Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bir anket düzenlemiş. Bütün ilçeler içinde var.

Anketi inceledim. Soruların soruş şekline baktım. Ben bir şey anlamadım.

Zira Kahramanmaraş kent merkezinin sorunları bellidir. Bunun için müneccim olmaya da gerek yok.

Bu şehirde Ulaşım, İmar ve otopark en güncel ve önemli sorun. Bunların kademeli bir biçimde ele alınması ve çözülmesi gerekiyor.

Belediye Başkanı Hayrettin Güngör imzası ile giriş yapılan açıklamaya baktığımda şunları yazıyor

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PROJELER VE EYLEM PLANI ÖNCELİKLENDİRME ANKETİ

Sayın Hemşerilerimiz,

Şehrimizin geleceğini planlamak amacıyla hazırlamış olduğumuz proje ve eylemleri katılımcı bir yaklaşımla önceliklendirmek için sizlerin görüş ve önerilerinize sunuyoruz. Bu kapsamda aşağıda yer alan proje ve eylemleri öncelik düzeyine göre puanlamanız ve bunların dışında yer alan önerilerinizi de belirtmeniz çalışmamıza önemli destek sunacaktır. Katkılarınız için teşekkür ederim.

**

İmar ve Planlama başlığı altında 21 adet soru sorulmuş. 21 soruda 21 çelişki bulunuyor. Bu sorular ciddiyetle hazırlanmamıştır.

7. soru Kapalı Çarşı Merkezli Stadyum-Germenicia-Kaleyi İçine Alan Bölgenin Kentsel Tasarımı. Bu soru 8 ile 16. Sorular arasındaki bütün soruları ve 19 soruları da içine almaktadır. Burada bir çalışma yapılmalı ve yapılan çalışma kamuoyuna açıklanmalı ve bunun üzerinde tartışma olmalıdır.

18-20 ve 21 sorular yine muallakta kalmıştır. Proje olmalı ve bu proje üzerinde tartışılmalıdır.

Kısacası İmar ve Planlama bölümündeki bütün sorular önce projesi yapılmalı vatandaşlar bunu görmeli ve bundan sonra da konuşulmalıdır.

**

Ulaşım ve Trafik bölümünde ise sadece dikkate değer 3. Soru olan Trabzon Caddesinin Trafik ve Parklanma Sorunun Çözülmesi konusudur. Diğerleri bütçe imkân ve ihtiyaç ölçüsünde değerlendirilip hizmete alınacak konulardır.

**

3. bölüm ise Alt yapı, yol ve meydanlar olarak düzenlenmiştir. Bura da 5 ve 6. Sorular dikkate değerdir. Diğerleri ise yine ihtiyaç, bütçe doğrultusunda zaman içinde yapılacak hizmetlerdir.

Şimdi Kuzey çevre yolunun devamı mı önemli yoksa Sarayaltı yolu mu? Eğer şehir içi trafiğinde keşmekeşliği yaşıyorsanız Sarayaltı daha önemlidir. Ama ankette Kuzey çevre yolu öncelik olarak çıkıyor ve siz buna öncelik veriyorsanız o zaman şunu söyleyebilirim.

“Beyler sizler uzayda yaşıyorsunuz!”

Kahramanmaraş’ta özellikle kent merkezinde Trabzon Caddesi başta olmak üzere ulaşım dışında yapılan hiçbir yatırımın önceliği yoktur. Bundan daha öncelikli konumuz DEPREM ile ilgili yatırımdır. Kahramanmaraş Deprem bölgesi ama bu konuda en ufak bir çalışma yoktur.

Ben isterdim ki; bu anketin en başında Deprem, okul yeri, yeni bir imar planı ile ilgili ayrıntılı okuyanın anlayacağı metinler olmasıydı. Sadece vakit kazanmaya yönelik bu anketten sağlıklı bir sonuç ortaya çıkmaz.

Önce Anket soruları baştan aşağı tekrar gözden geçirilmeli, anlaşılır ve projeleriyle birlikte halkın görüşlerine başvurulmalıdır.

Kahramanmaraş gerçeğinden uzak olarak hazırlanan bu anket kimseyi başarıya ulaştıramaz.

Profesyonel yönetim buysa daha çok biz bu şehirde trafik ve yol kazaları yaşarız.

Kimse kusura bakmasın.

Kral çıplak dememize az kaldı

BAKAN KURUM İÇİNDE BİR SAYFA AÇMAK LAZIM

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum günübirlik Kahramanmaraş ziyareti gerçekleştirdi.

Hoş geldi sefalar getirdi. Yoğun bir programı vardı. Milletin hoşuna gidecek açıklamalar yapıldı.

12 madde olarak yapılan açıklamaya ilave olarak Meşhur gökdelenimiz içinde hemen yıkılmalı diye konuşmuş.

Yanlış anlaşılmasın ama bana biraz bol kepçeden atılan sözler gibi geldi. Meseleye parasal açıdan baktığımda bunların ancak gelecek 10- 15 yıl içinde yapılmasının ancak mümkün olacağını ifade edebilirim. Atıksu arıtma, iki büyük mahallenin kentsel dönüşümü çok çok büyük projeler ve bunlar ancak 2023 sonrasında belki gündeme alınabilir.

Dost acı söyler ama gerçek olan budur..

(Not: önceliklendirmek ve Parklanma kelimeleri bana ait değildir. Türkçede böyle kelime de yoktur kanımca. Önce Türkçeye saygı)

Kaynak: Yazmasam olmayacaktı? - Mehmet TAŞ