Aydın değerlendirmesinde ‘… dünya ekonomik bir krizle ve pandemiyle beraber bir çok sıkıntıyla karşı karşıya geldi. Pandemiye ve bunca sıkıntıya rağmen 2020 yılı Adıyaman için yatırımlar yılı oldu. Mevcut projelerin birçoğunun bittiği ve bitmesi için hızlandırıldığı bir yıl oldu.’ diyerek şunları söyledi.

GÜZEL SONUÇLAR ELDE ETTİK

Aydın ‘2020 yılı Pandemi ve yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, Adıyaman için yatırımların yoğun olduğu bir yıl oldu. Pek çok alanda milletvekili arkadaşlarımız, teşkilattaki çalışma arkadaşlarımız, belediye başkanlarımız, Valimiz ve bürokratlarımızla birlikte, takiplerimiz neticesinde pek çok güzel sonuçlar elde ettik.

 Bütün bu yaşanan sıkıntılara rağmen, 300 yataklı kadın ve doğum çocuk hastanesinin temelleri atıldı, inşaatı hızla devam ediyor. İçme suyu sıkıntısı yaşayan Besni, Gölbaşı ilçelerimiz, Balkar, Harmanlı, Belören ve Suvarlı gibi köylerimizle birlikte 12 köyün içme ve kullanma suyu problemini çözecek olan Erkenek içme suyu projesinin de inşaatına başladı.

İÇME SUYU SORUNU ÇÖZUME KAVUŞACAK

 Temennimiz yılsonuna kadar en azından Besni’yi bu suyla kavuşturmak. Çünkü bu bölgede çok ciddi içme suyu sıkıntısı yaşanıyor.  Yine Recep içme suyu ihalesi 2020 yılında yapıldı. İhale değerlendirme süreçleri devam ediyor. İhale kesinleştikten hemen sonra inşallah onun yapımına da bu yıl başlamayı planlıyoruz.

Büyük çay projesi bizim çok önemli bir sulama projemiz. Yaklaşık 100 bin dekar araziyi sulayacak olan bu projede çok şükür planlama yatırım programına alındı ve 2020 yılının sonuna doğru ön ihalesini yaptık. Bu yıl içerisinde bu ihalenin yapılıp işe başlanılmasını planlıyoruz. Şehrimiz için çok önemli bir proje ve takibimiz, gayretimiz sürüyor.

SULAMA PROJELERİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

 Koçali ve Gömükan baraj inşaatları devam ediyor ve onların da aynı zaman da sulama projelerinin de ihalesini yaptırıyoruz. Mali yükü çok yüksek olan ihaleler bunlar. Koçali bizim için öncelikli bir program. Koçali için 2021 yılı programında 140 Milyon TL yatırım aktarıldı bütçeden. Bu kaynağın dışında sulama projesi için de ayrıca 600-700 Milyon TL gibi bir rakamı programı aldıracağız. Dolayısıyla içme ve kullanma suyu projelerimiz bizim ilimiz için önemli bir sorun ve biz bu sorunu gayretlerimiz neticesinde çözmüş olacağız.

Daha önce yapılacağını duyurduğunuz söz konusu ihalelerin değerlendirme süreçleri sonuçlanarak, kesinleşmiş bulunmaktadır. Bu bağlamda hâlihazırda baraj inşaatları devam etmekte olan Koçali Barajı ve Gömükan Barajı’nın şimdi de sulama inşaatları yapılacaktır.

•          Adıyaman Gömükan Sulama İnşaatı ihalesi 29.06.2020 tarihinde yapılmış olup ilgili firma ile 176.869.350,57 TL bedelle 29.12.2020 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu işin 08.01.2021 tarihinde yer teslimi yapılmış olup iş bitim tarihi 29.12.2022’dir.

•          Adıyaman Kâhta Koçali Barajı Ana İletim Hattı ve Sulaması İnşaatı” ihalesi 29.06.2020 tarihinde yapılmıştır. İhaleyi alan ilgili firma ile de 614.507.241,61 TL bedelle 01.02.2021 tarihinde sözleşme imzalanacaktır.  İşin süresi 1000 gün olarak belirlenmiştir.

Bu önemli yatırımların tamamlanarak topraklarımızın suyla, rahmetle, bereketle kavuşacağı günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Adıyaman’ımız ve ilçelerimizde sulama anlamında tek karış toprak kalmayana kadar çalışmalarımız önceden olduğu gibi her daim devam edecektir.

