Aziz dostlarım Bu gün Akşam ezanının okunması ile Ramazan’ı Şerifi idrak etmiş bulunuyoruz. Recep’le başlayan Şaban’la devam eden ve bu andan itibaren de Ramazan’ın şafağı atmış bulunuyor. Rabbim içerisinde indirmiş olduğu Kur’an ile o geceyi içerisinde Kadir olmayan 1000 aydan daha hayırlı hale getirecek Kadir gecesi ile Ramazan-ı şerefimiz Hakkımız da hayırlara vesile olarak mübarek olsun. Rabbim yaklaşık 4-5 aydır Bütün kulları olan dünya insanlığına Almamız gereken büyük bir mesaj veriyor, Anlayana!..
Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, putperest, Budist, ateist, nihilist ve diğerleri ((Dünyada Allah’ın yaratmış olduğu kulları olarak İki guruba ayrılır:
1 -ÜMMETİ İCABET: Bunlar Allah ve Resulünün davetini kabul edip onların emir ve yasaklarına göre hayatlarını yaşayanlardır.
2- ÜMMETİ DAVET: Bunlar Allah ve resulünün davetinden haberdar olmadan yaşayanlardır ki, Biz inandığını zannedip inandığını söyleyenler ,aynı zamanda bunlara Muamelatımızla/yaşayışımızla örnek olup ilmimiz kapasitesinde de davet etmekle sorumluyuz.
Efendimiz bir hadisi Şeriflerinde; ‘’’Benden önceki kardeşlerim olan peygamberlerin Ümmetlerine de ‘’’Allah cuma gününü ibadet etmeleri için Emretmişti,onlardan bir kesimi bu günü cumartesine ve diğerleri Pazar gününe çevirmek suretiyle değiştirdiler. Ancak benim ümmetim bu Cuma günlerini cemaatle ibadet günü olarak devam ettirdiğimiz için; Mahşer kurulup ta hesap görüldüğünde ilk olarak cennete girenler; Benim ümmetim olacaktır’’’ buyurarak müjdesini vermişti ama dünya insanlığı şu an bu günlerini değiştirmesine rağmen Ne kiliselerine ne havralarına ne de başka eğlence yerlerine gidemiyorlar .
Müslümanlar da, Mazereti olmaksızın gitmek mecburiyetinde oldukları! Cuma namazlarına gidemiyorlar.Kabe’yi ziyaret ve tavaf edemiyorlar. Resulullah’ın sünneti olan Mescidi Nebeviyi ziyaret bile edemiyorlar.
Allah’ın kulları olan bütün insanlar olarak bu halimizden bir çok ders çıkarmamız lazımdır.
İslam Aleminde de insanlarımızın, Müslümanların önemli bir kısmı; Yalnız cumayı kılıyor ve beş vakit namazlarını da terk ediyorlardı.
Domuz etini kesinlikle yemiyorlar ancak içki kumar ve kul hakkına domuz etini yememeye gösterdikleri dikkat ve hassasiyetten çok çok uzak yaşıyorlar.
Konuştuklarında yalan söylüyorlarsa, gıybet ve dedikodu yapıyorlarsa.
‘’Emribil maruf ve nehyi anil münkeri terkediyorlarsa.
’’ Allah onlara bu gözle görülmeyen orduları vasıtası ile demiş olabilir ki ; Ey kullarım bakın cumayı size sebebini dahi bilemediğimiz ,bulamadığınız bir Virüsle! yasakladım.
Hal böyle olunca aklımızı başımıza alıp; Ramazan’ı Şerif de tuttuğumuz Oruçlarla, kılacağımız namazlarla, vereceğimiz zekat veya Fıtır sadakalarımızla.
Yapmamız gerekip de yapmadıklarımızı.
Yapmamamız gerekirken de yaptıklarımızdan, Tövbeyi Nasuh ile tövbe ederek vazgeçip.Şu mübarek Ramazanda kendimize söz veri iki tane bu güne kadar yaptığımız kötü huyumuzu ,alışkanlığımızı terk edelim .
Bu güne kadar yapmamız gerekirken yapmadığımız iki tanede güzel davranış elde etmeye niyetlenip farkındalığımızı artırıp bayramda kendimize verdiğimiz sözlerde durup durmadığımızı kontrol edelim mi? Allah’a iyi kullar, O’nun habibi Edibi Hz. Muhammet’e iyi Ümmet olmak noktasında bir karakter oluşturalım var mısınız?
Bunu tam anlamıyla yerine getiremesek bile Perşembe günü eda edeceğimiz kendi evimizde eğer mümkün ise kendimiz imam ve eşimizle yanımızda iseler çocuklarımızla,mümkünse cemaatle kılacağımız TERAVİH namazı ile bir şeye niyetlenelim. Ve diyelim ki Ya Rabbi Senin Kainata göndermiş olduğun Son peygamberin Nasıl Ramazanın son on gününde Mescidine kendisini kapatıp Nasıl İTİKAF’a giriyor ve Senin tarafından da bu amelleri kabul ediliyorsa bizlerin de Şu mübarek Ramazan da eda eylemiş olduğumuz bütün Salih amellerimizi, Efendimiz tarafından yapılan ve Senin tarafından da eksiksiz kabul edilen o amellerin hürmetine Aynen Umreye veya Hacca niyet ettiğimizde yaptığımız niyette söylediğimiz gibi şöyle niyet edelim mi? ‘’’ YA RABBİ NİYET EYLEDİM SENİN RIZAN İÇİN BU RAMAZAN AYINDA HAYIRLI İBADETLER YAPARAK İTİKAF YAPMAYA.BUNU BANA KOLAY EYLE VE BUNU BENDEN KABUL EYLE ‘’’ bizlerin bu Ramazan’da yaptığımız ve yapmaya gayret edeceğimiz cümle ibadetlerimizi, verdiğimiz zekatlarımızı, fitrelerimizi tuttuğumuz oruçlarımızı ve okuyacağımız Kur’an-ı Kerimleri sanki itikafta yapmışız gibi sayarak bizleri Affeyle bizi bu Korona Virüsü imtihanın da muvaffak eyle.
Şu mübarek Ramazanda Yalnız midemize değil de bütün beş duyu organlarımıza oruç tutturmaya gayret edelim mi? Dilimize, gözümüze, kulağımıza, kalbimize oruç tutturarak her halimizi İHSAN şuuru ile yani ‘’’Allah’ı görüyormuş gibi kulluk yapmalıyız, biz Allah’ı görmüyorsak ta O bizi kesinlikle görüyormuş şuuru ve dikkati hassasiyeti ile bütün davranışlarımızı yapmalıyız.’’’
On bir ayın sultanı olan Ramazan-ı Şerifle mübarek olarak Kadir gecesine ulaşıp, hayırlısı ile Ramazan bayramına kavuşmanızı diliyorum.
Kalbi Selam ve dualarımla