Halkın günlük olarak sürekli tükettiği ürünler, stratejik ürünlerdir.
İnsanlar beslenmek için her gün ekmek ve ekmek türevi ürünler tüketirler. Ekmek ve ekmek türevi yiyeceklere para öderler. Ekmek ve ekmek türevi ürünlerin kaynağı olan buğday, ülkeler ve toplumlar için stratejik bir üründür.
İnsanlar beslenmek için her gün şeker ve şeker türevi yiyecekler ve içecekler tüketirler. Şekere, şekerli yiyecek ve içeceklere para öderler. Şeker, ülkeler ve toplumlar için stratejik bir üründür.
Sigara tiryakileri günlük olarak tütün mamulü olan sigara ve puro içerler. Sigaraya ve puroya para öderler. Bu bağlamda tütün, ülkeler ve toplumlar için stratejik bir üründür.
Bu stratejik ürünleri üretmeyen ülkeler, bu ürünleri üreten ülkelerden alırlar. Bu ürünleri üreten ülkelere bağımlı yaşarlar.
Bu stratejik ürünleri üretmeyen ülkelerin ve topların halkı çalışır. Bu ürünlerin satın alındığı ülkelerin insanlar zenginleşir.

Osmanlı Devleti’nde 1884 tarihinde sigara fabrikaları kurulmaya başlandı. 1884-1895 arasında 4 sigara fabrikası yapıldı.
Cumhuriyet döneminde 1925-1985 arasında 3 yeni sigara fabrikası yapıldı.

- “22.04 2008 tarih ve 2008/23 sayılı Tekel Sigara Özelleştirmesi hakkında kanun”la, sigara fabrikası, özelleştirildi.
Özelleştirilen sigara fabrikaları, 1 Milyar 720 milyon dolara British Amerikan Tobacco’ya satıldı. Sigara fabrikalarını satın alan British Amerikan Tobacco, kısa süre sonra, sigara fabrikalarını kapattı.

Konuşmalarında ve uygulamalarında Osmanlı Devleti’ne özenti duyan AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın yönetiminde, 1884-1895 arasında Osmanlı Devleti’nin döneminde yapılan, Osmanlı Devleti’nin mirası olan 4 sigara fabrikası,
1925-1985 arasında Cumhuriyet döneminde yapılan 3 sigara fabrikası satıldı ve kapatıldı.

Adapazarı, Adıyaman, Düzce, Çine, Turgutlu, Mudanya, Yenişehir, Kocaeli, Hendek, Sinop, Şarköy, Merzifon, Geyve, Gölmarmara, Soma, Savaştepe, Ulubey, Ahmetli, Yenice, Çivril, Fethiye, Bergama, Dikili, Trabzon ve Menemen Yaprak Tütün işleme kuruluşları, 292 milyon dolara satıldı ve kapatıldı.
Sigara fabrikalarda ve tütün işleme kuruluşlarında çalışan binlerce işçi işsiz kaldı.
Türkiye, dışarıdan sigara ithal etmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2016 yılında yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26,5'i sigara içiyor. 31 Aralık 2019 nüfus sayım sonuçlarına göre Türkiye'nin nüfusu 83 milyon 154 bin 997 kişidir. 22 milyonu sigara içmektedir.

Bir paket sigara fiyatı ortalama 15 TL’dir. Sigara içenlerin günde en az bir paket sigara içtikleri dikkate alındığında; Türkiye sigaraya;
Günde, 22.000.000 X 15 TL = 330.000.000 TL,
Ayda, 990.000.000 TL,
Yılda, 11 milyar 880 milyon TL sigaraya para ödüyor.

- Sigara fabrikalarının satılmasından sonra, sınırlı sayıda yerleşim yerinde sarmalık tütün üretimi dışında, ülkede tütün ekimine son verildi.
- Bir tarım ülkesi olan Türkiye Cumhuriyeti, dışarıdan sigara ithal etmeye başladı.

18 yıldır tek başına iktidar olan AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türk halkına kıyağı. Bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin sigara içen yurttaşları çalışıyorlar. Tütün ve sigara ithal edilen ülkeler zenginleşiyor.
Türkiye Cumhuriyeti ve yurttaşları yoksullaşıyor. Tütün ve sigara üreten ülkeler ve yurttaşları zenginleşiyor.