Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, Esnaf Masası Heyeti’nin; Van, Hakkâri, Şırnak, Mardin ve Batman illerine gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında tespit ettiği sorunları ve bölge halkının taleplerini gündeme taşıdı. 

Bölge halkının taleplerini meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada dile getiren Milletvekili Tutdere, "Bölge halkı özellikle iktidardan bölgeye kamu eliyle yatırım yapılmasını, fabrikaların kurulmasını ve bölgedeki ulaşım, eğitim, sağlık konularındaki bütün eksikliklerin giderilmesini istiyor. En önemlisi de bölge halkı iktidardan demokrasi istiyor." ifadelerini kullandı.

"Kapıköy sınır kapısının kapalı olması, Van halkına karşı yapılan bir ayrımcılıktır"

Milletvekili Tutdere, Türkiye'nin tamamında olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde de işsizlik, yoksulluk, zamlar ve hayat pahalılığının can yakıcı bir sorun haline geldiğine dikkat çekti.

Van’da yaşanan başlıca sorunlara değinen Tutdere, "Kapıköy Sınır Kapısı'nın kapalı kalması hem ilin ekonomisini hem de bölge ekonomisini olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Vanlılar aynen şunu diyor: "Bu ayrımcılık neden? Habur Sınır Kapısı açık, Kapıkule Sınır Kapısı açık, Kapıköy Sınır Kapısı neden kapalı?" Vanlılar bu sorunun cevabını iktidardan bekliyorlar. Van’ın tarım ve hayvancılıkta da çok ciddi sorunları var. Özellikle mera yasakları bölgedeki hayvancılığı olumsuz etkilemektedir." dedi.

"Hakkâri'nin en temel sorunu ulaşım"

Hakkari’de yaşanan en temel sorunun ulaşım sorunu olduğu ifade eden Milletvekili Tutdere, "Hakkâri'deki en temel sorun ulaşım sorunudur. Özellikle Hakkâri-Van illeri arasındaki ulaşım süresini iki saate düşürecek olan, Berçelan Yaylası'ndan geçecek yolun bir an evvel yapılmasını istiyorlar. İktidar bu konuda çok söz vermiş, ancak bugüne kadar sözlerini yerine getirmemiş."diye konuştu.

"Muhtarlarımız iktidarı çözüm üretmeye davet ediyor"

Şırnak’ta bulunan Nerdüş Deresinde yaşanan kirliliğe dikkat çekerek, sorunun çözümü konusunda iktidarı göreve çağıran Milletvekili Tutdere, "Şırnak'ın içme suyu ihtiyacını karşılayan Nerdüş Deresi AK Parti’ye yakın bir kömür ocağı işletmesi tarafından kirletilmektedir. Bu konuda muhtarlarımızın yapmış olduğu bütün itirazlara, bütün şikâyetlere rağmen bu güne kadar iktidar tarafından herhangi bir adım atılmamıştır. Muhtarlarımız bu konu hakkında iktidarı çözüm üretmeye davet ediyorlar. Birileri para kazansın diye Şırnaklı hemşerilerimiz kirli su içmeye mahkûm bırakılamaz." dedi.

"İdil’de yaklaşık 10 bin kişi hala göçebe hayatı yaşıyor"

Şırnak’ın İdil ilçesinde yaklaşık 10 bin kişilik 3 aşiretin hala göçebe hayatı yaşadığını, çocuklarının eğitim alamadıklarını ayrıca hiçbir sağlık hizmetinden de faydalanamadıklarını vurgulayan Tutdere, "Şu anda Parlamentoda çoğu milletvekilimizin bilmediği bir husus var. Şırnak’ın İdil ilçesinde yaklaşık 10 bin kişilik 3 aşiret hâlâ göçebe hayatı yaşıyorlar ve yerleşik hayata geçememiş durumdalar. Bu aşiretlerin mensuplarının çocukları eğitim alamıyor, hiçbir sağlık hizmetinden faydalanamıyorlar. Çadırlarda elektriksiz bir şekilde yaşam mücadelesi veriyorlar. Bu yurttaşlarımızın iktidardan en büyük istediği çocuklarının eğitimle buluşturulması ve sağlık sorunlarının çözülmesidir." ifadelerini kullandı.

"128 milyar doları yerinde kullanmış olsaydınız!"

Mardin’de yaşayan yurttaşların GAP Projesi’nden kaynaklanan sorunlar yaşadığı ve elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ’ın hatalı uygularından dolayı çiftçilerin üretimi bırakma noktasına geldiklerini dile getiren Tutdere,"Mardin’li hemşerilerimiz GAP projesinin bitirilememiş olmasından kaynaklı çok ciddi sorunlar yaşıyorlar. 128 milyar doları yerinde kullanmış olsaydınız bugün GAP Projesi bitmiş, Adıyaman ve Mardin Ovaları suyla buluşmuş olacaktı. Belki de bugün bölgede çok ciddi bir şekilde kalkınmış illerimiz olacak, işsizlik sorunu olmayacaktı."dedi.

Milletvekili Tutdere ayrıca, bölge halkı kayyumların keyfî uygulamasından, hukuk tanımazlığından şikâyetçi olduğuna işaret ederek, "Kayyum yöneticilerin ve iktidarın, Mardin’de DEDAŞ'ın çiftçilere uygulamış olduğu zulme seyirci kalması halkta çok ciddi bir tepki yaratmış durumda.Sorunun çözümü ve mağduriyetlerin giderilesi konusunda ivedilikle çalışma yapılması gerekmektedir."dedi.

"Batmanlı gençler iş istiyor, bölgeye yatırım yapılmasını istiyor"

Batman’ın sorunları hakkında da konuşan Milletvekili Tutdere, sözlerini şöyle tamamladı:

"Batman ilimiz bölge için çok önemli bir il. Batman özellikle genç işsizlik anlamında çok ciddi mağduriyetler yaşayan bir kent. Gençlerimiz iş istiyorlar, bölgeye yatırım yapılmasını istiyorlar. Batmanlı hemşerilerimiz iktidarın Batman’ı unuttuğunu söylüyorlar. Ulaşım, eğitim ve sağlık alalarında Batman halkı mağdur.Batman’da yaşanan mağduriyetlerin ivedilikle çözülmesi gerekmektedir." 


Kaynak:PHA
Editör: TE Bilişim