Gazi Mustafa Kemal Anıtı (o vakit Soyadı Kanunu çıkıp ATATÜRK soyadı verimemişti), yüz dönüm de Cumhuriyet Alanı ayrılmak üzere Mustafa Kemel Paşa'nın bire bir ölçüleriyle Atatürk'ün sağlığında yapılmış bir heykeldir. Yüz dönüm tören alanı yıllardan beri imara açılmış ve bir metre kare bile kalmamıştır.
Dönemin İçel Valisi Tevfik Sırrı Gür öncülüğünde valilik tarafından kurulan Gazi Heykeli Yaptırma Derneği tarafından yaptırılmıştır. Anıtın yapımı için bir yarışma düzenlenmiş ve yarışma sonucunda yapımı Kenan Ali Yontunç (bazı kayıtlarda soyadı Yontar olarak geçmektedir) üstlenmiştir. Sanatçının kendi atölyesinde dökülen heykelin maliyeti hakkında ise bir bilgi yoktur. Dönem basınındaki haberlere göre Akdeniz'deki ilk Atatürk anıtı olan Gazi Mustafa Kemal Anıtı sanatçının o tarihe kadarki en güzel anıtı olarak yorumlanmıştır.
19 Mayıs 1934 tarihinde siyasetçiler ve halkın katıldığı bir törenle açılan anıt cumhuriyet tarihinin 17. anıtı olmuştur. Törende heykeltraş Kenan Ali Bey'de hazır bulunmuştur. Vali Tevfik Sırrı Gür Elazığ valiliğine atandığı için törende yoktu. Ama anıt her şeyiyle onun önderliğyle yaptırılmıştı.
Anıtın kompozisyonu
Dikdörtgen prizma biçiminde bir kaidenin üzerinde ayakta Mustafa Kemal Atatürk figürü bulunmaktadır. Mareşal giysili Atatürk ayakları iki yana açılmış halde, sağ ayak bir adım önde ve ayakları arasındaki kılıcına dayanmış ufuklara bakar pozisyondan betimlenmiştir. Atatürk bu anıtta zafer kazanmış kumandan kimliğindedir.
Fotoğraf ilk yıllara aittir. Sonradan alan dolduruldukça yükselmiş alttaki basamaklar kaybolmuştur.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, gökyüzü ve açık hava