1900'lü' yılların başı günümüzdeki meseleler o günde mevcuttu. Milletimizin gündemindeki tartışmalar yeni değildir Eskinin devamıdır.

Ali Kemal bir Osmanlı gazetecisi yazarı siyaset adamıdır İstiklal harbine karşı çıktığı için Nurettin Paşa tarafından linç edilmiştir. İngiliz eşinden gelen torunu bugün İngiltere'nin başbakanıdır diğer Türk eşinden olan oğlu ise Türkiye Cumhuriyeti'nin diplomatlatlarından Zeki Kuneralp'tır.

Ali Kemal 1904 yılında Mısır'da yayınlanan Türk gazetesinin başyazarıdır. Bu gazetede Yusuf Akçura üç tarzı siyaset isimli bir makale yazar Ali Kemal de bu makaleyi tenkit eder. Makalesinde der ki; Osmanlı Devleti Türk ve müslümandır. Osmanlıcılık,İslamcılık veya Türkçülük meselesini tartışılmasına gerek yok. Devlet güçlenirse bunlar kendiliğinden olur . Eğer Türkler Devletlerini güçlü tutmak istiyorlarsak dünyanın değişik bölgelerine yayılarak siyasetle, ülkesindeki yönetimi muhalefet etmekle zaman getireceğine, tartışmalar yapacağına bir meslek öğrensinler. Devletlerini kalkındırmanın yollarını arasınlar, tembellikten kurtulmanın çaresini bulsunlar. Bunları yapmadığımız müddetçe meslek sahibi olmadığımız müddetçe ne Osmanlıcılık ne İslamcılık ne de Türkçülük devleti ayakta tutamaz.

Bu kitabı bütün arkadaşlarıma yakın tarihi öğrenmeleri için tavsiye ediyorum.