Doğum: Silifke-1944

Hemşerimiz Ahmet Akyürek 1944 yılında Silifke’de doğmuştur. Babası Hasan Akyürek, annesi Fatma Hanım’dır. Hasan ve Fatma Akyürek çiftinin beş çocuğundan en büyüğüdür. Tülin Hanım ile evlidir. İki kızı olup, iki torun sahibidir.

İlkokulu ve Ortaokulu Silifke’de bitirmiştir. Daha sonra Adana Ziraat Okulu’na yazılmış ve buradan 1961 yılında mezun olmuştur. Bir buçuk yıl Erdemli ’de ziraat teknisyeni olarak görev yapmıştır. Bu arada Silifke Lisesinde fark derslerini verip 1962 yılında Lise diploması alarak Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fitotekni Bölümüne kaydolmuştur. 1966 yılında okulunu bitirerek aynı fakültede asistan olarak kalmıştır. Master ve Doktora yapmak için 1968 yılında Amerika Bileşik Devletleri’nde Pennsylvania State Üniversitesi’ne gitmiştir. Ana konuları, Bitki yetiştirme ve Islahı ve Genetik üzeridedir. Yardımcı konuları da Bilgisayar-İstatistiktir. 1970 yılında Masterini, 1971 yılında ise Doktorasını tamamlayarak Atatürk Üniversitesi’ne dönmüştür. Askerliğini 1974-1975 yılında Milli savunma Bakanlığında Bilgisayar programcısı olarak yapmıştır.

1980 yılında “Bitki Yetiştirme ve Islahı” dalında Doçent; 1986 yılında “Biyoistatistik Genetik” dalında Profesör olmuştur. 1989 yılında emekliye ayrılmıştır.

Pennsylvania State Üniversitesi Agronomy Bölümü, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp ve Diş hekimliği Fakülteleri, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (Şimdiki Gazi Üniversitesi) Diş Hekimliği Yüksek Okulu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat, Veteriner ve Fen Fakültelerinde, Genetik, İstatistik, Modern Biyoloji, Siteloji, Sitogenetik, Bitki Islahı, Serin ve Sıcak İklim Tahılları dersleri vermiştir. Konusuyla ilgili çeşitli araştırmalar ve yayınlar yapmıştır.

Askerlik bitiminden 1976 yılı sonuna kadar, öğretim üyeliği yanında Üniversite Seçme Yerleştirme Merkezi’nde görev yapmıştır. 1977 yılından itibaren önce Türkiye Kalkınma Vakfı’nda uzman ve Van Bölge Müdürü olarak çalışmıştır. 1981 yılında Van’da Anadolu Kalkınma Vakfı’nı ( İlk adı Van ve Yöresi Kalkınma Vakfı) kurmuştur. Kuruluşundan bu yana Vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir.

Anadolu Kalkınma Vakfı aracılığıyla, gerek ülkemizde gerekse Irak, İran, Hindistan, Pakistan, Filipinler, Afganistan, Çeçenistan, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk gibi ülkelerde doğa veya insanlar tarafından yaratılan afet ve felaketler nedeniyle, acil Yardım, Yeniden Yapılandırma, Kırsal Kalkınma, Eğitim ve Kültürel ağırlıklı projeler uygulamış, uluslararası Sivil Toplum Kuruluşlarına danışmanlık ve eksperlik (uzmanlık) yapmıştır. Sivil Toplum Kuruluşları çalışmaları ve bu çalışmalarla ilgili konularda, birçok ülkede, ayrıca Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, NATO, Avrupa Birliği, İCVA (Uluslar arası Gönüllü Dernekleri Konseyi) gibi uluslar arası kuruluşların daveti üzerine Konferans ve Seminerler vermiş, çeşitli makaleler sunmuş ve yayınlamıştır.

Hemşerimiz Akyürek gerek yurdumuzun, gerekse dünyanın pek çok coğrafyasında vakfı aracılığıyla çok büyük hizmetlerde bulunmuştur. Bu hizmetleri yürütürken doğup büyüdüğü toprakları unutmamış Silifke Taşucu Beldesi’ne 2010 yılında 320 dönümlük bir alan üzerinde Üniversite kurmak için harekete geçmiştir. Üniversitenin adı Güney Anadolu Üniversitesi olacak ve kısa sürede eğitim öğretime başlanacaktı. Ancak ne merkezi hükümetten gerekli izni alabildi, nede mahalli yetkililerden beklediği anlayış ve desteği göremedi. Son görüşmemizde Üniversite kurma girişiminin hangi seviyede olduğunu sorduğumda çok üzgün olduğunu ve çok yorulduğunu söylemişti. Hâlbuki Silifke Lobisine düşen görev birlik olup böyle büyük bir hizmeti yapmak isteyen bu gönül insanına manen destek verip yanında durmaktı. Ama hemşerilerimiz böyle büyük bir fırsatı kaçırdılar.

Yıllar önce bir görüşmemizde Mukaddem Mahallesinde eski Sanayinin orada aldığı bir yere sanırım beş dönüm bir yerdi, alanı biraz daha genişleterek bir Lise yaptırmak istedi. Ancak bu girişimleri de yetkililer tarafından olumlu karşılanmadı ve bu gayreti de sonuçsuz kaldı. Hatta bana Lise düşüncesi gerçekleşene kadar burasını ve içindeki evi ihtiyacı olan öğrencilerin barınması için kullanabileceğimi söylemişti.

Taşucu’nda yaptıkları turizm yatırımı otel üç belediye başkanı değiştiği halde o bölgedeki birkaç ailenin idare mahkemesine başvurarak yıllarca sürüncemede kalması sebebiyle bitirilemedi. Mücadeleden bıktıkları için kaba inşaat olarak satıp, devretmek zorunda kaldılar. Bölgemiz turizm potansiyeli anlamında çok zenginken, yatak kapasitemizin yetersiz olması bilinmesine rağmen hukukun etrafından dolaşılarak ve türlü engeller çıkarılarak bu yatırım da akamete uğratıldı.

Pek çok engelleme ve haksızlıklara uğramasına rağmen Prof. Dr. Ahmet Akyürek geniş bir coğrafyada hem şahsen hem de Anadolu Kalkınma Vakfı olarak binlerce hizmete imza atmıştır. Bazı şehirler fahri hemşerilik beratı verirken, bazı şehirlerde adı sokak ve caddelere verilmiştir. Pek çok okula adı verilmiştir. Felaket olan her yerde okullar, kreşler, futbol sahaları, kapalı spor salonları, sağlık Ocakları, Halk Eğitim Müdürlüğü hizmet binaları, Çocuk Yuvaları gibi yüzlerce eser yapmıştır.

Son olarak eşi Tülin Hanım’ın adını taşıyan bir spor salonunu Atayurt’a kazandırmıştır. Yine Burunucu mahallemizde bulunan Otizmli çocukların eğitim gördüğü okula çocuklarını bekleyen ailelerin rahat etmeleri için bir salon yaptırmış ve müştemilatını temin etmiştir.

Ünü yurt dışına kadar taşan hizmet insanı hemşerimiz Prof. Dr. Ahmet Akyürek’e sağlıklı uzun ömür diliyorum.

Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir