Koronavirüs tedbirleri konusunda ilk günden bu yana büyük hassasiyet ortaya koyan Adıyaman Belediyesi, önemli bir uygulamayı daha hayata geçiriyor.

Sonbaharın gelmesiyle koronavirüs vakalarındaki riskin yeniden arttığını belirten yetkililer, bunun için tedbirleri erken almaya başladıklarını söyleyerek, “Bu tedbirler kapsamında 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren belediyemizin hizmet binalarına girişte ‘HES Kodu’ sorgulama dönemini başlattık” diye konuştu.

Uygulama kapsamında belediyeye giriş yapmak isteyen vatandaşların, ateş ve maske kontrolünün ardından güvenlik görevlilerine gösterecekleri ‘HES Kodu’ ile binaya alınacaklarını da sözlerine ekleyen yetkililer, kodu olamayan veya olup da riskli görülen kişilerin belediyeye ait binalara alınmayarak ilgili kuruluşlara yönlendirileceği belirtildi.

HES KODU NASIL ALINIR?

Hayat Eve Sığar (HES) kodu, ulaşım ya da ziyaret gibi durumlarda, vatandaşın COVİD-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını gösteren bir koddur. HES kodu 3 şekilde alınır:

1) Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile Sağlık Bakanlığı’nın mobil HES uygulaması üzerinden ‘HES Kodu İşlemleri’ bölümüne girilir. ‘HES Kodu Oluştur’ butonun tıklanır. KOD kullanım süresi seçilir ve KOD oluşturulur.

2) 2023 numarasına gönderilecek SMS ile alınabilir. HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 Hanesi ve Paylaşım Süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e SMS olarak atılır.

3) E-Devlet üzerinden alınır. https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme adresinden alınabilir.

18 yaş altı çocuklar için ise HES kodunu SMS ve e-Devlet üzerinden temin edilebilir.

Kaynak:PHA