1923 yılından itibaren Silifke (İÇEL) vilayetinde Özel Idare tarafından resmi gazete diyebileceğimiz TAŞELİ (Taş İli) isminde bir gazete yayınlanıyordu. Konuyla ilgili bilgilere sayfamda ilerde yer verilecektir. Resimde TAŞ İLİ gazetesinin bir sayfası bulunmaktadır.
Bilindiği gibi Silifke vilayetinde yayınlanan bir diğer gazete de Sadık Taşucu tarafından yayınlanan "İÇEL" adlı gazete idi.
Gazetelerin bulunabilen nüshalarını inceleyen ve bir tebliğ sunan akademisyen hemşerimiz Cihat Yıldırım TAŞ İLİ Gazetesi ile ilgili şu bilgileri vermektedir:
“Taş İli Gazetesi İçel Vilayeti’nin resmî yayın organıdır. Gazete İçel Vilayeti
Nafia (Bayındırlık) Başmühendisliği tarafından yayınlanmıştır.1 Gazetedeki baş makalelerin büyük bir kısmı Nafia (Bayındırlık) Başmühendisi olan Behram Münir Bey’e aittir. Gazetenin 1925‐1927 yıllarına ait nüshaları TBMM arşivinde mikrofilm
kataloğunda 270 sıra numarası ile kayıtlıdır. Ancak söz konusu tasnifte 93. sayıdan 216. sayıya kadar olan nüshalar mevcuttur. Bu gazetenin ilk 92 sayısına ve 216. sayıdan sonraki nüshalarına henüz ulaşılamadı. Muhtemelen 93. sayıdan itibaren gazetenin nüshaları T.B.M.M’ ye gönderilmeye başlanmış olmalıdır. İncelediğimiz nüshalar itibariyle gazete İçel’in ve vilayet merkezi olan Silifke ile Anamur, Gülnar, Mut ve Gazipaşa kazalarının yakın tarihine ışık tutacak niteliktedir.
Gazete resmî yayın organı olması dolayısı ile İçel Vilayet Meclisi’nin gündemini ve aldığı kararları yayınlamış, her türlü mahkeme ilanlarına, tayin ve atamalara yer vermiştir. Bu yönü ile İçel Vilayeti’nin 1920’li yıllardaki bürokratik yapısı hakkında bilgi edinmemize imkân vermektedir. Birçok resmî ilan ve ihale duyuruları da bu gazetede yer almıştır. Diğer yandan tarım, ticaret, hayvancılık ve orman işleri ile ilgili ilan, haber ve yorumların yer aldığı gazete İçel’in 1920’li yıllardaki iktisadî yapısı hakkında da bir fikir edinmemize imkân vermektedir. Bütün bunların yanında sağlık ve eğitim gazetede yer alan önemli konu başlıkları arasında bulunmaktadır. Gazetede “üçüncü sayfa haberleri” olarak nitelenen asayiş ile ilgili haber ve bilgileri de bulmak mümkündür. Taş İli Gazetesi, Gazi Mustafa Kemal Paşa hakkında birçok yayın yapmıştır.
Gazi Mustafa Kemal Paşa, İçel Vilayeti’ne özel bir önem vermiş, güney vilayetlerimize yaptığı gezilerde mutlaka ziyaret etmiş ve yurt genelinde tarım ve hayvancılığı modernleştirmek maksadıyla oluşturulan numune çiftliklerinden birini de Silifke’de kurmuştur. Gazi Paşa’nın bu ilgi ve alakasını Silifkeliler de karşılıksız bırakmamış, onun yolunda gitme ve cumhuriyet değerlerine sahip çıkma gayretini göstermişlerdir. Taş İli Gazetesi de yayın politikasını gerek vilayetin resmî yayın organı olması ve gerekse İçellilerin Cumhuriyet değerlerine bağlılıkları dolayısı ile bu istikamette sürdürmüştür.”

Fotoğraf açıklaması yok.