Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Büyükelçimiz A. Emin Önen mesajında, tıp sektörünün, bilim ve teknolojinin hızla geliştiği bir alan olduğunu, hekimlerimizle el ele vererek 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesinin hayata geçirmenin çabası içinde olduklarını, sağlık çalışanlarımızın özellikle bu pandemi döneminde fedakârca davrandıklarını belirterek, sağlıklı yaşamın herkesin temel hakkı olduğunu söyledi.

Pandemi döneminde gecesini gündüzüne katarak çalışan sağlıkçılarımıza teşekkür

‘Önce insan’ diyen bir yaklaşımla son yıllarda reform niteliğinde yapılmış olan dönüşümler ve bu dönüşümler sonucunda sağlık hizmetlerindeki almış olduğumuz mesafenin ülkemizde sağlık alanında başarılı olunduğunu gösterdiğini belirten Türkiye’nin ÇHC Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, “Doktorluk sadece hasta muayene veya tedavi etmek değildir. Doktorluk mesleğinin gereği, geceli gündüzlü çalışmak, başkalarının bakmaya bile dayanamadığı hastalarla yakından ilgilenmek, onların dualarını almaktır. Doktorluk, özelinden fedakârlık yapan, mesuliyet yükü her şeyden ağır olan bir meslektir. Bilgi, beceri ve emeğiyle insan sağlığına hizmet eden, hoca ve öğrenci olarak insan gücümüze katkı sağlayan bütün tıp camiasının 14 Mart Tıp Bayramını tebrik ediyoruz. Sağlıklı toplum olabilme yolunda var gücüyle çalışan, insanlığa nitelikli yaşam sunmayı amaç edinen, özellikle de bu pandemi döneminde gecesini gündüzüne katarak kendi sağlığı bir kenara bırakan doktorlarımızın ve sağlık hizmetlerinin her alanında fedakârca çalışan tüm sağlık personelinin her zaman yanlarında olacağımızı bilmelerini istiyoruz. Bu kutsal mesleğe verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyor, sağlık başarı ve mutluluklar dileriz” diye konuştu.

Sağlıklı yaşam herkesin temel hakkıdır

Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen mesajında, “Tıp sektörü, bilim ve teknolojinin hızla geliştiği bir alandır. Sağlıklı yaşam ise herkesin temel hakkıdır. Çalışmak isteyen hekimlerimizin talepleri halinde herhangi bir zorunluluk ve yük getirmeden 70 yaşına kadar çalışma fırsatı veriliyor. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle yurdumuzun her köşesinde insan sağlığına fedakârca hizmet eden doktorları, hemşireleri, hastabakıcıları, sağlık çalışanlarını ve onları yetiştiren hocaları tebrik ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi; geçmişten aldığımız her ders geleceğe ışıktır. Elbette her meslek kutsaldır, saygıyı sonuna kadar hak eder. Ama hekimlerimizin ayrı yeri ve önemi vardır. Hekimlerimiz doğrudan insan canına dokunan, şifaya aracılık eden kişilerdir. Biz hekimlerimizle el ele vererek 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesinin hayata geçirmenin çabası içinde olduk. Hele pandemi döneminde sağlık çalışanlarımızın fedakârca çalışmaları göz ardı edilemez. Bir doktora, hemşireye kalkan elin bir ihanet zincirinin uzantısı olduğunu bilmemiz lazım. Bu çok yanlış bir şey. İnsanla uğraşıp insanı yaşatmayı; acısını azaltmayı, derdine derman olmayı, bu hizmetin sağlanmasında katkıları olmazsa olmazımız olan bütün sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz” dedi.

Tıp Bayramı

Bilindiği gibi; 14 Mart 1827 tarihinde ülkemizde batılı anlamda ilk tıp okulu açılmıştır. 1919 yılından bu yana anılan gün, ülkemizde Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. Tarihimizin zor günlerinde, çeşitli imkânsızlıklar içinde yetişen Doktorlarımız, Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren milletimizin var olma, kalkınma ve gelişme mücadelesinde önemli roller üstlenmiştir. Türkiye bugün, başka sahalarda olduğu gibi, tıp eğitimi, teknolojisi ve sağlık hizmetleri alanındaki performansıyla da dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Ülkemizin sağlık insan kaynağının niteliği ve sunulan sağlık hizmetinin etkinliği bakımından, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle boy ölçüşecek seviyeye ulaşmıştır. Tıp sektörü, bilim ve teknolojinin hızla geliştiği bir alandır ve bu gelişmeler beraberinde yenilikleri ve etik tartışmaları gündeme getirmektedir.