Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi İle İlgili Söyleşiler-3

Karınca Dergisi Cilt 3 Sayı 533 Yıl 1980

Söyleşiyi Gerçekleştiren Bülent Akbaş

Söyleşi yapılan kişi Kooperatifin Başkanı Aşık Uysal

Bülent Akbaş: Tekir Çiftliği tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Sayın Aşık Uysal, siz de bu konuda bildiklerinizi söyler misini?

Aşık Uysal: 20 Haziran 1951’den beri buradayım. Atatürk’ün ilk kooperatifi değiş de, kaldığı yer burada, şu lojman evidir. O zamandan kalma garajı, daire binası karakol binası şu an mevcuttur. Arkadaki bina da yetkili memurlara ayrılan lojmandır. Sırrı Bey de Atatürk’te burada kalıyordu. Atatürk geldiğinde üç beş gün kalırdı. Şimdi bu evde Bulgaristan’dan gelen göçmenler oturuyor.

Tekir çiftliğinin nüfusu 200’ü bulur, 35-40 hane arasındadır. Önceki adı Tekir Çiftliği idi, şimdi buranın adı Gazi Atatürk Çiftliği’dir.

Burası deniz sahili, Akdeniz Bölgesi olması dolayısıyla iklimi güzel. Şimdi nasıl bütün dünya turistlere ehemmiyet veriyorsa, Atatürk bunu o zaman akıl etmiş, 1934’lerde kıymetini bilmiş.

Burası yabancıların malıymış, müzayede ile satışa çıkarılmış, Atatürk şöyle bir duyurma yapmış: “Ben Devlet Başkanı olarak buraya müşteri çıktım diye kimse çekinmesin. Burayı benim karşımda artırmak isteyen artırsın. Ben arttırırsam ben alırım”

Atatürk yaptığını yapmış vatanı kurtarmış, devlet için çalışmış, bu çiftliği aldıktan sonra gelmiş gitmiş buraya alışmış, sonra da devlete bırakmış. Devlet de 1950’de millete dağıtmış.

Önemli not: Konuşan kişiler 1980 yılında konuştuğu için çok zaman geçmiş olduğundan anlattıklarının diğer kaynaklardan da teyit edilmesi yerinde olur.