Şüphesiz ki buna!

"Bir Cumhurbaşkanı Ve Rektör Oğlunun Ahlaki duruşu" demek de mümkündür..

Çünkü!

İyi bir AMEL,düzgün bir "Ahlâk Ve Vicdandan" Ve örnek bir "AHLAK Ve VİCDAN" da elbette;Evrensel hukuku önceleyerek-uygulayan insan/ ihsan eksenli HÂK Ve ADALETTEN  beslenir. ki İsmet Paşa Ve Çocukları da bunu kendileriyle hayata ve çevrelerine uygulamaya azami özen göstermiş..

O halde/Bakalım..

-Babası Cumhurbaşkanıydı,Oğlu,ABD'de fizik dalında yüksek lisans eğitimi alıyordu..

-Bir gün babasına mektup yazdı,hal/hatır sorma pasajının arasına "burada herkesin otomobili var!" mesajını sıkıştırtı;Kendime Otomobil almak istiyorum diyememişti-Babasına saygısından..

-Babası cevap yazdı,Senin Otomobil meselen hiç aklimdan çıkmıyor,üzülüyorum da ancak yeni Otomobiller pahalı,1700/2000 dolar asla bulamayız;Eski bir Otomobil almaktan başka bir çare yok,sabrın artar-alacağından da ümitliyim dedi;Oğlunu üzmemek için..

-Cumhurbaşkanının oğlu kendine 2.elden eski kullanilmış bir Otomobil aldı,eksiğini/gediğini tamir ettirdi;Onu kullandı..

-Memlekete dönmeden önce babasına yine bir mektup yazdı,Anneme hediye etmek için bir kürk manto almak istiyorum;Alayım mı diye sordu..

-Cumhurbaşkanı Oğluna mektup yazdı,kestirdi attı, olacak şey mi o kadar doları bulamayız;Biz o kadarcık masraf/harçlik paran için üç senedir uğraşıyoruz,sözünü geri al ve dön dedi..

-Baba,Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ..

-Rektör Oğul da, Erdal İNÖNÜ..

Erdal'ın eniştesi (Metin TOKER) gazeteciydi, yanı Milli damattı..

-İsmet Paşaýı hapse atamayanlar,damadını hapse attı..

İnönü cezaevindeki damadını ziyarete gitti,sırf eziyet çektirmek için görüştürmediler..Bir Not yazdı damadına,bir ihtiyacı var mı diye;Bıraktı gitti..

Damadı hapisteyken kızı(Özden TOKER)doğum yaptı,İnönü’nün torunu,damadı tutukluyken doğdu..

Buna rağmen demokratik duruşunu bozmadı; "Ömrümce (Adalete Siyaset karışmasın) diye çalıştım,devrimlerin en şiddetli döneminde bile Adalete karışmadık" dedi..

Bu babanın oğlu Erdal Profesör oldu;ODTÜ'de Fen fakültesi dekanı oldu..

Sonra ODTÜ Rektörü görevinden ayrıldı,rektör seçimi yapılacaktı..

 

-Akademik Konsey,Dekan Erdal İNÖNÜ dahil üç aday belirledi;Adaylar Konseyin karşısına birer-birer çıkıp projelerini anlattılar..

-Erdal konseye, ODTÜ öğretim üyeleri üç aday belirledi;Duyduğumuza göre “Mütevelli Heyeti” bir arkadaşımıza “tecrübesi yok” yetersiz olur demiş, ancak bana göre de tecrübe işe başladıktan sonra kazanılan bir şey pek de önemli değil,diğer aday arkadaşımıza da "sol'da" demişler yani o da önemli değil çünkü zamanla ortaya gelebilir,ki benim de 'Soyadıma' yani İsmet İNÖNÜ'NÜN oğlu olmama itiraz etmişler..

Bunu değiştirmek kimsenin elinde değildir;Bu doğa yasalarına aykırıdır..

-Gördüğünüz gibi,benimki hiç düzeltilemeyecek bir durumdur;O nedenle "beni adaylıktan alın Ve diğer adaylar kalsın" dedi..

-Heyet ayağa kalktı,ayakta alkışladı;"Beni eleyin,ancak /Arkadaşlarım kalsın diyen Oğul Erdal İNÖNÜ'YÜ ODTÜ'ye rektör seçti..

-12 Mart muhtırasında,Rektör olan Oğul Erdal'ı,(ÖDTÜ'DE taşkınlık yapan öğrencilerine karşı pasif ve sessiz kalıyor diye..)tutukladılar..

Babası İsmet Paşa,(eğer isteseydi oğlu Erdal'ı askeri cuntanın elinden alırdı,ancak asla böyle bir şey yapmayarak)sadece oğluna;Sabır/sebat tavsiye ederek sustu..

-Aynı İsmet Paşa,(1972 yılında)CHP'de kendi Genel Başkanlığına karşı çıkarak baş kaldıran bir grup partili(bizzat kendisinin çok önce isteyerek partiye aldığı) Muhalif Milletvekilini (CHP Genel Sekreteri Bülent ECEVİT, K,KIRIKOĞLU,T.GÜNEŞ,O.BİRGİT vb gibi) ki, isteseydi partiden ihraç de ederdi ancak- demokrasiden ayrılmamak adına-üzülerek partiyi KONGREYE götürerek;CHP’Yİ seçimle Bülent ECEVIT Ve Arkadaşlarına teslim etti..

-12 Eylül Askeri Darbesinden sonraki süreçte yeniden-DEMOKRASİ düzenine geçmek için  planlanan(1983'teki)Genel Seçimlere katılmak üzere (SIYASET sevmeyen)oğlu ERDAL, ısrarlar karşısında bir avuç insanla istemeden de olsa SODEP(Sosyal Demokrat Parti'yi)kurdu ancak;O gün (Siyasal Yasaklısı)Süleyman DEMİRELİN güdümünde kurulan DYP(Doğru Yol Partisi)ile beraber-Askeri Cunta tarafından engellenerek-Genel Seçimlere sokulmadı..

-Ancak,1991 Genel Seçimlerinde (Sol’da birlik kurmak adına)SHP patentiyle TBMM'ye girerek;Merhum Süleyman DEMIREL BAŞKANLIĞİNDA kurulan (DYP+SHP)Koalisyon Hükümetin de BAŞBAKAN YARDIMCISI .olarak görev alarak büyük sosyal koalisyonunu da(İLK KEZ ÜLKENİN SAĞ/SOL BLOKUNUNUN)oluşturulmasına katkı sağladı..

Hani bazen deniyor ya;"NEREDEEEN NEREYE" geldik diye..

Evet!

Aynen öyle;"İstemediği halde rektör seçilen liyakatli bilim adamlarından,İstenmediği halde rektör atanan liyakatsiz adamlara" geldik/dayandık..

Eh!

"Yürüyen ya Mevla’sını ya da belasını bulur demiş büyüklerimiz;Boşuna mı demişler?"

Evet!

Neredeeen nereye-Nerde o eski güzel insanlar;Demirel,Ecevit,Özal,Erbakan,Türkeş? Hepsi de bizimdi;Allah Cümlesinden razı olsun,taksiratını affetsin-rahmet eylesin..

Hülasa!

Allah rahmet eylesin;Taksiratını afetsin İNÖNÜ Ailesinin de Ve de adı geçen Zevatın..

Not;Sayın Y.ÖZİL'İN notlarından esinlenerek yazılmıştır;Kendisine teşekkür ediyoruz..

Sevgilerimle