MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Kaymakam Dr. Mustafa yiğit ile birlikte Oda Üyesi Öncel Group ait Türkiye’nin En büyük muz sarartma ve paketleme Tesisi olan Bimuz tesisini ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Kaymakam Dr. Yiğit ve Başkan Boztaş’a tesisi gezdiren Öncel Group Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Öncel tesisin işleyişi kapasitesi hakkında bilgiler verdi.

Türkiye’nin en büyük sarartma ve paketleme tesisi

170 dönüm kapalı sera içerinde muz üretimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Şevki Öncel, 3 bin metre kare kapalı alanda yerli muzu için Türkiye’nin en büyük sarartma ve paketle tesisini kurduklarını ve tesislerinin Avrupa’da bulunan yeni entegre tesisleri arasında yer aldığını söyledi.

Sağlık ve hijyeni ön planda tutuyoruz

Tesislerini insan sağlığını planda tutarak kurduklarını vurgulayan Öncel, tamamen sağlık konuları dikkate alınarak her hangi bir kimyasal kullanılmayan tek ve örnek bir tesistir. Tesislerimizde tamamen paslanmaz çelik kullandık. Paketlemede karton koliler kullanıyoruz. Sistemi kurarken felsefemizi sağlığı planda tutarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik” dedi.

Bimuz Türkiye’nin tescilli markası

Bimuz markasını oluştururken felsefi ve anlamda sağlık bakamından herkesin güne bir muz tüketmesi gerektiğine vurgu yaparak oluşturduklarını vurgulayan Öncel, Bimuz Türkiye’nin tescilli bir markadır. Biz sosyal medya ve değişik reklam mecralarında günlük Bimuz’un kamu spotu gibi faydalarını anlatmaya başladık. Arz talep dengesinin bozulmaması için tüketimi tetikleyecek enstrümanlara önem veriyoruz. Hedefimiz en kısa sürede Türkiye’nin en bilinen ve en sağlıklı muz markası olmaktır. Bu sektörde ithal muzların gücünü azaltmak için onların kalitesinde tesisimizde muz işlenmektedir.

Günlük sarartma ve paketleme kapasitemiz 100 ton

 60 personelle hizmet verdikleri kaydeden Öncel günlük sarartma ve paketleme kapasitelerinin 100 ton olduğunu söyledi. İlerleyen süreçte kapasite artırıma yaparak günde 200 ton sarartma ve paketleme kapasitesine artırabilecek kadar fiziki alt yapılarının da hazır olduğunu ifade eden Öncel,  Endüstriyel Türkiye’de yerli muz için yüzde 100, ithal muz konseptindeki tek iletmedir”

Bölgedeki üreticilerin muzunu alıyoruz

 “Bütün üreticilerin muzunu yerinden alıp tesisimize kadar taşıyoruz. Tesisimizde bunların hijyenik ortamda yıkama ve ebatlama işletimlerini gerçekleştirdikten sonra paketliyoruz. Paketlediğimiz ürünleri pazarın ihtiyacına göre sarartıp bekletiyoruz. Sahaya son tüketicinin ihyacına göre zincir marketler ve hal komisyoncularına sev ediyoruz ”dedi.

Kendi tesislerimizdeki kaliteyi yakalamak için üreticilerimize danışmanlarımızla destek veriyoruz

Kendi seralarında ürettikleri muzun kalitesini yakalamak için muz aldıkları üreticilere danışmanlık hizmeti verdiklerinin altını Çizen Öncel,Mühendislerimizle bizden destek isteyen diğer üreticilerimize bedelsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Yani sadece kendi seramızda değil tüm muz aldığımız seralarda aynı kaliteyi oluşturmalıyız. Hedefimizde belirli bir kalite ve markalaşmayı yakalayabilmek için bütün üretim aşamasında aynı standardı sağlamaktır. Bünyemizde 3 tane ziraat mühendisi var.   Üniversiteden 2 tane hocamız ve bir yüksek ziraat mühendisimi danışmanlık yapıyor”

Kalite olarak ithal muzu geçtik

“Daha önceden ülkemizde paketleme ve saratma konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Kurmuş olduğumuz bu tesis ve sistem ile ithal muz ile her türlü rekabet eder olduk. Halkımıza İthal muzdan daha ucuz hem de ithal muzdan daha sağlıklı katkı maddesi olmadan ürün yediriyoruz. Dalında kopartıp katkı maddesi kullanmadan paketleyip sarartıp 1 hafta içerisinde tüketiciye ulaştırıyoruz. İthal muz 45 günlük 2 aylık yoldan geldiği için her ömrü uzun olsun diye türlü koruma maddesi konuluyor. Bununda ciddi sıkıntılar içerdiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Tesisimiz ve seralarımız enerjiyi GES ile sağlıyoruz

Tesislerinde Türkiye’nin en büyük tesisi olmasının yanı sıra güneş enerji sistemi ile enerjisini karşıladıklarını ve 30 KW’lık güneş enerji santraları olduğunu kaydeden Öncel, “Seralarımızın ısıtmasını da şu anda verimi en yüksek ısı pompaları ile yapıyoruz. Geçen yıl kış boyunca 170 dönüm seramızı 12 derece seviyesinde tuttuk. Seralarımızda kış boyunca 14-15 bin lira ısıtmayı sağladık. Bu da şu anda geri dönüşüm ve tasarruftur.  İklimlendirme sektöründeki tecrübemizi tarım sektörü birleştirdik.  Muz da iklimsel ihtiyaçları yüksek bir ürün mevcut mesleğimizi tarım sektörü ile birleştirince iyi sonuçlar aldık.  Biz kalite ve örnek olmasından haz alıyoruz. Bugün muz konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız örnek bir proje gösterin açılışını yapayım dese her şeyiyle gösterilebilecek örnek bir tesis ve projeyiz”.

Hedefimiz dönüşüm

“Bugün teknik alt yapısı, üretim ve paketleme, hijyen, sağlık, doğallık, bu sektörde aklınıza gelebilecek tüm aşamaları kısa sürede tamamlayarak işler hale getirdik. Biz burada sadece gübre üretmiyoruz. Onun sistemini hazırladık. İlerleyen süreçte muz atıklarından gübre üreteceğiz. Sistem böylece ekendi içerisinde döngüsünü sağlamış oluyor”.

Tanıtım lansmanı düzenleyeceğiz

Bir otelde sektördeki yatırımcılarımız ve üreticileri davet ettiğimiz tanıtım lansmanı düzenlemeyi planlıyoruz. Seralarımızda ve tesislerimiz Bimuz olarak yaptıklarımızı anlatacağız. Ardından Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’yi davet ederek onun programının uygunluk durumuna göre açılış yapmayı planlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaymakam Dr. Yiğit ve Başkan Boztaş, Öncel’e kente böyle bir tesisi kazandırdığı için teşekkür ederek çalışmalarında başarılar dilediler.