Berlin de sosyal mesafe ve maske kararını temel özgürlük haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle protesto eden Avrupa lı 18 bin kişi yürüyüşüne polis müdahale ediyor. Peki biz korona tedbirlerinde turistler kapsam alanına girebilecek mi. Toplu dolaşım ve etkileşim var sonuçta.! Maalesef yabancı veya yerli turistseniz ve otelde konaklama yapıyorsanız toplu disko ve animasyon sahnesi dahil, rahat olun size virüs bulaşmaz. Stresten uzak rahat tatilinizi yapabilirsiniz. Nasıl olsa ülkenize ve şehirlerinize uğurlanacaksınız, Bizde sadece misafirsiniz. Hizmet edenler güvende ve hizmet güvencesinde hizmet alanlar kendilerini güvensiz kılmakta mı diyeceğiz.. Gelelim halkımızın örf, adet, anane, gelenek, görenek, töre, sünnet, asker uğurlama, nişan, nikah, düğün, cenaze, bayram, mangal muhabbeti, aile buluşmaları, umre, cami, Cuma, yabandan gelen akrabalar, spor etkinlikleri ve eğitimlerimize. Öyle ki bizde el sıkmalar ve kucaklaşıp öpüşmeler için bahanemiz o kadar çok fazladır ki, say say bitmez özümüzün vazgeçilmez güzellikleri. Kalbi selamlamanın güzelliği tez zamanda yakalansın isteriz. Neyse ki Türkiye de son noktayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine "Kovid-19 Tedbirleri" konulu ek genelge gönderdi. Yasaklara uyulması ve uymayanlar hakkında yaptırımlar olacak. Herkes kendinden ve sevdiklerinden sorumlu olduğu bilincinde olursa, sorunları zaten çözmüş oluruz.

TURİZM HAYALİNDE KORONA GERÇEĞİ

Haydar ÇETİN Turizmci Hotel General Manager

TURİZM HAYALİNDE KORONA GERÇEĞİ 

Türkiye genelinde tüm hizmet gönüllüsü çalışanların tamamı bila istisna, korona virüs koruması altında. Sosyal mesafe, maske uygulaması, hijyen kuralı ve virüs taramaları (vd) uygulamalarda taviz vermeyenler ordusu var. Devlet denetimlerinde virüs uygulamaları ve diğer ülkelerden tatile gelecek olanlar sıkı takip etmekte. Türkiye de neredeyse başarının  ölçüsü covid-19 korona virüsü, uygulayan ve uygulatan oldu. 

Uçakta, havaalanında, alışveriş merkezlerinde, sosyal etkinliği yiyecek, içecek üniteleri, hastaneler, oteller dahil uygulamalarımız mükemmel. Öyle ki dünyanın yapamadığını başarmamızın öyküsünü, bizden  kopya ettiklerini görmenin, haklı gururunu yaşıyor ve yaşatıyoruz.

Dünya korona ile mücadele ederken Türkiye Mevlana nın o güzelim sözüne iştirak ediyor. Gel, gel, ne olursan ol yine gel, İster kâfir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel diyoruz. Nasıl olsa biz tedbirimizi almışız, sen gel turizm dahil ülkelerin hem psikolojisi, hem gönül rahatlığı olsun. Çünkü sen bacasız sanayinin olmaz ise olmazısın. 

Demem o dur ki her şey hizmetin mükafatı ile keşke sınırlı olsaydı ve keşke alınan önlemlerin uygulamada da başarılarını sorgulaya bilseydik. Biz uygulamaları sorguladık fakat, uygulanmasında kişileri sorgulayıp, yaptırımı mümkün olamadı. Korona dan korunmanın yüzlerce çeşidini Dr uzmanlardan o kadar dinledik ki, neredeyse 50 milyon korona uzmanı ve bilir kişisi oldu. 

Bahse konuların tamamı çok hoş güzel ve taktire şayan tescillenmiş başarılarımız.. 

Şimdi gelelim işin özünde uygulamalardaki insanların doğrusu ve yanlışı ile objektif bakışlarımıza.

Alış veriş merkezleri, Pazarlar ve toplu sosyal etkinliklerde durum nasıl işliyor. İnsanlar İşi görülünceye kadar evet maske, sosyal mesafe ve hijyen uyguluyor. Ya sonrasında  ilk çıkartılan maske oluyor. Çarşı Pazar dolaşımlarında maske ve sosyal mesafe dahil, hijyen kurallarına uymada % 50 başarılı olmamız bile uzaya çıkış başarısı kadar değerli.

 Otellerde çalışanlara ve otellere gidenlere sordunuz mu misafirler ne kadar uyguluyor, korona için alına tedbirleri diye. Alacağınız cevap; Millet buraya tatile gelmiş, havuza denize ve yemeğe maskeli mi gidecekler tabi ki hayır. 

Lobi girişlerine oturmaya gelmişlerse ve halkla ilişkiler önce maskeyi, sonra belirlenen sosyal mesafe oturma grubu ile ikram edilen hijyen seti mutluluğu oluyor. Ya diğer uygulamada ne yapabilirsiniz. Siz sadece çizgilerinizi belirtirsiniz fakat, uygulamada çaresizliğinizi görmede gecikmezsiniz.

