Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkez üssü olan 7.6lık ve sonrasında 7.4 şiddetindeki deprem bölgedeki Adıyaman, Hatay, K.Maraş ve Malatya başta olmak üzere 10 ilde ağır hasarlara ce can kayıplarına sebep oldu.

6 şubat günügece saatler 4.17 de herkesi uykuda yakalayan deprem ve sonrasında meydana gelen 7.4 luk deprem bölgede adeta küçük kıyameti yaşattı.

Adıyaman kent merkezinin ortasında bulunan Kartal başlıklı saat kulesi deprem anında 04ç17 de saatler dururken Adıyamanda Eskisaray mahalllesi 1.nolu sağlık ocağı bölgesi ve eski hastanezi Turgut reıs mahallesi yerle bir oldu. Sadece saat kulesının ayakta kaldığı kentte Adıyaman adeta harıtadan silindi. 

Adıyamanda çok sayıda ölü, yaralı ve enkaz altında olan vatandaşlarla gunlerce can pazarı yaşandı. Adıyaman tarıhınde bu boyutta bir yıkım olmadı.

Kent merkezinin önemli tarihi simgesi Ulucami tuzla buz olurken kent merkezinde yıkım buyuk.

Zarar gören 10 ilde toplamda 25 gazetecii vefat ederken bunun 15'i Adıyaman'dan oldu. Adıyaman'dan Gazetecilerden İskender Korkut, Hidayet Özdemir,Kemal Öner, Zubeyır Pektaş gibi önemli isimlerden 14 gazeteci hayatını kaybetti.

Şehrin önemli siyasi şahsiyetleri başta Ak parti Adıyaman mılletvekılı Ykup Taş oturduğu aıle apartmanında 20 yakınıyla enkaz altında kalırken, Adıyaman belediye başkan yardımcısı Dr.Şerif Ayaz'da hayatını kaybetti.

Önemli işadamları başta Ticaret ve sanayi odası başkanı İrfan Torunoğlu ve bir çok iş insanı ve esnaf enkaz altında kaldı.

Adıyamanın öenmli sanatcılarından keman ustası Ramazan Siner ve bir çok sanatçı hayatını kaybetti. Deprem sonrası yurt içinden ve yurt dışından arama kurtarma ekıplerinin yanı sıra Turkı Cumhurıyetler başta olmak uzere dunyanın her bir yanından kurtarma ve yardım ekıpleri geldi.

Biryandan arama kurtarma, diğer yandan yaralıların tedavisi, diğer yandan barınma ve yıyecek sorunları için devlet mıllet el ele verdi.

Büyük bir yıkım yaşayan bölgede aılelerın çogu en kazların kaldırılmasına ve artçısarsıntıların hafıflemesıne kadar batıdakı yakınlarının yanıgöç ederken, devlette göç edenlere yardım için seferberoldu.

Bir çok yardım kuruluşunun ve hayırsever vatandaşlar kapılarını depremzadelere açtı.

Depremden az hasarla çıkan Samsat ilçsinde köy odalrı ve boş konutlarda depremzadelerağırlanırken. Samsatblediye başkanı Halil Fırat'ta köyodasında ve evinde depremzadeleri ağırlayarak yeme ve içmelelrini karşılayıp misafir etti. 

Hasar tesbit ve yenıkurulucak konut alanlarıyla ılgılı çalışmalar suruyor.

Devlet açokta kalanlarabir yandan çadırdağıtırken diğer yandan konteynır kent ınşaatıdasuruyor.

Türkiye yarasını birlik içerisinde sarıyao ve dunyaya buyuk bir yardımlaşma örneği gösterildi.

Kaynak:GAPolay gazetesi