Öztürk, bölgede ve Adıyaman'da bu yıl yaygın olarak görülen BEF (Bovine Ephemeral Fever) üç gün hastalığı hakkında besicileri bilgilendirerek uyardı.

Adıyaman'da yaygın olarak seyreden bu hastalıkta üreticilerin dikkatli olmasına dikkat çeken Öztürk, "Sivrisinek ve vektörlerle mücadele edilerek hastalık belirtileri görüldüğü andan itibaren tedavide geç kalınmaması gerekiyor.İlgili makamlar valilik,özel idare,belediye,sağlık müdürlüğü, tarım ve orman müdürlüğü ve ilgli STK’lar ivedilikle bölgemizde bulaşmayı sağlayan sivrisinek,vektör mücadelesi için koordine olup ilaçlama yapılmalıdır."diye ifade etti.

Sığırların ephemeral fever hastalığı (üç gün)

Öztürk, ephemeral fever hastalığının sığırlarda sokucu sineklerle nakledilen üç günlük ateşli süresi olan viral bir hastalık olduğunu belirterek, "Klinik bulguların başlangıcı genellikle hızlıdır. Boğalar ve yüksek verimli inekler daha fazla etkilenme eğilimi gösterir, buzağılar genellikle hafif derecede etkilenir."dedi.

 Klinik belirtilerde ateşlenmenin genellikle 1-2 gün sürdüğünü aktaran Öztürk, şöyle devam etti:

"İştahsızlık ve süt veriminde azalma, bir veya daha fazla bacağı etkileyen topallık, felç hali ve yerden kalkamama. Solunum sıkıntısı, burun ve göz akıntısı.İskelet kaslarında titreme ve nekrozlar.Eklemlerde sinovia birikimi ve şişmeler.Deride amfizem ve nekrozlar.Ağır derecede etkilenen hayvanların kondisyonu düşer, süt üretiminde ciddi düşüşler yaşanır ve ileri gebelikteki inekler düşük yapabilir. Çoğu durumda, enfeksiyon çabuk iyileşme ile kısa sürelidir. Bununla birlikte, ara sıra ölüm ve nüks vakaları meydana gelebilir."

Öztürk, hastalığın BEF (Bovine Ephemeral Fever) enfekte böcekler tarafından yayıldığına dikkat çekerek, "Virüs, çeşitli culicoides türleri ve çeşitli sivrisinek türlerini içeren bir dizi potansiyel böceklerde izole edilmiştir."dedi.

"Etkili aşı mevcuttur"

Tedavi ve korunmaya yönelik bilgi veren Öztürk, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Öncelikle hastalığı taşıyan sivrisinek ve vektörlerle mücadele edilmeli. Hayvanlarda  hastalık anti-inflamatuar ilaçlara,vitamin ve minerallere cevap verir. Ağır vakalarda serum ve antibiyotik kullanımı iyileşmeyi hızlandırır. Ateş sırasında, parezis veya felç durumunda enjekte edilen kalsiyum borogluconata ile klinik semptomlar azalarak iyileşme görülür.Tedavide geç kalınmaması ölüm oranlarını azaltır. Etkili bir aşı mevcuttur ve ilerleyen bir salgın karşısında veya endemik bölgelerde rutin olarak hayvanları korumak için kullanılabilir."

Kaynak:PHA