Türkiye’de, çocuklarda en sık rastlanan fiziksel engellilik problemi “Celebral Palsy” Maltepe Üniversitesi’nde kurulacak araştırma biriminde araştırılacak. Proje kapsamında, engelli bireylerin sayısını azaltmak ve sosyal yaşama sorunsuz bir şekilde dahil etmek için uluslararası platformlarda oluşturulacak iş birlikteliklerinde, bilimsel çalışmalara katkı sağlayacak deneyimli araştırmacılar yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Maltepe Üniversitesinde kurulacak “Cerebral Palsy Akademik Araştırmalar Birimi”nde yapılacak araştırmalardan elde edilecek veriler ve sonuçlarıyla ülkemizin konuya ilişkin halk sağlığı, kamu sağlığı ve eğitim çalışmalarına katkı sağlaması ve sosyal politikalar oluşturulmasında yol gösterici olması hedefleniyor.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye Yönetim Kurulu II. Başkanı Altan Edis konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de her gün 16’dan fazla bebeğin Cerebral Palsy’li olarak dünyaya geldiğini belirtti. Edis, şunları kaydetti:

“Dünyada 17 milyon Cerebral Palsy’li yaşıyor. Hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı durumların da eşlik edebildiği Cerebral Palsy’li her 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi bulunuyor. Cerebral Palsy’lilere ömür boyu bakım gerekiyor. Cerebral Pasly’li çocuklar için erken tanı son derece büyük önem taşıyor. Cerebral Palsy Akademik Araştırmalar Birimi’nde yapılacak çalışmaların Cerebral Palsy’lilere umut olacağı gibi Cerebral Palsy’nin önlenmesinde de önemli rol oynayacağına inanıyorum.”

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar ise, yapılacak araştırmalarla toplumda farkındalık oluşturacaklarını ifade ederek, “Her yıl Türkiye’de binlerce bebek Cerebral Palsy tanısıyla doğuyor. Doğum esnasında sık karşılaşılan bir durum bu. İlk yaşlarda geçirilen enfeksiyon hastalıkları da etkili oluyor. Cerebral Palsy’nin cerrahi dışı tedavisi ön planda. Biz de Maltepe Üniversitesi olarak kurmuş olduğumuz Cerebral Palsy Akademik Araştırmalar Birimimizle bu alandaki araştırmalarımızı geliştireceğiz, akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi teşvik edip Cerebral Palsy ile ilgili olarak toplumda farkındalık yaratmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

İmza törenine, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Özel Eğitimden Sorumlu Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Dağseven Emecen, Temel Eğitim Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Handan Doğan, Cerebral Palsy TürkiyeYönetim Kurulu Başkanı Dr. h.c. Dilek Sabancı, Yönetim Kurulu II. Başkanı Dr. iur Altan Edis, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Genel Direktör Nigar Evgin ve Vakfın yöneticileri katıldı.