Şırnak’ta kömür madenınde ekmek parası için tehlikeli işlerde ölümüne çalışan emekçilerin dramını Şırnak’lı gazeteci Dündar Sansür dile getirdi.  Sosyal medya hesabında Sansür şunları söyledi…

“AZRAİLİN KOL GEZDİĞİ KÖMÜR OCAKLARI…!”

Öncellikle dün Silopi'nin Cudi Dağı Görümlü Beldesi dağlık alanında bulunan kömür ocağında meydana gelen göçükte, göçük altında kalarak yaşamını veren Mehmet Ali Aşkın’a Allah’tan Rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum…

“Bu Yazım, Kömür Ocağında Göçüğün Altında Kalarak Yaşamını Veren Sevgili Mehmet Ali Aşkın’a Atfendir….!”

Göçüğün meydana geldiği mevkiye gideniniz var mı bilmiyorum, ancak inanınız giderseniz, bırakın oradan kömür çıkartmayı, size 100 milyar verseler o bölgeden “yukarıdan uçurumlardan her an bir kaya parçası düşecek diye, yayan bile gitmeyi kabul etmesiniz. Anlayacağınız para hırsı ile bazı kömür ocakları sahipleri bile bile başka seçeneği olmayan gariban işçileri adeta Azrail’in kucağına itmekteler desek yeridir.

Merak ediyorum, “Hade gözünü para hırsı ile dolan bazı kömür ocakları sahiplerini bir kenara bırakalım,”  Bu tür Kömür ocaklarını denetleyen bir kurum yada kuruluş yokmu? Yada burası patagonya cumhuriyetimi? Yada İnsan hayatı bu kadar mı ucuz mu? Yada işin içinde bizimde bilmediğimiz başka organize işler mi dönmekte? Yada nedir mesele? birileri Şırnak halkını bilgilendirsin? Artık yeter diyoruz, her sene bu tür kömür ocaklarında güvenlik zaafıyetlerinden dolayı gerçekleşen göçüklerde bir çok vatandaşımız maalesef yaşamını acı ile vermekteler. Daha geçen sene Şırnak’taki kömür ocaklarında 5 Vatandaşımız maalesef göçük altında can vermişlerdi, 5 ocak sönmüş, Anneler dul, çocuklar yetim kalmış evlere ve yüreklere sonsuza kadar ateş düşmüştü.

**

Kömür baronları daha çok para kazansın diye birileri ölecekse, ben buna hayır derim arkadaş.! Tek bir Şırnak’lının burnu bile kanayacaksa istemem bu ocaklardan gelecek yüz milyarlarca parayı arkadaş… Her gün bir eve ateş düşecekse, birileri babasız, kardeşsiz, yetim öksüz kalacaksa batsın bu gözleri para hırsı dışında bir şey görmeyen kapitalist zulüm anlayışı arkadaş…

**

Adeta Ölümün kol gezdiği bu kömür ocaklarında ya tam güvenlik alanları yaratılsın, ya zor şartlarda ekmek parası için mücadele eden işçilerin çalışma şartları sıfır ölüm riski ile elzem ve yasaların öngördüğü koşullarda olsun, yada o ocaklarda çağ dışı çalışma yöntemleri son bulsun,  güvenlik zafiyetleri ortadan kaldırılsın, tama teşekküllü bir iş güvenliği ortamı yaratılsın o ocaklarda, yada daha modern alternatifler geliştirilsin yada aç kalalım, ama SOMA gibi facialar yaşanmasın benim memleketimde arkadaş, Sırf birileri daha çok para kazanacak diye her gün birilerinin ölümüne seyirci kalınacaksa birileri, “ben bunu da sorgular, yargılar yazarım hesap sorarım arkadaş…

Hade bakalım şimdi sadece bir dakikalığına kendinizi yaşamının baharında göçük altında kalarak can veren Annesinin kuzusu, Mehmet Ali Aşkın’ın Annesinin yerine, yada Babasının kardeşinin yerine koyun? Nasıl bir azap, nasıl bir yürek sızısı, nasılda kahredici bir verem gibi ciğerinize iner o betimsiz acı değilmi?

**

Ben buradan tüm yetkililere, Şırnak Valiliği’ne, Sosyal Güvenlik Kurumu’na İl Özel İdaresi’ne, savcılara duyuru yapıyorum; birileri bu ölümlerin olmaması adına olası bu faciaları önlesin artık! Herkes üstüne düşen vazifeyi yapsın! Kömür baronları para kazanacak diye illa da birilerinin ölmesi mi gerekiyor?

