İlçede devam eden hasatları yerinde inceleyen Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, "Türkiye badem piyasasında fiyat belirleme noktasında bütün badem üreticilerimizin gözleri Tarım Bakanlığı Ve Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğünün vereceği müjdeli haberde" dedi.

Türkiye’nin önemli badem merkezi olan Kahta’da, 2021 yılı badem hasadının başlamasıyla 74 bin dekar badem alanından 12  ila 14 bin ton arası rekolte bekleniyor.

Beraberinde tarım danışmanlarıyla Hacıyusuf Köyü Kınık mezrasında Bilal Demiral'in arazisinde yapılan hasada katılan Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, bol ve bereketli bir hasat sezonu dileyerek işçilere maske dağıttı, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi konusunda bilgilendirmede bulundu.

Ziyaretinin ardından Badem hasadına ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Turanlı, üreticinin gözü ve kulağının Tarım bakanlığı ve Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğünün vereceği müjdeli haberde olduğunu belirterek, "2021 yılı badem hasadı Kahta ilçemizde başladı. Bu yıl yaşanan kuraklığa ve fırtınaya rağmen  çiftçilerimiz üretime devam ediyor. Tarım girdi fiyatları gübre başta olmak üzere ilaç ve mazot  geçen yıla oranla yüzde yüz artmıştır. Badem üreticisi olarak Bu girdi fiyat artışları göz önünde bulundurularak bu yılki badem randıman fiyatı 50-55 kuruş arası beklemekteyiz.

Bu hasat döneminde ticaret ve sanayi bakanlığı ithal bademde vergi oranını bir an önce yükselterek üreticilerimizin bin bir çaba ile üretmiş olduğu yerli ürün olan bademimizin hak ettiği fiyatı belirtilmesi gerekmektedir" dedi.

“Kahta ilçesindeki 12 ile 14 ton arasında rekolte bekliyoruz”

74 dekar alana sahip Kahta ilçesindeki 12 ile 14 ton arasında badem beklediklerini belirten  Turanlı, "2021 yılında ülkemize kazandıracağımız ve Türkiye' de 74 bin dekar badem alanına sahip Badem diyarı olan bölgemizde toplam alanın yüzde 40 'ı verime gelmiştir. Badem Diyarı olan bölgemizde üretilen yerli badem rekolte miktarı 12-14 bin ton civarında beklemekteyiz. Türkiye badem piyasasında fiyat belirleme noktasında bütün badem üreticilerimizin gözleri Tarım bakanlığı ve Tarım Kredi Kooperatifi genel müdürlüğünün vereceği müjdeli haberde. Kâhta Ziraat Odası Başkanlığı olarak 2021 Badem hasat yılının tüm çiftçilerimize bereketli olmasını diliyorum” şeklinde konuştu

Kaynak:PHA