Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomatik girişimleri, çabaları sonucu Ukrayna-Rusya heyetinin ateşkes için dolma bahçede çalışmaya başladıklarına dikkat çeken Aydın şunları söyledi ‘..

          Türkiye, hem Rusya ve Ukrayna ile ticari ve siyasi ilişkileri hem de NATO üyesi olarak Batı ile ilişkilerinden dolayı kilit aktör konumunda bir ülkedir. Bölgedeki savaş ortamı haliyle Türkiye'nin ekonomisini, bölgesel güvenliğini ciddi manada etkilemektedir. Türkiye, en başta Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle her düzeyde aktif bir diplomasi izlemeye devam etmektedir. Rusya'nın agresif ve savaş politikasına uluslararası alanda sürdürdüğü üst düzey diplomatik girişimleri ve yine taraflarla olan özel ilişkilerini de kullanarak çatışmaya dönüşen krizi yatıştırma gayreti içerisindedir.

NE UKRAYNA’DAN NEDE RUSYA’DAN VAZGEÇMEYİZ

Cumhurbaşkanımızın en başından itibaren ifade ettiği gibi ne Rusya’dan ne de Ukrayna’dan vazgeçmemiz mümkün değildir. An itibariyle, Türkiye’nin Cumhurbaşkanımız liderliğinde izlediği diplomasi hem bölgesel hem de küresel seviyede takdirle karşılanmakta olup, özellikle sıcak arabuluculuk faaliyetleri bu çatışma ortamında ciddi manada katkı sağlamaktadır.

Antalya Diplomasi Forumu’nda ve bugün (29 Mart 2022) İstanbul’da savaşan iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşecek olan görüşmeleri organize edip, ev sahipliği yapmak Türkiye’nin ve hükümetinin saygınlığını ve gücünü göstermektedir. Diğer taraftan Türkiye’nin mevcut jeopolitik konumu, enerji hatları, her türlü ticari, kültürel, sosyal ve siyasal gelişmedeki santral rolü dün olduğu gibi bugün de hiçbir devlet tarafından yadsınamayacak bir hakikattir. Şu ana kadar hükümetimizin gayretleri ve yapmış olduğu faaliyetler, sürdürdüğü yoğun diplomasi trafiği gösteriyor ki, atılan adımların geri dönüşü pozitif yönde etki etmekte olup, hem savaşın yoğunluğunda hem de Türkiye’nin gücünün bir kez daha görünürlüğünün artmasında önemli sonuçlar doğurmaktadır. Dileğimiz bu sıcak savaşın bir an önce son bularak barış ortamının bölgemize hakim olması ve diplomasi yoluyla anlaşmazlıkların çözülmesidir.   

MEVSİMLİK TARIM GÖÇÜ AZALMIŞTIR

Bilindiği üzere Adıyaman’ın, devlet yatırımlarının teşviki noktasında 6. bölgeye alınması ile mevsimlik tarım göçü çok ciddi miktarda azalmış bulunmaktadır. İlimiz göç veren, ırgat ile anılan bir şehir iken şimdi bu durum neredeyse yok denilecek kadar azaldı. Bir taraftan tarımsal faaliyetler açısından yeni projeler ile Adıyaman’ın desteklenmesi, diğer taraftan organize sanayi bölgelerimizin hem sayılarının artması hem de organize sanayide faaliyet gösteren işletme sayımızın artması ile sadece 2021 yılı içerisinde Adıyaman’da 7.000 bin civarında yeni istihdam olanağı sağlanmıştır. Tabi burada önemli olan sürdürülebilir istihdamı şehrimizde hâkim kılmaktır.

223 FİRMA ADIYAMANA YATIRIM İÇİN TEŞVİK BELGESİ ALDI

Bununla birlikte Adıyaman’da geçen yıl itibari ile 223 yeni firma 20 bin istihdam hedefi ile yatırım teşvik belgesi almıştır. Dolayısı ile bu süreç iyi yolda olduğumuzu gösteriyor. Yine şunu da özellikle ifade etmek isterim ki Adıyaman’ımızda işsizlik oranı Türkiye ortalamasından daha iyi bir durumda bulunmaktadır. Kesin rakamlar ve veriler gösteriyor ki, işsizlik oranı %9 seviyesine kadar düşmüştür. Bu yüzdeyi çok daha aşağılara çekerek üreten ve kalkınan bir Adıyaman en öncelikli hedefimizdir.

