Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, bir yatırımcıya ait Ejder meyvesi (Pitaya) serasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Ejder meyvesi serası ve sera yatırımcısından bilgiler alan Başkan Boztaş, tropikal bir meyve olan Ejder meyvesinin Manavgat ve bölge için örtü altına çok uygun olduğunu söyledi. Boztaş, Manavgat’ta muzun ardından Ejder meyvesin yatırım yapılabilecek bir ürün olduğunu kaydetti.

Muz yatırımları artık risk oluşturuyor

Manavgat’ta 2014 yılında 21 hektar muz yatırımı olduğunu hatırlatan Başkan Boztaş, 2020 yılı sonuna kadar bu rakamların 484 muz yatırımcısı ile yaklaşık12 000 dekar alana ulaşacağını ve Manavgat’ta muz yatırımlarının doyma noktasını geldiğini ve artık ürün yığılması oluşabileceğini ve risk oluşturduğunu söyledi.

Muz yatırımı doyma noktasına ulaştı

Son bir yıl içerisinde Manavgat yanı sıra ülkenin değişik yerlerinde çok fazla muz yatırımı olduğuna dikkat çeken Boztaş, muz yatırımının artık bir risk olduğunu ve gelecekte sıkıntılara neden olabileceğini ifade etti. Tarımda en büyük sorunun plansızlık ve ürün çeşitlendirme olduğunu vurgulan Boztaş, Manavgat’ta ürün çeşitlendirmesini mutlaka yapması gerektiğini kaydetti.

Muzu değil alternatif tropikal meyveleri tavsiye ediyoruz

Ürün yığılmasının önüne geçmek için alternatif tropikal meyve üretimlerini tavsiye ettiklerini kaydeden Başkan Boztaş, “MATSO olarak muz yatırımında rakamların hızla arttığını göz önüne alarak üreticilerimizi ve yatırımcılarımızı alternatif tropikal meyve ürünlere yönelmesini tavsiye ediyoruz. Bunun içinde hem yatırım maliyeti üretim maliyeti muza göre daha düşük. Ejder meyvesinin muzdan tek faklı ikinci yılda ürün alınıp 3. yılda ticarileşiyor. Ejder meyvesi iç piyasanın yanı sıra ihracat kanalları açık olması sebebi ile yurt dışına da satılabilecek bir meyve olarak görüyoruz. Yatırımcı üyelerimize ejder meyvesi, mango ve avokado gibi tropikal meyveleri tavsiye ediyoruz” diye konuştu.