Özellikle sulama ve tarımda çağ atlayan bir Adıyaman olma noktasında atılan bu adımlar ilimizde ve ilçelerimizde sonuna kadar devam edecek olup, çitçimizin yüzünü güldürmek için, bereket için, rahmet için gayretlerimiz olanca hızıyla sürecektir.

Adıyaman’ımız için her alanda olduğu gibi, bizden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir PAKDEMİRLİ, milletvekilli arkadaşlarımız, DSİ Genel Müdürümüz ve ekibiyle, emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım. Koçali ve Gömükan barajlarının sulama inşaatlarının şimdiden ilimize ve hemşerilerimize hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

ADIYAMANDA TEKİL EĞİTİM İÇİN ŞARTLARI OLGUNLAŞTIRIYORUZ

Milli Eğitim tarafından okulların yapımına ağırlık veriyoruz. TOKİ tarafından 7 tane okulumuzun ihalesi yapıldı. Adıyaman’da depreme dayanıklı olmayan okulların tespit edilip, yıkılması ve yeni okullarımızın yapılması için çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Diğer taraftan tamamen tekli eğitime geçebilmek için çok az bir eksiğimiz kaldı ve biz bu eksiği tamamlayıp Adıyaman’da tekli eğitime geçmeyi planlıyoruz.

SPOR TESİSİLERİ YAPIYORUZ

Spor tesislerimiz bizimle birlikte çok yüksek seviyelere çıktı. 2002 yılında 9 tane olan spor tesisimiz bizimle birlikte 134 sayısına ulaştı. En son geçen yılın sonlarında Tut ve Samsat kapalı spor salonlarımızın inşaatlarına başladık. Çok yakın zamanda ikisini de bitirip halkımızın hizmetine açacağız.

15 HALI SAHA YAPMAYI PLANLIYORUZ

Adıyaman’da Spor toto destekli, Adıyaman Belediyesi iş birliği ile 15 tane halı saha yapmayı planlıyoruz. Ayrıca 1 tane de gençlik merkezi yapmayı planlıyoruz. Besni gençlik merkezi projemiz bitme aşamasında, çok kısa bir sürede bitecek. Gölbaşı gençlik merkezi ihalesini de çok kısa bir zamanda yapmayı planlıyoruz. İhale ön süreçleri tamamlandı, kısa bir süre içerisinde duyurusunu yapacağız. Bunun dışında diğer ilçelerimizin ihtiyacı karşılığında neler yapabiliriz hepsini takip ediyoruz.

MİLLET BAHÇELERİ YAPILIYOR

2020 yılında 2 tane önemli millet bahçelerinin ihaleleri yapıldı ve sonuçlandı. Adıyaman ve Besni millet bahçeleri. Besni millet bahçesini bahar aylarına yakın sürede bitirilmesi planlanıyor. Çok hızlı bir şekilde ilerleme sağlanıyor. Adıyaman millet bahçesinin inşaat aşamasına da başlandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 484 KONUT YAPILACAK

Kentsel dönüşümle alakalı Adıyaman merkezde ilk etap başladı ve 484 konut ihalesi yapıldı. Sosyal konutlar bir taraftan devam ediyor. Dar gelirli ailerimiz için düşündüğümüz bu sosyal konutları Adıyaman ve Kâhta’da ihale süreçleri devam ediyor. TOKİ’nin yapacağı Samsat AFAD konutları öncelikli olmak üzere. Kâhta’nın köylerinde de depremin etkisi ile zarar gören evleri TOKİ aracılığıyla yaptıracağız. Elazığ depremine bağlı olarak Gerger ve Sincik ilçelerimizde evleri yıkılıp mağdur olan vatandaşlarımızın tespitleri yapılıp, ihale süreçleri devam ediyor. İnşallah hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz.

