Milattan sonra ikinci yüzyılda, Roma döneminde hüküm süren Kommagene Uygarlığı tarafından inşa edilen köprü bir yandan ziyaretçilerini beklerken bir yandan çevre çalışmalarıyla gelen ziyaretçileri büyüleyecek.

Adıyaman’ın Besni İlçesi Kaymakamlığı tarafından hayata geçirilen lavanta yolu projesi fidan dikimleri gerçekleştirildi. Kaymakam Nazlı Demir, lavanta ekimi yapan vatandaşlarla bir araya gelerek beraber fidan dikimine katıldı.

Adıyaman Öz Harfane ekibinin türküleriyle dikimi gerçekleşen lavantalar Kızılin Köprüsüne gelen ziyaretçileri bekliyor.

Kızılin Lavanta Yolu Projesi kapsamında lavanta fidanlarının dikimine Besni Kaymakamı Nazlı Demir, İlçe Emniyet Müdür Vekili, İlyas Yarımağa, ilçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Barış Kara, AK Parti ilçe Başkanı İsmail Sümer, ilçe Müftüsü Mehmet Ünsal, ilçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kösekul, ilçe Özel İdare Müdür Vekili Ahmet Tanrıkolu ve çok sayıda kişi katıldı.

Protokol üyeleri ve vatandaşlar, proje kapsamında tek tek lavanta fidanı dikerek onlara can suyu verdi. Yapılan projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kaymakam Nazlı Demir, Kızılin Lavanta Yolu Projemiz kapsamında lavanta fidelerimizi toprakla buluşturduk. İşçi ablalarımız ve kardeşlerimizle beraber şenlik havasında bir dikim yaptık. Hep birlikte el ele gönül gönüle halaylar çektik tek tek fidelerimizi toprağa kavuşturduk.

Amacımız turizm anlamında önemli bir potansiyele sahip olan Kızılin köyümüz ve civarının cazibesini artırmak; kuru tarımla uğraşan çiftçilerimizin tarımsal gelirlerini artıracak alternatif ürünleri tanıtmak.” Şeklinde konuştu.

Yaklaşık 130 dönüm alanda lavanta bitkisini toprak ile kavuşturduklarını belirten Demir, “ Buradaki amacımız hem kırsal turizmi desteklemek, bölgeyi turizm açısında cazip hale getirmek hem de yerelde kuru tarım yapılan arazilerde vatandaşa katma değeri yüksek olan ürünlerin tanıtımını yapmak. Lavanta bitkisi malumunuz son yıllarda ülkenin dört bir yanında hem turizm alanında önemli katkılar sağlıyor hem de tarımsal üretim anlamında katma değeri yüksek aromatik bitki olduğu için de çiftçiye önemli bir getirisi oluyor. Kızılin bizim için önemli bir destinasyon. Sadece Besni için değil Adıyaman'ın geneli için de önemli bir turizm merkezi olacak. Hedefimiz Kızılini orta vadede bölgemiz için GAP turları içerisinde önemli bir nokta haline getirebilmek. Bizim hedeflerimizden biri de lavanta balı üretimini bu bölgede yaygınlaştırabilmek bu kapsamda önümüzde ki vadede bu alan ile ilgili fizibilite çalışmalarını yapıp yöredeki arıcılarımıza bu bölgeyi tavsiye edeceğiz. Lavanta çok yıllı bir bitki yaklaşık 20 - 25 yıl bu topraklarda kalacak ilk üç yıldan sonra çiçek açmaya başlayacak ondan sonra ki süreçte bunların hepsi değerlendirilecek” diye konuştu.