**

Evet Size Soruyorum, Değerli Yetkililer, Bu Tür (Şırnak Geneli)Kömür Ocakları,” Çalışma Ruhsat Alması İçin” Gerekli Yasal Şartları Yerine Getirmişler mi? Bu Kömür Ocakları, Kömür Çıkartmak İçin Dsi’den, Orman Müdürlüğünden, Karayollarından, Özel İdareden, Maden Dairesi Ve Diğer Toplamda 14 Kurumlardan Onay Almışlar mı? Yada Yasal İzinleri Varmı? En Önemlisi, Bu Tür Ocakların Çed Raporları Varmı? Alan Açma Ruhsatını Geçtim, Arama Ve İşletme Ruhsatları Varmı? Bu Tür Kömür ocakları “Şırnak Geneli İçin Söylemekteyim,” İşçilerin İş Güvenliklerini Ne Denli Sağlamaktalar? Yoksa Ocak Kaçak mı Çalışmaktalar? ( Ki Benim Aldığım Duyumlara Göre “Ki İnşallah Yalandır,” Ocağa “Mapek, Kömür Üretim İzni Vermemiş, Anlayacağınız Dille Bu Şu Demek, Ocak Yasal değil. “Ki Ben Buna Kesinlikle İnanmamaktayım,” Umarım Bu Korkunç İddia, Gerçek Değil Ve Sadece Bir İddiadan İbarettir: “Yoksa, İddia Değil de Gerçekse, Bir Çok Kurum Ve Yetkililer bilerek yada bilmeyerek Suç İşlemiştir Nokta.!

Ve Umarım Kömür Ocakları, Yasal Şartlarda Çalışmaktalar. Yoksa İnanın Ben Bile Size Meziyetler Dizsem, Göçükte Can Mehmet Ali Aşkın’ın Ölümünde Sizinde Payınızın Olduğu Gerçeği Asla Ortadan Kaldırılamaz.. Biliniz İsterim Değerli Yetkililer…!

**

Bu arada görevini kötüye kullanan yasaların öngördüğü şartlarda ocakları çalıştırmayan, ve denetlemede ve her konuda ihmali olan kişi yada kurumlarla ilgili değerli savcılarımıza sanırım büyük iş düşmekte..!

Yeter ki ölümün kol gezdiği kömür ocaklarında daha büyük facialar, felaketler güvenlik zaafiyetlkeri ve ihmallerden kaynaklı insan ölümleri yaşanmasın, evlere ocaklara yüreklere ateşler adına…!

**

Sakın beni yanlış anlamayın, ben kesinlikle Kömür ocakları kapatılsın demiyorum… Diyorum ki, can güvenliği sağlanmalı, iş güvenliği sağlanmalı her türlü sosyal güvenceleri sağlanmalı, Şırnak’ın genelinde kömür ocakları her türlü yasal izin ve onayla elbet çalışmalı.. ancak, bu kömür ocakları baronların rantı ile değil, daha modern ve adil alternatiflerle iyileştirilmeli sonra açılmalı… Bu koşullar sağlanmadan bu ocakların açılmasını beklerseniz bu ölüme davetiyedir ve kabul görülmesi düşünülemez ve birilerinin “ kömür baronlarının” oyununa gelmek demektir.! Diyorum…

**

Bu arada bugün 10 Ocak Gazeteciler günüymüş, bu özel günde de canınızı böylesi bir yazı ile sıkmak istemezdim, ancak, ben vicdanlı biri olarak, haktan ve halktan asla taviz vermeyen, sıradan biri, yani kardeşiniz Dündar Sansur olarak, tüm Şırnak’ı ve her şeyden daha kutsal olan İnsan yaşamını ilgilendiren bu hayati “kömür ocakları” meselesine tabiî ki kayıtsız kalamazdım. Umarım diğer gazeteci Kardeşlerim, meslektaşlarımda bu sorgulamayı Her sene canlarımızı yitirdiğimiz bu ocakları yazı-haber yaparlar, yada bu yazımı paylaşırlar. Umarım….!

Her Şey Şırnak İçin…

Sevgi ve Barışla Kalınız…

Dündar Sansur…

Editör: TE Bilişim