YATIRIMDA 6.BÖLGE OLMA VANTAJI ELDE ETTİK

Adıyaman’a yapılan bütün yatırımlar 6. Bölgeye yapılan tüm yatırımlardan faydalanacak bir noktaya geldi. Bu anlamda 4 tane organize sanayimiz var. Adıyaman, Kâhta, Besni ve Gölbaşındaki organize sanayilerin tamamına yakını doldu. Kâhta tamamen doldu ve Kâhta ilçemizin 2. Etap kamulaştırma ödeneği 2020 Aralık ayında sağladık. Adıyaman Mermer ihtisas OSB’nin kaynağını 38 milyon TL kaynak sağladık. Hem ciddi mermer rezervi olan Adıyaman’da yerelde katma değere dönüştürmek adına hem de merkezde bir mermer ihtisas sanayi bölgesi kuruyoruz.

ADIYAMAN HÜKÜMET BİNASI UZUN YILLAR ADIYAMAN’A HİZMET VERECEK

Valilik merkez hükümet binamız bizim gurur kaynağımız. Eskisi ile mukayese dahi edilemeyecek bir yatırım gerçekleştirdik. Hizmetin en iyisini karşılayacak bir külliye yaptık. Yaptığımız hizmetler her yıl Adıyaman’ın çıtasını daha da yükseltecek. İl emniyet müdürlüğü binası için 56 milyon  TL inşaat bedeli var.. AFAD(112) bitti. Samsat Hükümet konağı inşaatımız devam ediyor. Bu hizmetlerin Adıyaman’a gelmesi için gecemizi gündüzümüze katarak çalışma arkadaşlarımla aralıksız çalışıyoruz. Hizmetin en iyisine layık olan Adıyaman’ı daha iyi bir şehir yapmak için uğraşıyoruz.

HİZMET KIRSALDA VATANDAŞIN AYAĞINA GİDİYOR

Köylerimize 12 tane çöp toplama aracı, 9 tane temizlik ve ilaçlama araçları gönderdik. Yaz aylarında ilaçlama ve haşereye karşı ciddi çalışmalarımız olacak. Büyükşehirlerde olduğu gibi köylerimizin hepsinin çöplerini toplatıyoruz. Köylerin alt yapısı çok ciddi bir noktaya geldi. Kilitli parke olsun, köy konakları olsun, içme suyu projeleri olsun her bir hizmeti kırsal kesimin ayağına götürmeye gayret ediyoruz. Şehir merkezinde yapılan her bir hizmeti kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın ayağına kadar götürüyoruz. Adıyaman’ı il,ilçe,köy ayırmaksızın her bir bölgesine homojen hizmet götürüyoruz.

İLK DEFA KÖPRÜLÜ KAVŞAK YAPILDI

Adıyaman’ın ilk köprülü kavşağının açılışını Ulaştırma ve alt yapı Bakanımızla beraber resmi açılışını yaptık. İnşallah bu köprülü kavşağın ikincisini de yapmak için ciddi gayretlerimiz oldu. Otogar kavşağının oraya hastanenin de yoğunluğunu alması için 2. Bir köprülü kavşak yapmayı düşünüyoruz.

Gerger-narince yolu çok konuşulurdu.  Bu yolun ihalesini de geçtiğimiz yılın sonunda yaptık. Diğer çevre illere olan bağlantı yolları, ilçe yollarımızın bağlantıları devam ediyor. Hızlı bir şekilde inşallah ilerleyecek.

Milli eğitim bakanlığı kapsamında Avrupa Birliğinden çok önemli bir hibe aldık GES projeleri ile ilgili. 100 Milyon TL lik bir yatırımı tamamen hibe ile aldık. Okulların bütün elektrik ve enerji işini bedavaya getirecek olan bir proje. Suriyelilerin yoğunlukta olduğu 12 il var bu projede. Bu bütçenin en büyük kısmını yaklaşık %30’unu Adıyaman olarak biz kullanacağız.

YENİ KÜTÜPHANE BİNASI YAPILACAK

Yine çok önemli bir Avrupa Birliği projesi olan IPA Kültür Turizm. Bu proje yaklaşık 10 milyon Euro olan bir proje. Adıyaman’ın 9 tane tarihi turistik yerinin yeniden restore edilmesi için kullanacağız. Adıyaman’ın yıkılan kütüphanesinin yerine yenisinin yapılmasını da bu proje kapsamında yapacağız.

