Sinema kitabım üzerine çalışırken yeni okumalar yapıyorum. Son okuduğum sinema kitabında çekilen korku filmi ile ilgili istatistik beni oldukça düşündürdü. Kitapta 2000 ile 2020 yılı arasında çekilen filmler sıralanmış. Uzunca bir liste verilmiş. Üşünmeden saydım. 20 yılda toplam 164 korku filmi çekilmiş. Bu gerçekten büyük bir rakam. Bu filmlerin bir kısmı mizahi olarak çekilmiş. Bugün 20 yaşında olan gençler bu filmlerle büyümüş demektir. Bu filmlerin çoğunun konusu şeytan, cadı, cin, peri hikayelerinden uyarlanmış.

20 yılda 164 korku filmi çok fazla. Bu korku filmlerinin yarattığı ruh halini bir düşününüz. Türk sineması 1950-80 arası halk hikayeleri, müziği ve türkü hikayelerinden filmler çekerken, son yirmi yılda korku ve mizah filmi çekmiş. Bu bana göre bir zihin inşası. Sağlıklı bir nesil korku ve mizahla yetiştirilmez. Mizah bizim kadim kültürümüzde çok da revaçta olan bir şey değildir. Daha çok soylu sınıfları eğlendiren alt sınıfların işidir. Saray soytarılarına. sululuk yapanlara, hafif meşreplere bizim toplumda iyi bakılmaz.

Son yirmi yıldır Türkiye'de çok satan kitaplara baktığımızda polisiye romanlar, kurt adam, vampir, Drakula gibi batı tansdaslı türlerdir. Bizde kan necistir bu yüzden vampir, kurt adam kültü yoktur. Ama Hıristiyanlık'ta kan kutsaldır, hatta şarabı dahi İsa'nın kanı niyetine içerler. Bu yüzden kurt adam ve vampir kültü gelişmiştir. Cadı, şeytan ve cin kültü yaygındır. Orta çağ baştan sona cin çıkarma hikayeleriyle doludur.

20 yılda çekilen korku filmleri, çok satılan kurt adam, vampir, şeytan ve satanizm kitapları dikkat çekicidir. Sanki burada bir ruh ve zihin inşası vardır. Fark ettirilmeden sinema aracılığıyla kadim kültüründen kopuk bambaşka nesil inşa edilmiştir. Sosyologlar ve siyasiler bu konu üzerinde düşünmelidirler. Deistleşen ve ateistleşen gençlikten söz ediliyor. Bu inanç değişiminde bu filmlerin rolü nedir?Veya soruyu tersinden soracak olursak gençlik zayıflayan inancın yerine bu cin, peri, kurt adam, vampir ve şeytan gibi metafizik varlıkları mı koymaktadır? Tabiat boşluk kabul etmez. Tanrının boş bıraktığı yeri şeytan doldurur...