Düşünün turizmde çalışan bir personel 40 derece sıcakta korona virüs kurallarını uyguluyor fakat, hizmet ettiği hiç kimsenin uyguladığını görmüyor. Öyle ki bazı misafirler maske uygulamasını animasyon eğlencesine çevirebiliyor. Ziyarete gittiğimiz otellerde insanların maskemize bakışlardan çekinip, acaba biz mi yanlış yapıyoruz şüphesine düşüyoruz. Otellerde havasına ve suyuna uyup, korona virüs uygulamalarına misafir riayet ediyor ve tatil süresince harfiyen yerine getiriyor diyenler var. Lütfen bir video çek bakalım derseniz ne olur acaba. Maske uygulamasını renk renk dağıtmalısınız ve her maskeye işletmelerin armasıyla vermelisiniz. Böylece belki iyilik etmiş olursunuz. En azından restaurant ta taktırtabilirsiniz. Oteli ve Türkiye yi ülkelerine gittikleri zaman, maskeyle hangi otelde kaldığı bile bedava reklamla tanıtmış olursunuz. Korona virüs olumsuzluğundan bile, süper olumluluk çıkartırsınız Bu sene trend ve in leri şimdiden görebiliyorum. İşletme isimli ve amblemi yıkanabilir şekilli renk renk çocuk, bay ve bayanlar için maskeler. 

Gelelim halkımızın örf, adet, anane, gelenek, görenek, töre, sünnet, asker uğurlama, nişan, nikah, düğün, cenaze, bayram, mangal muhabbeti, aile buluşmaları, umre, cami, Cuma, yabandan gelen akrabalar, spor etkinliklerimiz ve eğitimlerimize. Öyle ki bizde el sıkmalar ve kucaklaşıp öpüşmeler için bahanemiz o kadar çok fazladır ki, say say bitmez özümüzün vazgeçilmez güzellikleri. Kalbi selamlamanın güzelliği tez zamanda yakalansın isteriz. Almanya’nın başkenti Berlin’de yaklaşık 18 bin kişi dün  koronavirüs önlemlerini protesto için toplanıyor.
Berlin sokaklarında korona virüs Önlemleri protesto etmek için, sokaklara dökülen protestocular, hükümetin aldığı kararlara karşı yürüyor. 
Gösterilerde kalabalık bir grubun maske takmadığı görülüp resim ve videoları çekiliyor. Berlin de sosyal mesafe ve maske kararını temel özgürlük haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle protesto eden 18 bin kişiye yürüyüşüne polis müdahale ediyor.
Berlin polisi sosyal medya hesabından tüm uyarılara rağmen önlemlerin uyulmadığı gösteriye, müdahalede bulunulacağını açıkladı. 
Bakın biz Türkiye de ne kadar korona virüsü uygulamada seviyorsak, Avrupa bir o kadar nefret ediyor. Yasal hak ve özgürlük diyor. Yani Avrupalı diyorsa doğrudur deyip, bizim bilmediğimiz bir şey mi biliyor acaba. Neyse ki Türkiye de son noktayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine "Kovid-19 Tedbirleri" konulu ek genelge gönderdi. Yasaklara uyulması ve uymayanlar hakkında yaptırımlar olacak. Peki turistler kapsam alanına girebilecek mi. Toplu dolaşım ve etkileşim var sonuçta.! Maalesef yabancı veya yerli turistseniz ve otelde konaklama yapıyorsanız toplu disko ve animasyon sahnesi dahil, rahat olun size virüs bulaşmaz. Rahat rahat tatilinizi yapabilirsiniz. Nasıl olsa ülkenize ve şehirlerinize uğurlanacaksınız, Bizde sadece misafirsiniz. Hizmet edenler güvende ve hizmet güvencesinde hizmet alanlar kendilerini güvensiz kılmakta mı diyeceğiz. Belki taşıyıcısın, belki virüsü gittikten 5 gün sonra çıkacak, belki reaksiyonu hafif geçirensin. Netice de insandan insana bulaşan bir virüs var ve korunmayanların da korunanlara bulaştıra bileceği unutulmamalı. Kendinden vaz geçip bana bir şey olmaz düşüncen varsa, mutlaka senin de sevdiklerin vardır unutma. Avrupa temel hak ve özgürlük deyip yürüyüşleri maskesiz ve sosyal mesafesiz yapsın sorun değil. Herkes kendinden ve sevdiklerinden sorumlu olduğu bilincinde olursa, sorunları zaten çözmüş oluruz.
‘’Tedbir kuldan, takdir Allah’tandır.’’ Sınırlar ve şartlar insana mahsus, geleceğimizin güvencesi bizlerin elindedir. Turizm camiamızın geleceği başta olmak üzere ülkemiz ve dünyanın pandemi döneminin biran önce  sağlık tedbirleri ile aşılmasını temenni ederim.

Sevgi ve Saygılarımla