Genel başkanı AK parti eski milletvekili Mehmet Metiner'in olduğu Demokrasi ve Birlik Derneğinin (DEMBİR-DER) lasmanı İstanbul'da yapıldı.

Tanıtım toplantısına çok sayıda katılımcının katıldığı toplantıda Metiner, ay yıldızlı bayrağın Türkiye'de yaşayan herkesin renk ve değerlerini taşıyan ortak sembolü olduğunun altını çizdi.

"Bu devlet sadece Türklerin devletidir" demenin bölücülük olduğunu belirten Metiner, "Türk ve Türklük adına bu tür iddialarda bulunmak, bilesiniz ki Türk ile ete kemiğe bürünmüş anlam ve maneviyat dünyamıza darbe indiriyor demektir.

Türk tanımının ırksal bir tanımlamanın ötesinde İslamiyet'le büründüğü o birleştirici anlam dünyasını ortadan kaldırdığınızda geriye sadece ruhsuz bir beden kalır. İslamiyet'in o birleştirici anlam dünyasıyla özdeşleşmiş 'Türk' tanımını tahrif ederek Kürt'ü öteki görenler bilsinler ki en büyük bölücülüğü bu ülkenin başına onlar bela etmişlerdir." 

Kürtlerin varlığını inkar eden, dilini yasaklayan, kültürünü yok yok sayan eski Türkiye'ye ait inkarcı bir ideoloji olduğunu söyleyen Metiner, bu tür düşüncelerin  ideolojinin aynı zamanda Kürt'ü Türk ile birleştiren dünyasını da yok etmeye çalıştığını söyledi.

"O yüzdendir ki Türkleri düşmanlaştıran etnikçi-bölücü yaklaşımlara Türkiye'nin Kürtleri kahir ekseriyet olarak asla itibar etmezler. Kürtleri Türklerin hasmı veya Türkleri Kürtlerin hasmı kılmak isteyen o bir avuç ırkçı zümre o yüzden amaçlarına ulaşamadılar. Asla ulaşamayacaklar da. İnkar dönemlerinin en büyük mağdurları ait oldukları o anlam dünyası ve değerler manzumesi dolayısıyla Türkler olmuştur. Şayet bu devlet öyle iddia edildiği gibi yalnızca Türklerin devleti olmuş olsaydı o tek parti döneminde Türkler inançlarından ve yaşam tarzlarından dolayı asla baskı ve zulüm görmezlerdi. Kürtler ve Türkler bu ülkede o devrin ideolojisi gereği zulmü eşit olarak yaşadılar."

İnkar döneminin bittiğini ve asimilasyon politikalarının tüm utancıyla birlikte tarihe gömüldüğünün altını çizen Metiner, Kürtlerin dilini, kültürünü yasaklayan, milletinin inançlarını yaşam tarzını beğenmeyen anlayışın kalmadığını söyledi.

"Demokrasiyi derinleştirmeye çalışacak bir dernek olarak çelışacağız"

AK parti iktidarı döneminde gerçekleşen değişimi devrim olarak niteleyen Metiner, bu durumu kalıcı ve anlamlı bir birlikteliğe dönüştürme vaktinin geldiğini aksi takdirde pusuda bekleyenlerin değirmenine su taşımış olacaklarını söyledi..

DEMBİR-DER'i bu yanlışa düşülmesin diye kurduklarını söyleyen Metiner, şöyle dedi.

"Biz demokrasiyi derinleştirmeye çalışacak olan bir derneğiz. Bu ülkede yaşayan dini, dili, ırkı, mezhebi, ideolojisi ve yaşam tarzı ne olursa olsun herkes için koşulsuz demokrasi istiyoruz. Temel hak ve özgürlüklerde eşit olan bir demokratik vatandaşlık anlayışı, derneğimizin olmazsa olmaz önemde gördüğü bir anlayıştır. Demokratik vatandaşlık anlayışı bizim için ne kadar önemliyse, aynı dine ve değerler manzumesine sahip olmanın getirdiği kardeşlik anlayışı da bir o kadar önemli ve gereklidir. İkisini birbirinin karşıtı olarak değil, birbirini tamamlayan unsurlar olarak görüyoruz. Farklılıkları tehdit unsuru olarak gören zararlı anlayışlara ne kadar karşı isek farklılıkları çatışmaya dönüştüren kimlik siyasetlerine de bir o kadar karşıyız. Kimlik inkarına karşıyız, lakin kimlik siyaseti üzerinden ayrıştıran ve çatıştıran anlayışlara da karşıyız. Biz herkesi kendi eşiti olarak gören, çoğulculuğa ve özgürlüğe yaslanan, farklılıkların kabulü üzerinden vahdet/birlik anlayışını esas alan bir demokratik kimlik siyasetinden yanayız."

Metiner, "Bizim için Eyyüb'ün oğlu Kürt Selahaddin ne kadar önemliyse Türk Fatih de o kadar önemlidir. Selahaddin ne kadar biz isek, Fatih de o kadar biziz, biz." dedi.

"Kan ve gözyaşından başka hiçbir şey getirmediler"

"Biz hiç kimsenin Kürt'ü değiliz, ne PKK'nın ne Amerika'nın Kürt'üyüz, Türkiye'nin Kürtleriyiz." 

"Türkiye'nin her yerleşim biriminde teşkilatlanacağız"

Türkiye'nin her yerinde teşkilatlanacaklarını, şubelerinin olacağını ve bölgelerde toplantılar yapacaklarını aktaran Metiner, "Halkımızı bilinçlendireceğiz sadece Kürtleri değil. Hedef kitlemiz Kürtler ama aynı zamanda Türk kardeşlerimizle birlikte bunu yapacağız. Yurt sathında gerekirse yurt dışına da çıkarak, bu bilinçlenmeyi sağlayacağız. Kürtler üzerinden sergilenmek istenen bir fitneyi bozmamız gerekiyor. Çünkü hala kaşınmak istenen bir sorun olarak görülüyor." diye konuştu.

Kürtlerin reel sorunlarını çözerek bu ülkeye aidiyet ve sadakat duygularını pekiştirmek istediklerini belirten Metiner, şunları kaydetti:

 Metiner dernek çalışmalalrını tüzüge uygun oolarak sürdürürken kız ve erkek öğrenciler için yurtlar açıp burs da vereceklerini söyledi.

Mehmet Metiner başkanlığında kurulan derneğin kurucuları şu isimlerden oluştu Mehmet Metiner (Adıyaman eski Milletvekili), Cemal Kaya (Ağrı Eski Milletvekili-İşadamı), Fatma Salman (Ağrı Eski Milletvekili), Kutbettin Ömeroğlu (İş insanı), Ebubekir Elmalı (Avukat), Tülay Demir Oktay (Yazar), Mehmet Karataş (TV Muhabir), Engin Akel ( Eczacı), İrfan Karataş (İş insanı)

Editör: TE Bilişim