-TÜTÜN ÜRETİCİLERİNİN HAPSE GİRMESİNE NEDEN OLACAK TÜTÜN YASASI  1 YIL ERTELENDİ

Milletvekili Tutdere’nin mecliste yürüttüğü yapıcı muhalefet sonuç verdi. 2 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girmesi beklenen ve tütüncülerin hapse girmesine yol açacak yasa teklifi, Tutdere’nin parlamentoda tüm siyasi gruplara yaptığı çağrı sonucu TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün görüşülerek kabul edildi.

Kabul edilen teklife göre, yasanın yürürlüğü 2 Temmuz 2020’ye kadar ertelendi.

CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere’nin meclis çatısı altında tütüncülerin haklarını korumak için uzun süredir yürüttüğü etkin ve yapıcı muhalefet sonuç verdi. 2 Temmuz 2019 tarihinden itibaren tütün ticaretine hapis cezası öngören yasanın yürürlüğünün ertelenmesi talebiye kanun teklifi veren Tutdere,TBMM Genel kurulunda yapmış olduğu konuşmada, teklifine tüm siyasi parti gruplarından destek talep etmişti. Genel Kurul’da kabul edilen kanuna göre, hapis cezasının uygulanması 1 yıl sonraya ertelenmiş oldu.

-“TÜTÜN MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Tutdere konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2017 yılında çıkarılan kanunla sarmalık tütün ticareti yapmak, tütün bulundurmak ya da nakletmek için 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştü. Daha önce, bu hapis cezasının tamamen ortadan kaldırılması için parlamentoya kanun teklifimizi sunmuştuk. Bu kanun teklifimiz de yakında Genel Kurul’da görüşülecek. Umarız ki yapılacak değişiklikle bu hapis cezası tamamen ortadan kaldırılır. Plân ve Bütçe Komisyonu’nda bulunan teklifimizde ise cezanın en az 2 yıl süreyle ertelenmesini talep ettik. Ancak, komisyondan geçen yasa teklifinde de bu süre 2 yıl olmasına rağmen, iktidar baskılara dayanamayıp bu süreyi 1 yıla çekmiştir. İlgili yasal çalışmaların yapılması ve üreticilerin kooperatif ve tesislerini kurabilmeleri için cezanın en az 2 yıl süreyle ertelenmesi gerekirdi. Tütün üreticilerimiz adına bu adımı attığımız için mutluyuz. Mücadelemiz sürmeye devam edecek. Gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için üreticilerimiz ve halkımızla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi. 

-TUTDERE’NİN MECLİS FAALİYETİ TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Milletvekili Tutdere, Adıyamanlı tütüncülerle omuz omuza yürüttüğü mücadelenin yanında, meclis çatısı altında Türkiye’de üretilen yerli ve yabancı sigaraların üretiminde yerli tütün kullanılması ve yerli tütünün yaygınlaştırılması amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti.

Tütüncülük ve tütün üretimi konusuyla ilgili olarak bakanlıklara çok sayıda soru önergesi de veren Tutdere, milletvekilliği seçimi döneminde vatandaşa sözünü verdiği tütün yasasını meclise sundu ve “Yerli tütün üreticilerinin korunması hakkında kanun teklifi” hazırladı.

Bu konudaki son kanun teklifi ise tütüncüleri kaçakçı olarak niteleyen yasanın 2 yıl süreyle ertelenmesi yönünde oldu.

Kaynak:PHA

Editör: TE Bilişim