Bir virüs bir mikrop bir salgın ...!
İnsan hastalanınca ekonomiden siyasete bütün unsurlarıyla hayat, top yükün Olağan akışı içerisinde Etkileşim içerisine giriyor.Yaşadıklarımız ve bu etkileşim göstermiştir ki:
 Artık Her şey yeniden yazılıp yeniden kurgulanacak yeniden şekillenecek.
 Yeni politikalar geliştirilecek ,yeni yönetim şekilleri oluşturulacak Eskinin rutin alışkanlığı terk edilecek yeni gelen ve olana göre hayatın akışı yeniden dizayn edilecek bundan kaçış yok.
İnsanlığın Kıyametti ve mahşeri yaşar gibi yaşadığı ,Sadece kendi yaşam perspektifine göre düşünen menfaat ve bencilliğin doruk yaptığı hayatta kalmak için yaşam biçimi eskisi gibi olmayacak Üretim tüketim alışkanlıkları ve tedarik zincirleri ciddi manada değişecek.
Fabrika üretimleri insana dayalı iş üretimi yerine robot teknolojisiyle üretimlerini yapmaya dönecekler.
Buda Otomotiv sektörü olmak üzere ağır sanayi dahil ve yıllardır üzerinde çalışılan savaş Sanayi,artık üretimlerini insana dayalı güç sistemi ile değil geliştirilmiş robotlar Vasıtasıyla yapacaklar.
Hiçbir zaman olmasını istemediğimi savaşlarda artık İnsan unsuruna dayalı askerler yerine robot askerler kullanılarak yapılacak.
Sosyal hayatımızın tedarik zincirleri olan marketlerde artık robotlarla hizmet verecek.
Yapay zeka hayatın her alanına yayılacak bu zekayı ve teknoloji üreten insan bu üretim ağı içinde marjinal Bir sayıda kalacağı gibi Kendi ürettigi teknoloji ile bu teknolojik  ve üretim alanın dışına itilmiş olacak.
Böylece dünyada sosyal güvenlik sigortacılık ve sağlık sektörleri İşleyişleri ve devlet mekanizması içerisindeki varlıkları  konum ve önemleri minimize edilmiş olarak başka bir boyuta taşınmış olacak.
İnsanlığın olmazsa olmazı olan beslenmeye dayalı gıda sektörü tarım ve temiz kullanılabilir su hayatın diğer ihtiyaçlarına göre daha çok acil aranılacak temel odağında olacak .
önümüzdeki yaşayacağımız yıllarda dünyada tedbir tasarruf taşıma Ve yaşanılır bir hayat için korunma ve hijyen bundan böyle hayatın her aşamasında bizimle birlikte olacak
insanlık yüksek teknoloji ürünleri kullanmak yerine Yaşamak için şart gördüğü “Hayatta kalmak için ve sorunsuz yaşamak için sağlıklı beslenmek”Tedariğine yönelecek 
Basit işine yarayabilir ürünlere yönelmesi Hayatında olmasa da “Çok kaybının olmayacağı”Teknolojik savurganlığı terk etmesi belki de insanlığın içine düştüğü israf ekonomisinden kurtulmasını sağlayacak
Savunma Sanayi hariç bundan sonra insanlığın önceliği ileri teknolojiye Sahip olmak değil Hayatını sürdürebilmesi için tarım ve hayvan ürünlerine dayalı tedarik zincirine yönelmesi önceliği olacak .
Devletler bundan böyle uluslarası ticaret dahil iç bünyelerinde, adalet eğitim sağlık ve ekonomi konularında eski alışkanlıkların hepsini çöpe atarak yeni şekillenen Ve şekillenecek olan hayat şartlarıyla ilgili geniş kesimli komisyonlar kurarak Yeni düzenlemeleri hayata geçirmek için geniş bir alt yapı çalışması yapmak mecburiyetinde Kalacak.
Dünya nüfusu ve bunların yaşamsal ihtiyaçları düşünüldüğünde büyük bir karışık karmaşalık içerisine girilecek bir dönemle Karşı karşıya kalacak insanlık.
Tarım alanları bakımından geniş Kullanılabilir arazi imkanları olan  ülkeler hayvancılık  ve besicilik yönünde de ilerlemelerini sağladıkları taktirde bu yeni sistematik dünya içerisinde haklarının yaşamlarını sürdürebilmeleri diğer Ülkelere göre  daha önemli Ülker konumunda olacaklar.
Tarıma ve Hayvancılığı dayalı ekonomiler gelişecek Ve önem kazanacak
Zaten dünyada hat safada olan açlık kıtlık ve bir çok ülkedeki kuraklığa dayalı su yetersizligi insanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılama ve hayata kalma konusundaki davranış iradeleri Dünyadaki ciddi karışıklıklar ve çatışmalara sebep olacak.
Yukarda Çizdiğim karanlık tabloya bakılarak karamsarlığa düşmeye gerek yok sadece öngörüleri ve sezgileri kuvvetli olan bir devlet Yönetimi anlayışıyla Yarınların Ne getireceğini  tahmin eden bir aklın Kollektif güç birliği içerisinde Karşılaşacağı durumlar karşısında nasıl bir politika izlemesi nasıl bir yönetim koordinasyonuyla devleti yeniden dizayn etmesi bilgeliği içinde Geç kalınmadan önceliklerini ve hedeflerini belirleyerek insana dayalı insan odaklı Sosyal devlet sistemi ile,hakça bir adalet uygulamasını ikame ederek Dayatılmaya çalışılan Yeni kölelik biçimini içeren yeni dünya düzenine Karşı koyması mümkündür.
Aksi taktirde bütün Dünyada Uygulanmak istenen yeni köle sisteminin Piyon taş olmaktan kurtulamayız.
Çünkü olanlara baktığımızda önümüze konulan bir yeni dünya sistemi ve düzeni var ve görünen o ki bu sistem insanı köleleştirmeye götürecek bir sistem
Bu köle sistemini gerçekleştirmek için gördüğüm o ki içinde yaşadığımız virüs belası gibi daha çok musibet ve salgınları değişik versiyonları ile yaşayacağız 
Köleleşmek İstemiyorsak Olanları ve olabilecekleri görerek karşı tedbirleri almak geç kalmadan bir insanlık vazifesi haline gelmiştir.
Yazının sistematiği içerisinde olabilecekleri ifade ederken olması gerekenlerede nisbeten değinmek istedim.
Devlet yapılanması içerisinde yapılması gerekenler geniş bir yazı konusu .
Ayrı bir yazıda Değerlendirilmesi gereken bu konularıda kendi Perspektifimizden bir Başka muhabbetimizde değerlendirirz inşAllah.
                             M.Tuğrul Türkeri