Bir taraftan yeni Mermer Organize Sanayi Bölgemizi faaliyete sokarken, Adıyaman, Kahta, Besni, Gölbaşı organize sanayi bölgelerimiz neredeyse dolmuş bulunmaktadır. Bu bölgelerde ikinci etaplar için parsel oluşturma çalışmalarımız devam etmektedir. Adıyaman ve ilçelerimize gelmek isteyen, yatırım yapmak isteyen pek çok müteşebbisimiz var. Bu manada hem ilimizde hem ilçelerimizde yeni yatırımların giderek artacağına inanıyoruz.

Yeni açmış olduğumuz organize sanayi bölgelerimizin yanında, orta ölçekli sanayi tesislerimiz, küçük sanayi sitelerimiz derken bunları da desteğimiz durmaksızın devam etmektedir. Tarımsal faaliyetlerde de çeşitliliği ciddi anlamda artırıyoruz. Bugün bademde Türkiye’de birinci sırada Adıyaman, Trabzon hurmasında Türkiye’de ikinci sırada Adıyaman yine zeytin, ceviz, üzüm yeni yeni başka ürünleri dahil ederek, Adıyaman’da muazzam işler yapıyoruz. Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü, Tohum Sertifikasyon Müdürlüğü gibi kurumsal yapılanmalarla da Adıyaman tarım istihdamını artırmaya devam edeceğiz.

Adıyaman için yapılacak olan bütün projeleri destekliyoruz. Bütün kurumlarımıza yeter ki proje yapın diyoruz. Bu projelere devletimiz ciddi bir anlamda destek veriyor. Bu desteği daha da nasıl arttırırız bunun arayışı içerisindeyiz. Kırsal kalkınma projeleri, GAP, KOSGEP ve Kalkınma Ajansından alınan destekler, bunların en etkin şekilde kullanılıp şehrimize katma değer ve istihdam anlamında geri dönüşünün maksimum seviyede olması için gayret gösteriyoruz.

 Öncelikle şunu özellikle ifade etmek isterim ki, kim ne derse desin hangi hülyalarla yaşarsa yaşasın, yapılanları milletimiz görmekte ve hem takdirle hem de teveccühle karşılamaya devam etmektedir.

 Bu son yirmi yılda tüm Türkiye’de ve tabi ki Adıyaman’da yapılan hizmet, kazandırılan dev projeler, faaliyette olan her türlü alt ve üst yapı yatırımında hamdolsun başta Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK kadroların imzası bulunmaktadır. Yaptıklarımız tüm milletimizin gözü önündedir. Yapılanlar tüm milletimizin takdirini kazanmaya devam etmekte, yapacak olduklarımız da yine milletimizin sinesinde bize olan güvenin devam ettiğini göstermektedir.

Eğitimden sağlığa, tarımsal faaliyetlerde sulamadan tarlaya, sosyal hizmetlerden gençlik ve spor faaliyetlerine, ulaştırma alt ve üst yapı yatırımlarından çevre ve şehircilik hizmetlerine, sanayi, ticaret, teknoloji, enerji yatırımlarından her türlü kamusal alanda verilen hizmetlerle her türlü küresel ve bölgesel sıkıntılara rağmen Türkiye büyüyor, Adıyaman büyümeye devam ediyor.

  • Koçali Barajı ile 187.000 dekar zirai arazinin sulaması,
  • Büyükçay Barajı ile 97 990 dekar zirai arazinin sulaması
  • Gömükan Barajı ile 72.930 dekar zirai arazinin sulaması,
  • Recep İçme Suyu ile Çelikhan, Sincik, Kâhta ve Samsat’ın 163 Mahalle, Belde, Köy, Mezrası İle Samsat şehir merkezinin içme suyu ihtiyaçlarının karşılanması ile,
  • 300 Yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile,
  • Gölbaşı-Adıyaman-Kâhta Hızlı Tren Projesi ile,
  • Kavşak, bağlantı yolları gibi ulaşım yatırımları ile,
  • Adıyaman Merkez ve ilçelerine toplamda yedi adet daha yeni gençlik merkezi ile,
  • İlçelerimize verilecek olan doğalgaz dağıtımı ile
  • Eğitimde sürekli devam eden okullaşma, derslik ve teknolojik yatırımları ile,
  • Sosyal hayatta artarak devam eden desteğiyle vatandaşının yanından bir an olsun ayrılmayan sosyal devlet anlayışı ile yüksek kalkınma hedefimize yılmadan, duraksamadan devam ediyoruz.’ Dedi.

KIYMAZ ‘MEMLEKET İÇİN HAYIRLI HER HİZMETİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

   GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ‘da Adıyaman ve GAP bölgesine yapılacak yatırımları yakından takıp ettiklerini ve yapılacak her hayırlı hizmeti desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

  • Haber: GAP olay