Gelişen teknolojilerle birlikte insan hayatı başka bir evreye taşınmış durumda 
Artık vazgeçemediğimiz hayatımızın her alanında bizimle olan ürünlerle içinde düştüğümüz teknoloji  bağımlılığı,tıp literatürüne yeni isimlerle teşhis ve tedavi dalları oluşturuyor.
Bu değişim ülkelerin ister istemez devlet sistemi işleyişini de farklı boyutlara değişikliklere taşıyor 
Gelişen Teknoloji ile birlikte Sağlık eğitim ekonomi tarım adalet gibi devlet yönetiminin ana yapılarında hizmet başka bir boyutla kendini gösteriyor 
Bu durum Halkın yönetimde katılımcılığını ve devlete erişimini bilgi edinme hizmet alma kolaylığını beraberinde getiriyor.
Teknolojik ilerleme ve yapay zekada gelinen nokta bu gelişmeye paralel olarak kullanımı artık evimizdeki mutfaklarımız dahil fabrikalarda kullanılan makinalar tarımda kullanılan yeni dijital teknolojiler sağlık sektöründeki teşhis ve tanıyla birlikte tedaviye yönelik teknoloji yenilikleri
Mikro cerrahi sistemle yapılan ameliyatlar çalışma ofislerimiz ,bankalar, dallarına göre spor kurumları bu kurum ve eğitmenlerin sporcu Yetişmesinde gelişmesinde kullanılan üst düzey teknoloji programları ,sporcunun başarısında artık ana etken.
Kardiyo ,kas ve kemik yapılarının boy ve kiloya göre hesaplanmaları 
Sporcu sağlığı ile birlikte insan sağlığının Teknolojik gelişme ile hangi boyutlara taşınabileceği konusunda,bizlere yeni bilgiler yeni imkanlar sunuyor.
Ülkelere göre teknoloji kullanma farklılığı değişken olsada dünyada gelişen hemen hemen bütün teknolojilerin bir çok dünya ülkelerinde erişiminin ve kullanılırığının mümkün olduğunu görüyoruz .
ABD,Çin aile hayatını yeniden kurgulamak adına insan nüfusunu kontrol altında tutma politikalarına parelel ,yapay zekalı kadın erkek robotlar yaparak Bunları gerçek insanlarla evlendirerek insan üremesinin önüne geçmeyi hedefliyor .
Yakın gelecekte cep telefonlarının yerine avuç içlerine yerleştirilecek bir çip sistemi ile bu gereksinimin giderilmesi planlanıyor.
İnsan hayatını kolaylaştırmak adına düşünülen planlanan Dijital teknoloji İnsan aklının yerine Alternatif olarak düşünülen yapay zeka insana ,ve insan emeğine alternatif olarak düşünülen robotik planlamaların yaygınlaşması insanlık İçin  Çok faydalı gelişmeler olarak taktim edilip topluluklar bu yönde görsel ve yazılı reklam vs çalışmaları kullanılarak yönlendirilmeye çalışılıyor.
Bu durum ve gidiş zaman içerisinde kontrolden çıkan  karmaşık ciddi sorunları ve kontrollü zor teknoloji diktatörlüğüne doğru bir gidişatı işaret ediyor.
Öngörüm odurki zamanla İnsanlık için çok faydalı olarak gördüğümüz teknoloji Gelişmesi ,sanıldığı gibi insanlığın hayatını kolaylaştırmak yerine felaketine yol açabilir.

Çünkü his ve duygu kontrolü olmayan insan elinden ve emeğinden çıkan bütün ürünler yazılım kodlamalarıyla insanlığa hizmet verirken meydana gelebilecek veya bilerek yapılabilecek kötü niyetli müdahaleler vazgeçilmez olarak gördüğümüz ve kullandığımız teknolojiler bir anda bize ve bütün insanlığa zarar veren tehlikeli malzemeye dönüşebilirler
Kullandığımız ürünlerin sürekli değişim yenilenmek adına bu ürünlere sürekli müdahale ediliyor .
Bu imkan Müdahalecinin bu müdahaleyi yaparken Şirket ya da devlet politikaları menfaati gözetilerek ve elde edilmesi gereken hedefe yönelik kullanılır ise çok ciddi telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olur.
Bundan kurtulmanın ve teknolojiyi kullanırken gönül rahatlığıyla zararsız olduğunu düşünmenin tek yolu ülkelerin kendi yazılım sistemlerini geliştirerek bu yönde adımlar atmasıdır 
Evinizde yapay zekayla donatılmış size hizmet veren bir fırın masanızda bulunan bir bilgisayar veya sürekli yanınızda taşıdığınız bir telefon bir yerlerden yönlendirilerek bir patlayıcı haline dönüşürse ne yapabilirsiniz.
Dünyayı yönetme  iddası olan ellerinde bulundurdukları büyük sermaye ,stratejik güç kullanım malzemeleriyle büyük sermaye imkanlarına sahip şirketlerin çoğu son zamanlarda Yaygın bir şekilde uzaya yatırım yapmak süreti ile Yatırımlarını adeta başka bir dünyaya taşıyorlar.
Sürekli çeşitli özellikleri olan uyduları bir bir uzaya gönderiyorlar.
Bu uydular haberleşme teknolojik veri aktarımı ve kontrolleri dahil  yağmur bulutlarını belirli bölgelere yoğunlaştırarak ciddi sel ve yağış felaketleri yapma elektromanyetik ve lazer sinyalleri  kullanarak yangınlar çıkartma 
Ülkelerin teknolojik alt yapılarını sinyallerle tahrip etme gibi bir çok alanlarda kullanılacak Kabiliyet ve imkanlarla donatıldığı biliniyor görünüyor.
Bu dünya devlet sisteminin yeniden inşaası insanlığın yönetilebilirliği konusunda bizleri, bizim kontrolümüzden çıkan yeni bir hayata doğru sürüklendiğimizi gösteriyor 
Artık kağıt kitaplar gazeteler yerine Dijital kitap ve gazeteler .
normal doğal et süt ve tarım ürünleri yerine laboratuvar Ortamlarında geliştirilen ürünleri kullanılması teşvik ediliyor .
Yani fabrika ayarlarımızı bozuyor ve insanlığı istedikleri gibi yönetmek adına 
Ciddi çalışmalar yapıyorlar.
Hayatımızda iyi ve güzel olarak gördüğümüz bir çok şeyin aslında bizi 
Kontrolümüzde olmayan bir yerlere doğru sürüklediğini görmemiz bilmemiz lazım.

Elbette teknolojiyi kullanalım ama onun sizi esir almasına sizi yönetmesine ve sizi bağımlı kılmasına müsaade etmeyin.
Siz siz  olun sonunda gideceğimiz yer olan topraktan ağaçtan sudan ve bunların bütününü oluşturan tabiat güzelliklerinden asla kopmayın onları koruyun ve onlardan asla uzaklaşmayın .
                      M.Tuğrul Türkeri