman 3.sıra milletvekili adayı olarak girdiği seçimde TBMM’ne milletvekili olarak girmeyi başardı.

Milletvekili olarak girdiği Refah partisinde 2002 yılına kadar sonra,  anayasa mahkemesinin partiyi kapatmasıyla doğan boşluktan yararlanarak Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bulent Arınç’ın Erbakan’a karşı kurultayda başlattıkları yenılıkçı harekete destek verdi,  sonrasında AK partının kurucu kadrosu içerısınde yer aldı, 2002 seçımlerınde Adıyaman’dan milletvekili seçıldı, ıkı dönem AK parti milletvekilliği ve AK parti genel başkan yardımcılığı yapan Dengir Fırat 2015 seçımlerınde HDP Mersin milletvekili olarak görev yaptı.

Avrupa’da ve orta doğuda Kürt diasporasında da saygın bir yeri olan Fırat için TBMM’de tören düzenlenecek tören sonrası Ankara'da toprağa verilecek.

Editör: TE Bilişim