TUZ HANI RESTORASYON ÇALIŞMASI BİTMEK ÜZERE

Tuz Hanı bitmek üzere. İl Özel idare aracılığıyla restorasyonuna başladık, daha sonra kültür turizm bakanlığından da ciddi bir destek aldık. Ziyaret ettiğimizde Tuz hanı %90 civarında bitmiş, çok yakında tamamı bitecek. Oturakçılar pazarı belediyemiz tarafından ihale edildi. Bölgeyi tamamen tarihi bir alana dönüştürmek istiyoruz. Oradaki camiler vakıflar tarafından restorasyonu yapılıyor.

SAHABE KÜLLİYESİ TAMAMLANACAK

Adıyaman Türkiye’de yeri bilinen 2 sahabeden birine ev sahipliği yapıyor. Saffan Bin Muattal hazretlerinin türbesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile kardeş belediyeler olarak destek aldık. Türbemize layık olabilmek için çalışmalara başladık, Kadir TOPBAŞ başkanımız bize ciddi destek veriyordu. Fakat maalesef belediye el değişince bize bu projeye destek veremeyeceklerini belirttiler. Ve hiçbir destek de alamadık. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza intikal ettirdik ve hemen talimatları ile TOKİ, İller Bankası diğer kuruluşlar seferber oldu. Ayrıca bir dernek kurduk ve yapılan yardımlarla birlikte 11 milyonluk bir kaynak aktarıldı. Belirli bir noktaya da geldik ve inşallah orayı biz başlattık ve biz bitireceğiz.

TÜTÜNÜ KAÇAK OLMAKTAN ÇIKARDIK

Geçen yıl Adıyaman’ın en büyük sorunu olan tütün meselesini çözdük. Bir taraftan kıyılmış sarmalık tütünün kaçak olmaktan çıkarılması ile ilgili, yılın son günü yönetmeliğinde yayınlanması ile birlikle tamamen yasal bir zemine kavuşturduk. Buna ilişkin 2 tane de kooperatif de kuruldu, kooperatifler tesislerin de bunları işleyecek ve kayıt altına alacak. ÖTV oranını da bayağı düşürdük. Türkiye tütünü önemli fakat geçmişte derviş yasaları ile birlikte tütün tamamen uluslararası piyasanın eline bırakıldı. Şu anda sigarada kullanılan tütünlerin %10 seviyesinde yerli tütün kullanılıyor. 112 milyon kilogram tütünün 110 milyon civarı ithal edilen tütün. Yani tamamen yabancı kartellerin elinde olan bir piyasadan bahsediyoruz; Yerli üretici açısından çok sıkıntılı bir durum. Biz bu iş böyle olmaz diyerek yerli yatırımcıyı düşündük ve bir yasa çıkardık. Çıkardığımız yasa ile sigaralarda kullanılan yerli tütün oranını en az %30 seviyesine çıkardık. Cumhurbaşkanımızın kararı ile bu oran %45 seviyesine dahi çıkabilecek.

 Adıyaman’ın kanayan yarası olan bu tütünü kaçak olmaktan çıkarıp, sigaralarda kullanılmasını zorunlu hale getirerek büyük bir iş başardığımızı düşünüyorum.

YERLİ TÜTÜN KULLANMA ZORUNLULUĞU GETİRDİK

Şuan yerli tütün kullanma gibi bir zorunluluk yok ama bizim yaptığımız çalışmalar sonucunda bu artık zorunlu hale gelecek. Muhalefete baktığınız zaman tütünü biz sorun yapmışız gibi algı yapılıyor ama tütünü yasal hale getiren ve ithal değil de yerli tütün kullanımını zorunlu kılan yine biziz. İnşallah 2021 yılında da planlanan devam eden projelerin takipçisi olacağız. Yeni projelerimizle birlikte de 2023 Adıyaman hedeflerine ulaşmayı planlıyoruz’  dedi

2021 DAHA İYİ OLACAK İNŞALLAH

2020 yılı değerlendirmesi sonrası 2021 yılı temennileri de şöyle oldu ‘..2020 yılı bütün dünyada korona salgını önlemleri sebebiyle zor bir yıl oldu. Bu olumsuzluğa rağmen hükümetimiz her türlü önlemleri alarak, vatandaşa esnafa destek vererek bu günlere geldik. İnşallah 2021 korona salgınının yapılan aşılarla beraber ortadan kalktığı bir yıl olmasını diliyorum. Bütün vatandaşlarımız için sağlıklı huzurlu bir yıl olmasını temenni ediyorum dedi.

Haber:R.Kıymaz

Editör: TE Bilişim